Káosz a katolikus egyházban: Ferenc pápa a felelős

2015-10-14 19:25:00

Damian Thompson
Spectator
Ideje felismerni, hogy – akármilyen kedvesnek is találod – Ferenc pápa felelős ezért a krízisért. Nem pusztán rossz döntéseket hozott, de néha kétszer hozta meg ugyanazt a rossz döntést.

„Nem tudom, mire fog kisülni ebből az egészből. A liberálisok és konzervatívok közti konfliktusokat és határokat nehéz felrajzolni. De ideje felismerni, hogy – akármilyen kedvesnek is találod – Ferenc pápa felelős ezért a krízisért. Nem pusztán rossz döntéseket hozott, de néha kétszer hozta meg ugyanazt a rossz döntést. Sorrendben:

Először, úgy döntött, hogy elkezdi a vitát az elváltak és újraházasodott katolikusok áldozásáról, amikor szót adott Walter Kasper bíborosnak, a nyugdíjas német teológusnak, aki – katolikus mérce szerint – azon radikális nézeteket vallja, hogy hagyni kellene ezeket az embereket, hogy maguk döntsék el, hogy szentségekhez járulnak-e. Kasper XVI. Benedek régi ellenfele, akivel összeütközésbe került a püspökök és pápák tekintélye felől. Ez sértette a Benedekhez lojálisakat és összezavart mindenkit, mivel azt sejttette, hogy Ferenc, mint Kasper, támogatja a spirituális tekintély átruházását a helyi egyházakhoz.  

Másodszor, Ferenc összehívott egy előkészítő szinódust a családról egy évvel ezelőtt, ami közben hagyták, hogy két hivatalnok, akik vezették azt, Baldisseri bíboros és Forte érsek olyan félidei összegzést tegyenek közzé, amely azt a látszatot keltette, mintha a szinódusi atyák el akarnák törölni a második házasságban élők áldozási tilalmát, és el akarnák ismerni az azonos nemű párok helyzetét valamilyen szinten.  Mivel mindez nem volt igaz, kitört a botrány. Baldisserit és Fortét az antarktiszi egyházmegyékbe kellene száműzni. Ehelyett...

Harmadszor, Ferenc újra kinevezte ezt a két prelátust, hogy ők vezessék a teljes szinódust, ami épp szétesik, miközben írok. Miért, arra nincs ötletem. Aligha volt érdekében, hogy tudassa a világgal, hogy nem tud tanulni a hibáiból. 

Negyedszer, a pápa a fent említett változásokat eszközölte a szinódus menetében, ami oda vezetett, hogy a konzervatívok azt állítják, az egész dolog meg van bundázva. Nem mondom, hogy ez így van, de tegnap nem kisebb személyiség, mint Napier bíboros azt mondta, hogy »nehéz megmondani«, hogy a szinódus eredménye nincs-e már eldöntve. Amit tudok, az az, hogy a kiszivárogtatott levél több aláírója nagyon mérges a változtatások miatt, és úgy érzik, hogy a pápa nem veszi komolyan ellenvetéseiket.

Ötödször, Ferenc személyesen hívta meg a családról szóló szinódusra az ultraliberális belga bíborost, Godfried Danneelst, aki öt évvel ezelőtt el akarta leplezni, hogy egy püspök a saját unokaöccsét molesztálta. Ez a meghívás szégyenteljes, és rossz fényt vet az összes szinódusi atyára, hogy közülük egy sem szakította meg az eljárást, s nem kérte Danneels eltávolítását.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.