Megszoksz vagy megszöksz

Beszólt a muzulmán bevándorlóknak az olasz püspök

2014-09-09 13:24:47
Tommaso Ghirelli imolai püspök egyházmegyei lapjába írt cikkétől hangos az olasz média. Az egyházi elöljáró szerint az európai muzulmánok ítéljék el a szélsőséges iszlámot, vagy vegyék a bátorságot és menjenek haza, mert senki nem akar ellenséget a saját hazájában.

Tommaso Ghirelli imolai püspök egyházmegyei lapjába írt szeptember 7-i cikkétől hangos az olasz média. 

A püspök felidézi, hogy eddig 150 ezer menekült és bevándorló érkezett a Földközi-tengeren át hazájába, és év végéig ez a szám 200 ezerre fog nőni. Mint írja: a menekültek magas száma mögött háborúk, társadalmi feszültségek vannak, s ezeket okozzák valakik, nem „természetes jelenségek”
 
Hozzáteszi: a politikusoknak tennie kell valamit, hogy megvédjék az emberek életét és szabadságát.  „Nekünk, állampolgároknak pedig abba kell hagynunk, hogy általában a külföldieket hibáztatjuk”.
 
S itt jön a média által felkapott kijelentés: „Inkább a közöttünk élő muszlimokat kellene kérdezgetnünk, hogy tiszteletreméltó emberek-e, és elítélik-e a kivégzéseket és a kegyetlenkedéseket. Ha nem, akkor venniük kell a bátorságot, és elhagyni az országot, mert senki nem akar ellenséget a saját hazájában. Tudjuk, hogy megfélemlítették őket a fundamentalisták, de itt az idő, hogy véget vessünk a visszaélések bűnös körforgásának. A helyzet súlyos, úgyhogy hezitálás nélkül kezdjünk neki, a karitatív munkán vagy intolerancián túlmenően.”