XVI. Benedek: A vallásközi párbeszéd nem helyettesítheti a térítést

2014-10-24 17:02:56
A vallásközi párbeszéd nem helyettesítheti az evangélium hirdetését a nem-keresztény kultúrákban – fogalmazott XVI. Benedek nyugalmazott egyházfő egy pápai egyetem hallgatóinak küldött üzenetében.

A vallásközi párbeszéd nem helyettesítheti az evangélium hirdetését a nem-keresztény kultúrákban, és a vallási igazságról alkotott relativisztikus elméletek „halálosak” a hit számára – figyelmeztetett XVI. Benedek nyugalmazott egyházfő a római Pápai Orbán Egyetem tanárai és diákjai számára küldött üzenetében a Catholic Herald szerint, amelyet Georg Ganswein, a pápai udvar prefektusa és a nyugalmazott egyházfő személyi titkára olvasott fel október 21-én a címzetteknek az egyetem felújított előadójának átadási ünnepségén. A Pápai Orbán Egyetem a Népek Evangelizációja Kongregációja alá tartozik, amelyet jelenleg Fernando Filoni bíboros vezet.

Joseph Ratzinger arra is felhívta a figyelmet üzenetében, hogy a missziós munka igazi motivációja nem az egyház méretének a növelése, hanem Krisztus ismerete örömének megosztása. Benedek pápa, aki tavaly februárban mondott le, emlékeztetett, hogy Jézus Krisztus is arra szólította fel a tanítványait, hogy „hirdessétek az evangéliumot minden népnek”. 
 
A volt pápa felteszi a kérdést: vajon érvényes-e még Krisztus felszólítása? Ma ugyanis sokan azt gondolják, hogy a vallásoknak pusztán tisztelniük kell egymást, és a dialógusban a béke közös erőivé válhatnak. Az ilyen gondolkodás mögött rendszerint az a feltételezés húzódik meg – hívja fel rá a figyelmet a nyugalmazott egyházfő –, hogy a különféle vallások egy és ugyanazon valóság különféle változatai. Így azonban az igazság „zárójelbe kerül”. Biztosra veszik, hogy a hiteles igazság Istenről végső soron megismerhetetlen, és a legjobb, amit felmutathatunk, az a kimondhatatlan bemutatása szimbólumokkal. Az igazságról való ilyen lemondás pedig hasznosnak és realisztikusnak tűnik a vallásközi béke szempontjából.
 
Ez azonban „kétségtelenül halálos a hitre nézve”. A hit ugyanis elveszti komolyságát, ha „felcserélhető szimbólumokra” redukáljuk, ami pusztán csak az isteni elérhetetlen misztériumára utal.
 
Az emeritus pápa szerint több vallás, főleg a törzsi vallások „a Jézus Krisztussal való találkozásra várnak”, ami ugyanakkor csak kölcsönös lehet: Krisztus is „vár a történelmükre, bölcsességükre, a dolgokról való látomásukra”. Ez a találkozás új életet adhat a kereszténységnek, amely „kifáradt” a saját szülőföldjén XVI. Benedek szerint, aki rámutat: a keresztényeknek kötelessége továbbadni, megosztani Krisztus örömét.