Gáncs Péter: Plakátháborúk helyett tegye mindenki, amit tud bevándorlásügyben

2015-07-01 21:18:40
Migráns gyerekeket segített az evangélikus egyház egymillió forintos adományából az Ökumenikus Segélyszervezet, amely szerdán adta át a nagyfai ideiglenes befogadó központban lévők számára a gyerekápolási cikkeket. Gáncs Péter evangálikus püspök szerint „a plakátháborúk helyett eljött az ideje annak, hogy mindenki a maga helyén tegye meg, amit tud”.

Migráns gyerekeket segített a Magyar Evangélikus Egyház egymillió forintos adományából az Ökumenikus Segélyszervezet, amely szerdán adta át a nagyfai ideiglenes befogadó központban lévők számára a gyerekápolási cikkeket.

 
Az evangélikus egyház felajánlásának köszönhetően ez az egyszeri, célzott akció a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal egyeztetve a kisgyermekek megsegítését célozta, így pelenkát, bébiételt és gyermekápolási cikkeket tartalmazó adományt adott át a szervezet – mondta el Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnöke a szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.
 
Az elnök-igazgató az eseményen a nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező segélyszervezeteket arra buzdította, hogy akinek van lehetősége, segítse célzott támogatással a rászorulókat.
 
„Nagy szükség van a civil társadalom összefogására is, hogy méltó és emberséges módon lássuk el azokat, akiknek ügyében az eljárás folyik és ez alatt az idő alatt tisztességes, emberi körülményeket biztosítsunk számukra” – hangsúlyozta. Kiemelte: a 1353-as telefonszámon, valamint a segélyszervezet honlapján online módon is lehet adományozni a rászorulók megsegítésére.
 
„Ilyen helyzettel, amely most van, nem nézett még szembe sem az ország, sem a civil szervezetek” – fogalmazott Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, aki azt is hangsúlyozta, hogy ebben a helyzetben mindenkinek a saját dolgát kell elvégeznie: az államnak az olyan állami feladatokat kell ellátnia, mint a határőrizet és az emberek védelme, „nekünk, civileknek pedig azok szerint az erkölcsi és morális normák szerint kell eljárni, amit a lelkiismeretünk diktál”.
 
Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnöke a helyszínen látottak alapján elmondta, hogy a táborok túlterheltek, az ott dolgozók erejükön felül igyekeznek segíteni, a menedékkérők pedig tele vannak frusztrációval és bizonytalansággal. Ezért kiemelte: „a plakátháborúk helyett eljött az ideje annak, hogy mindenki a maga helyén tegye meg, amit tud”.