Egy afrikai bíboros áldozásról és poligámiáról

2014-10-12 16:33:20
Wilfried Napier dél-afrikai püspök szerint ha engedélyezik az áldozást az újraházasodottaknak, akkor nem lehet szembeszállni a poligámiával.

A dél-afrikai Durban érseke, Wilfried Napier bíboros felveti a kérdést: ha az elváltak és újraházasodottak áldozhatnának, akkor milyen alapon utasítjuk el a poligámiában, többnejűségben élőket? Ha az európaiak odamennek Afrikába, és azt látják az emberek, hogy újraházasodottként áldozhatnak, akkor mondhatják, hogy számukra természetes a poligámia, akkor ők is áldozhatnak. Napier szerint az újraházasodottaknak az lehet a feladatuk, hogy „vigyék a keresztet Jézussal”. „Azt kellene mondanunk, hogy nem kell viselnetek a kereszteteket?” A bíboros felteszi a kérdést: megkövetelhet-e valaki a gyermekeitől életre szóló elköteleződést, ha maga sem úgy él? 

A hírek szerint egy másik afrikai püspök azzal kommentálta az újraházasodottak áldozása engedélyezésének német javaslatát: az afrikaiak az egyértelmű erkölcsi útmutatást szeretik, és ez átmegy az egyházon, akkor Afrikában a katolikus híveket el fogják hódítani a muzulmánok és a kis protestáns felekezetek.