A baloldal és a Biblia

2015-09-21 10:44:45

Szilvay Gergely
Magyar Nemzet
Idézhető-e egyáltalán a Biblia a baloldal szerint közéleti kérdésekben vagy sem? Ha nem idézhető, akkor miért idézzük menekültügyben?

„A Demokratikus Koalíció például várja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia állásfoglalását – érdekes, az abortusz, az eutanázia, a vasárnapi nyitva tartás és a melegházasság kérdésében a progresszió magyar élcsapata nem tart igényt hasonló iránymutatásra. A DK azt szeretné, ha Erdő Péter bíboros »Jézus mércéjével« mérné a kormány cselekedeteit. Nos, a szép eszmény nem biztos, hogy mindig a DK szája íze szerint való volna: például a fent felsorolt ügyekben ez a mérce lehet, hogy kifejezetten nem tetszene egy hazai progreszszívnak. Babarczy Eszter is az isteni és a természetjog elveit kéri számon a keresztényeken és a konzervatívokon menekültügyben – korábban ő sem tett ilyet, lett légyen szó az említett, kényelmetlen témák bármelyikéről. A baloldalon mostanában előszeretettel idézik a Szentírást, például Jézus Máté evangélistánál olvasható szavait: »Mindaz, amit akár egynek is tettetek e legkisebb testvéreim közül, nekem tettétek.« Valamiért azonban sosem kérik számon az egyházakon annak a jézusi felszólításnak a megvalósítását, miszerint „tegyetek tanítványommá minden népet”. Téríteni ugyanis szemükben a másik autonómiáját és igazságigényét sértő tevékenység – nem mintha a baloldal ne próbálna meg folyamatosan téríteni, nevezetesen meggyőzni másokat a saját igazáról.

Bezzeg, ha a melegházasság kerül szóba, akkor a Biblia rögtön inkonzisztens, következetlen szöveggyűjtemény, amelyből tetszés szerint bármi kiolvasható. Ilyenkor előszeretettel idéz a baloldal az Ószövetségből obskúrus, vérengző felszólításokat, az Újszövetség által hatálytalanított törvényeket és hasonlókat. Ha viszont így van, menekültügyben sem ildomos ráolvasni az egyházakra a Szentírást. Tekintve azonban a baloldal szokásos vallásellenességét: idézhető-e egyáltalán a Biblia a baloldal szerint közéleti kérdésekben vagy sem? Ha nem idézhető, akkor miért idézzük menekültügyben?

S miért nem idézzük a melegházasság ügyében? Ha vallási alapon nem lehet a közéletben ellenezni a melegházasságot, mivel a vallás úgymond irracionális és dogmatikus, akkor miért lehet téma az, hogy a vallási meggyőződés mire kötelezi a keresztényeket a bevándorlókkal szemben?”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.