Az amerikai külügyminiszter gratulált a katolikus egyházfőnek

2013-03-14 08:35:53
Az Egyesült Államok szívből gratulál őszentségének, Ferenc pápának, aki a világ 1,2 milliárd katolikusának vezetője lesz, és a hit és remény jelképeként szolgál majd mindenki számára – írta szerdán kiadott közleményében John Kerry, az Egyesült Államok katolikus külügyminisztere.

Az amerikai diplomácia vezetője rámutatott, hogy számára és a felesége, Teresa számára a katolikus hit „a mindennapi erő és megnyugvás forrása, vasárnaptól vasárnapig, a nehézségek és az öröm pillanataiban”, továbbá „ihletet ad az olyan ügyekkel kapcsolatos fellépésben, mint a társadalmi igazságosság”. Kerry megfogadta, hogy feleségével együtt imáiba foglalja a pápát, amikor az „új korszakot kezd a katolikus egyházunkban”. „E fontos napon az Egyesült Államok megújítja elkötelezettségét, hogy szorosan együttműködjön a Szentszékkel annak érdekében, hogy előmozdítsuk a békébe és az emberiességbe vetett közös hitünket” – írta az amerikai külügyminiszter.

Az amerikai állami vezetők közül elsőként Barack Obama elnök köszöntötte pápává választása alkalmából Buenos Aires eddigi érsekét, a jezsuita Jorge Mario Bergoglio bíborost. A katolikus egyház új vezetőjének vatikáni beiktatásán a Kerryhez hasonlóan római hitű Joe Biden alelnök képviseli majd az Egyesült Államokat. Jókívánságait fejezte ki az új pápának az ugyancsak katolikus John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke és Mitch McConnell, a szenátusi republikánus kisebbség vezetője is. Nyilatkozatban köszöntötte az új pápa megválasztását Timothy Dolan bíboros, New York érseke, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke, valamint több amerikai katolikus szervezet is.