Módosítaná az egyházügyi törvényt az LMP

2012-05-11 08:15:13
A jogállásuktól megfosztott egyházakat visszahelyeznék eredeti státuszukba. Ezután az ügyészség vizsgálhatná felül, hogy megfelelnek-e a követelményeknek, végül a bíróság döntene helyzetükről.

Szabó Tímea, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnöke elmondta, hogy módosító javaslatuk a Velencei Bizottság ajánlásaira támaszkodva próbál módosítani a törvény leginkább vitás pontjain. AZ LMP-s képviselő szerint javaslatukkal „el lehet kerülni azt a szégyent”, hogy külföldi szervezeteknek ismét el kelljen marasztalniuk Magyarországot.

Az ügyben a bejegyzett egyházak vezetőivel is egyeztettek. Arra kérdésre, hogy pontosan kikkel tárgyaltak, a képviselő nem kívánt válaszolni. Elmondása szerint a kormány politikája miatt az egyházak félnek pártokkal tárgyalni.

A módosító az előző év végi helyzetet venné alapul. Az egyházakat a parlament iktatná be, és az ügyészség vizsgálhatná felül, hogy megfelelnek-e a törvényi kritériumoknak. AZ LMP kivenné a követelmények közül a 20 éves magyar vagy 100 éves nemzetközi gyakorlatra vonatkozó részt.

Az LMP a kormányzati szándékkal egyetértve szeretné kiszűrni a bizniszegyházakat, ezért az újra bejegyzett egyházak csak az esetleges vizsgálat lezárulta után kapnának állami támogatást