Egy brit tudós elmagyarázza: ezért nem jó a szélkerék

2023. április 10. 16:50

A szélenergia történelmileg és tudományosan is megbízhatatlan – állítja az Oxfordi Egyetem matematikusa és fizikusa. Állítása szerint a brit kormány harsány szélerőmű-politikát követ, miközben elveti a számokon alapuló bizonyítékokat.

2023. április 10. 16:50
null

Wade Allison professor emeritus, aki a CERN kutatója is, egy idei tanulmányában foglalkozott a szélenergiával. Ösztönös reakciónak minősítette világszerte a megújuló energiaforrások felkarolását, miután az ENSZ 2015-ös párizsi éghajlatváltozási konferenciáján döntés született a fosszilis tüzelőanyagok csökkentéséről.

Allison a napenergiáról megjegyezte, hogy „rendkívül gyengén hasznosítható”, még az ipari forradalom előtt sem volt elegendő ahhoz, hogy „akár egy kis népességet is elfogadható életszínvonalon fenntartson” – persze ha csak erre támaszkodnánk.

„Ma már modern technológiát vetnek be e gyenge energiaforrások kitermelésére. Hatalmas energiafarmokat építenek, amelyek kisajátítják a természeti környezetet, más élőlények kárára. A fejlesztéseket az okozott károkra való tekintet nélkül hajtják végre. Vízerőművek, hatalmas szélturbinák és négyzetkilométernyi napelemfarmok épülnek, annak ellenére, hogy megbízhatatlanok, hatástalanok, sőt, szükségtelenek” írta Allison a Global Warming Policy Foundation által közzétett jelentésben.

Wade Allison különösen a szélerőművek által termelt villamos energiát tartja kiábrándítónak. Szerinte a politikai lelkesedést és a befektetői fellángolást nem támasztják alá a bizonyítékok még a tengeri szél esetében sem, pedig az azokat hasznosító szélerőműveket kényelmesen, a mindennapi életünk látóterén kívül lehet telepíteni.

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma szerint a szélenergia 2021-ben az ország nettó energiaháztartásának bő 9 százalékát termelte meg, és ez a legnagyobb megújuló energiaforrás az országban. A tárcánál úgy vélték, hogy a több mint 70 ezer turbina annyi energiát termel, ami elegendő 43 millió amerikai háztartás kiszolgálásához. A minisztérium állítja, hogy az Egyesült Államokban 120 ezer munkahely kapcsolódik a szélenergiához, és ez az egyik leggyorsabban növekvő munkaerő-felszívó ágazat az országban.

Allison ellenérvei

A szélenergiát a mozgó levegő mennyisége és sebessége alapján mérik, amely eléri a turbinák lapátjait. A tudós kiszámította, hogy 100 százalékos hatásfok mellett, ha a szél másodpercenként 10 méteres sebességgel (36 km/óra) fúj, akkor a teljesítmény 600 watt négyzetméterenként. Összehasonlításképp az angliai Hinkley Point C tervezett tervezett atomerőmű paramétereit használja. A kétblokkos szén-dioxid-kibocsátásmentes atomerőmű 3200 millió wattot fog termelni, és ahhoz, hogy ezzel megegyező teljesítményt nyerjünk ki szélenergiából, legalább 5,5 millió négyzetméternyi (550 hektár) területre lenne szükség.

Allison felteszi a – jogos – kérdést, hogy

A professzor szerint e technológia tényleges teljesítménye sokkal rosszabb, mint amit a 100 százalékos hatásfok alapján készült számítások mutatnak.

„Mivel a szél által szállított teljesítmény a szélsebesség harmadik hatványától függ, ha a szél sebessége a felére csökken, a rendelkezésre álló teljesítmény a nyolcadára esik” – írja.

„Ennél pedig szinte még rosszabb, ha a szélsebesség megduplázódik és a szállított teljesítmény a nyolcszorosára nő, mivel ekkor a turbinát a saját védelme érdekében le kell állítani.”

Allison úgy véli, az, hogy a fent jelzett ingadozások jelentősek, bizonyítja a WindEurope jelentése, amely szerint az Európai Unió és az Egyesült Királyság területén a beépített névleges energiatermelő kapacitás napi szinten 236 gigawatt (GW). Viszont 2021. március 26-án a legmagasabb napi teljesítményként csak 103 GW-ot regisztráltak.

A megbízhatatlanság a tengeri szélerőművekre is igaz. Az energiatárolásra használt akkumulátorokat a jelenlegi technológia szintén erősen korlátozza. Allison szerint a kormány az ilyen bizonyítékok ellenére továbbra is figyelmen kívül hagyja a számokat.

„Az általános energiahiány, az európai háború, a magas árak és az áramellátás meghibásodásának valószínűsége miatt az energiapolitika alapjául szolgáló több népszerű tudományos feltételezést meg kellene kérdőjelezni. A szélenergia minden szempontból megbukik” – zárta gondolatait.

Amerikai aggályok
Az Egyesült Államokban az utóbbi időben egyre gyakrabban hibásodnak meg a szélturbinák, ami aggodalmakat vált ki az ezekből eredő többletköltségek, valamint az energiaprojektekre gyakorolt hatásuk miatt. A környezetvédelem nevében telepített tengeri szélerőműveket ma már az óceánok élővilágára nézve tartják katasztrofálisnak – számolt be az Epoch Times.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egon samu
2023. június 07. 19:48
"A szél ingyen fúj, a Nap ingyen süt." Igen, ez így van. Csakhogy egy 150 m magas szélkereket le kell gyártani nem újrahasznosítható kompozit anyagokból, kell neki egy 150 tonnás vasbeton alapozás, kell egy földalatti vezetékalagút - szintén betonozva- kell egy rendszeres szervizelés, kell egy dízelmotor, ami szélcsendben megforgatja a propellert hogy ne rohadjanak be a csapágyak... Németországban az utóbbi 22 év alatt a 27000 (huszonhétezer) felállított szélketrékböl egyetlen egy sem fizette meg a gyártás, felállítás és üzemeltetés költségeit. A szélkerék-üzemeltetök kizárólag a politikai-ideológiai állami támogatásból éltek. Kivétel nélkül. 20 év szubvenció után nincs már támogatás, egyre több propeller az elsö generációkból ott csúfitja a tájat továbbra is, mert a leszerelésük is annyira drága lenne, hogy nem éri meg. Tehát a tulajok egyszerüen ott hagyják öket, mert az üzeleltetésük szubvenció nélkül abszolut veszteséges.... Nem beszélve a lebetonozott termöföldekröl és mezögazdasági területekröl.... De a szél továbbra is ingyen fúj...
MZperXXL
2023. június 04. 01:07
Egyiptomban már több, mint 15 éve több, mint négyezer szélturbinás energiafarm volt a tengerparton, ami semmilyen "fehér ember" által készített kimutatásban nem jelenik meg. Szerintem a valóság kicsit eltérő attól, mint ahogyan a "fehér ember" látni akarja.
Akitlosz
2023. április 28. 12:57
Hülye összehasonlításai vannak az ürgének. Háztetőkre nem fognak atomerőműveket szerelni. Szélerőműveket és napelemeket viszont igen. Semmilyen értelemben nem vagy-vagy kérdés az atomerőmű és szélerőmű. Mindegyiknek akad hely. A szél ingyen fúj, a Nap ingyen süt. Miért kellene kihasználatlanul hagyni?
amca
2023. április 23. 22:01
Nézzük meg a hun zöldeket. Kanász Büdös Bence Csekkarma Donaldkacsa Kari getzy Gétzy getzy Balgar Krava Kúr Hány Csótány I tako daljeje..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik