Henri Boulad és a hétköznapi misztika

2014-07-21 14:18:15
Henri Boulad, a híres kairói jezsuita, számos sikeres lelkiségi könyv szerzője, július 17-én Budapesten a Párbeszéd Házában tartott előadást.

Két teremben sem fértek el a Henri Boulad kairói jezsuita előadására érkezők július 17-én, a Párbeszéd Házában.

Boulad atya arról beszélt a Talita keresztény női portál tolmácsolása szerint: a személyiségem a külső burok, amiben élek. Meghatározza a születésem, társadalmi körülményeim, a lehetőségeim. Ebből a „kis halál” során juthatok át egy belsőbb területre, az egyéniségemhez. Ez már sokkal inkább rólam szól, egyediségem ragadható meg itt, az, amiben különbözöm a többi embertől. De ez még mindig zárt terület. Ha megmaradok itt, nem tudok kapcsolatba lépni, kapcsolatban lenni Istennel. Csak ha átjutok a „nagy halál” zónáján a személyhez, akkor jutok el igazi valóságomba, arra a területre, ahol Isten vár. Ez az isteni mag, ami bennem van, a találkozás helye. Nevezhetjük szívnek, bár Boulad atya attól tart, ez sokakat félrevezet, és valami romantikus-szentimentális dologra gondolnak, holott az Istennel való találkozás, együttlét nem ilyen. És ez a pont, mag az, ahol valójában összekapcsolódik az életem a többi emberével is. Boulad azt mondja, hogy nem a kommunikáció, hanem a „communio” valósul meg itt. Annak felismerése, hogy egyek vagyunk.

Fizikai értelemben az ember úgy hal meg, mint bármelyik állat. De ha átjutunk a „kis és a nagy halálon”, akkor már a fizikai halálnak semmi jelentősége nincs. Ez a megnyílás, az Istenéhez hasonló nyitottság állapota. Minden ember valamilyen szakaszában van ennek a folyamatnak. Többé-kevésbé vagyunk zártak, ill. nyitottak fizikai halálunk pillanatában. A pokol, a tisztítótűz, a mennyország nem helyek, hanem állapotok. Ha valaki teljesen zárt, az a pokol. Magányának pokla. Ha valaki teljesen nyitott, akkor ez számára a mennyország. Ha pedig valaki a megnyílás állapotában van, az a tisztítótűz, amelynek során megnyílhat, így a mennyországba juthat. Isten nem büntetni akar, hanem azt szeretné, hogy mindenki megnyíljon.