Keleti keresztények, nyugati nyugalom?

2014-07-24 14:17:52

Szilvay Gergely
Reflexió
Az EU és a nyugati világ ma fél a keményebb fellépéstől. Ejnye-bejnyézésre van csak ereje, bármiféle katonai akciótól kirázza a hideg, miközben a másik fél csak a keményebb fellépésből ért.

„Ugyanakkor úgy érzem, hogy mi itt, Európában – jólétünkben – elpuhultunk a nem keresztény kultúrájú közegben élő testvéreinkhez képest. Bőségben élünk, és mégis sokkal kevésbé tudunk például böjtölni, mint azok, akik jobban hiányt szenvednek, nincs mögöttük jóléti állam. Nekik több okuk lenne siránkozni böjti engedményekért, mégis valahogy jobban megy nekik a böjt... Ez csak egy példa a sok közül. El vagyunk tunyulva, ez nem csak a mi hibánk, de fel kellene ismernünk.

A politikusok megteszik Európában, a nyugati világban, amit megtehetnének az üldözött keresztényekért?

Egyértelműen nem teszik meg. Egy technokrata bagázzsal van dolgunk, akik félnek egységesen fellépni ebben az ügyben. Ha valami nagyon rossz bizonyítványt állít ki a nyugati világ politikusairól, kiemelten pedig az EU politikusairól, akkor az ez. Emberi jogi és demokrata álmokat kergetnek, s nem képesek ilyen ügyben egységesen fellépni, de még egy nyilatkozatot sem tesznek. A fő baj, hogy csak a saját értelmezési keretükben tudják nézni a problémát, és nem tudnak belehelyezkedni a másik fél, jelesül például a muzulmán világ értelmezési keretébe. A másik gond, ami ebből fakad, s az orosz-ukrán konfliktus kapcsán is láthattuk: az EU és a nyugati világ ma fél a keményebb fellépéstől. Ejnye-bejnyézésre van csak ereje, bármiféle katonai akciótól kirázza a hideg, miközben a másik fél csak a keményebb fellépésből ért. Ezen felül egy szervezet, ami nem igazán vállalja fel kereszténységet, nem is biztos, hogy magáénak érzi az üldözött keresztények ügyét. Persze az EU külpolitikai törpe, itt maximum a nagyobb államok együttműködése, vagy a NATO jöhetne szóba. Az emberi jogok abszolutizálása miatt pedig az olyan kölcsönösségi feltételek sem jutnak eszébe Európának, hogy ha ott, mondjuk, Szaúd-Arábiában nem építhetnek templomot a keresztények, akkor itt sem építhetnek mecsetet a muzulmánok. Pedig más esetekben nem riadnak vissza ugyanezek a politikusok hasonló zsarolási potenciálok kihasználásától, holott például a kereskedelmi szankciók is érintik az ártatlan lakosságot. Az Irakban előrenyomuló »Iszlám Állam«-mal szemben simán katonai fellépésre lenne szükség, el kéne törölni a föld színéről, mert az iraki kormány túl gyenge.”
 
 
 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.