Melegházasság: ateisták és marxisták is támogatják a pápát

2013-01-10 14:06:17
A „ratzingeriánus marxisták” és egy ateista közéleti szereplő is támogatja a pápát az azonos neműek házassága elleni küzdelemben, akinek a francia rabbi melegházasság-ellenes tanulmányát idéző karácsonyi beszéde ellen idén jóval kevesebb támadás érkezett.

Sokkal kevesebb támadást váltott ki a pápa Római Kúriához intézett karácsonyi beszéde, mint amennyit az egyház képviselői kapni szoktak, amikor az azonos neműek házasságának bevezetését kritizálják – írja a L'Espresso olasz lap január 11-én megjelenő számában (és blogjában) blogjában Sandro Magister, az olasz katolikus tévé, a TV 2000 tanácsadója.

Ennek oka részben az lehet, hogy a pápa Gilles Bernheim francia főrabbinak a Francois Hollande szocialista elnökhöz írt 25 oldalas tanulmányát idézte, amelyben a vezető zsidó értelmiségi végig a melegházasság ellen, a hagyományos családfogalom mellett érvel.

Magister azt is megjegyzi: a pápa beszédére többek közt meghívták az olasz közélet egyik érdekes figuráját is, az ateista Ernesto Galli della Loggiát, aki a december 30-i Corriera della Serában aztán bőségesen idézte a rabbi tanulmányát – valamint kifejezte egyetértését vele és a pápával, ellenezve a „regnáló konformizmust” a melegházasság ügyében.

Loggia tevékenységét régóta számon tartja a Vatikán. Az illető felesége, Lucetta Scaraffia ráadásul rendszeresen ír a Szentszék félhivatalos lapjába, a L'Osservatore Romanóba, és közeli ismerőse a főszerkesztőnek, Giovanni Maria Viannak.

Azonban, mint Sandro Magister írja, nem Loggia az első az olasz szekularista értelmiségiek közül, akik nem osztják a balliberális konszenzust az azonos neműek egybekelését vagy épp az abortuszt illetően. Január 2-án Silvia Vegetti Finzi, egy híres olasz pszichoterapeuta foglalt állást az azonos párok örökbefogadási joga ellen a Corriera della Serában.

Mindezt pedig megelőzte a „ratzingeriánus marxisták” állásfoglalása: Pietro Barcellona filozófus, az „operaizmus” teoretikusa, Mario Tronti, Giuseppe Vacca politológus, Paolo Sorbi szociológus, akik korábban mind a kommunista párt tagjai voltak, ma pedig a Demokrata Párt tagjai, egyetértenek XVI. Benedek „antropológiai víziójával”, amelynek része, hogy a házasság egy férfi és egy nő közt jöhet csak létre, illetve hogy az emberi életet védeni kell a fogantatástól a halálig. A csoport utolsó, decemberi találkozóját az olasz jezsuiták által szerkesztett, a vatikáni államtitkárság jóváhagyását élvező La  Civiltà Cattolica szerkesztőségében tartották.

Magister egyébként azt is megjegyzi, hogy a Vatikánban attól tartanak: sem a következő, februári választásokat nagy eséllyel megnyerő Demokrata Párt, sem a Vatikán által egyébként támogatott (és katolikus) jelenlegi, technokrata válságkezelő miniszterelnök, Mario Monti nem fogja a Szentszék álláspontját képviselni az olasz közéletben melegházasság-ügyben. Ráadásul Andrea Riccardi, a Vatikánban nagy befolyással bíró Szent Egyed közösség alapítója és Monti nagy támogatója, aki szívesen exponálja magát a katolikus hierarchia kizárólagos képviselőjeként, eddig mindig csöndben maradt, amikor ezek a kényes témák szóba kerültek.