Eddig nagyjából sehogy sem védték a tenger alatti vezetékeket

2022. október 05. 08:00

Az Északi Áramlat vezetékei elleni szabotázs rámutatott arra, mennyire könnyen le lehet nullázni mindent.

2022. október 05. 08:00
null

Az energiastruktúra biztosítása kiemelt fontosságú lett az Északi Áramlatok elleni támadás óta. Hogy kik állnak a szabotázs hátterében, és kik nyertek vele a legtöbbet, az egyelőre és hivatalosan nem tisztázott, annyi azonban biztos, hogy rendkívül élesen mutatott rá a rendszer sebezhetőségére és védtelenségére. 

Láthatatlan rombolás

Érthető, hogy Európa valamennyi országa idegesen rezzent össze a gázvezetékek megrongálásának hírére. Ha ugyanez megismétlődne például Norvégia Európába irányuló csöveivel vagy az Afrikából érkező vezetékekkel, az beláthatatlan következményekkel járna az egyébként is energiaínséggel küszködő kontinens számára. 

A biztonsági intézkedések erősítése jelen pillanatban prioritást élvez. Norvégia, amelynek gázszállítási kapacitása szó szerint az egekig felértékelődött, extra készenlétet rendelt el a főbb terminálok és kitermelő platformok körül, már csak azért is, mert

a tengeri fúrótornyok környékén szokatlan megfigyelő dróntevékenységet jelentettek.

Hasonló a helyzet a francia TotalEnergies északi-tengeri tornyainál, a vállalat pedig azonnal a legmagasabb fokú biztonsági protokollt kezdte  alkalmazni. Patrick Pouyanne vezérigazgató aggodalmát fejezte ki a háború esetleges eszkalációja és kiterjedése miatt. 

Az Offshore Energies UK szintén a védelmi rendszer azonnali megerősítésén dolgozik, Nagy-Britanniában a hadsereg is bekapcsolódik a tervezésbe és a felügyeleti eljárásokba. Olaszország a Földközi-tengeren cirkáló hadihajóival fokozza a készenlétet a víz alatti vezetékek biztonsága érdekében, de a védelmi minisztérium már búvárdrónok bevetését is bejelentette.

Mi van még?

A gázvezetékek csak egy szeletét képezik a tengerek mélyén futó gigantikus hálózatnak, amelyek a globális infrastruktúra nélkülözhetetlen és pótolhatatlan alapjait jelentik. A tápkábeleken túl a mélytengeri száloptikai kábelek összességében nagyjából 1,3 millió kilométer hosszúak, és a világ kommunikációjának 97 százalékáért (beleértve a pénzügyi tranzakciókat is) felelnek. Ha ezeket érné célzott támadás, az azonnali gazdasági bénulást okozna. A fő biztonsági probléma, hogy a helyzetük és irányuk egyáltalán nincs titkosítva, a nemzetközi jog pedig nem fogalmaz egyértelműen a védelmükről. Évente egyébként több tucatszor sérülnek meg, ezekért a károkért szinte minden esetben kereskedelmi és gazdasági hajók horgonyai a felelősek – eddig.

A Big Tech cégek, mint az Amazon, a Google, a Microsoft vagy a Meta már nem egy esetben tulajdonosi résszel is bírnak a tenger alatti kábelrengetegben, ám a biztonságukra már kevés energiát áldoznak.

Ez nem feltétlenül a nemtörődömségüknek köszönhető, sokkal inkább annak, hogy nincsenek eszközeik a fenyegetések kiküszöbölésére vagy megelőzésére. Chris Carobene, a SubCom kábelfektető cég alelnöke most

a kormányok és az érintett vállalatok együttműködésére szólított fel annak érdekében, hogy egyértelmű terveket dolgozzanak ki a kockázatok csökkentése érdekében.

Mint mondta, tekintettel a tengerek mélyén húzódó kábelek kritikus kommunikációs fontosságára, gazdasági és társadalmi nélkülözhetetlenségére, a védelmük mindennél fontosabb és előrébb való.

Fotó: MTI/EPA/NTB SCANPIX/Carina Johansen
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balu3
2022. december 12. 16:43
1 szabotázs után megy a piac szerzés mintha rendszer szinten folyna a dolog a szabotázs. nem komplettek
MaBaker
2022. december 07. 16:55
"Az Északi Áramlat vezetékei elleni szabotázs" Fogalmazzunk pontosan: AZ EURÓPAI UNIÓ ELLEN ELKÖVETETT PÉLDÁTLAN TERRORTÁMADÁS És akkor most hallani akarok híreket a nyomozás állásáról és a felelősök kőkemény megbüntetéséről! Nem Orbán ismételt megregulázásáról, hanem MOCSKOS TERRORISTÁK megbüntetéséről!
metálgitár
2022. november 10. 20:37
Vicces fiú maga. Az amerikaiak már februárban lenyilatkozták, hogy megakadályozzák a gázszállítást az ÉÁ2-n, ha az oroszok megtámadják Ukrajnát. A minap pedig az amerikai külügyminiszter örömködött azon, hogy mekkora lehetőség a vezetékek kiesése. De maga szerint persze a ruszkik csinálták.
my fair lédig
2022. november 10. 20:32
"Az Északi Áramlat vezetékei elleni szabotázs rámutatott arra, mennyire könnyen le lehet nullázni mindent." "Ha ugyanez megismétlődne például Norvégia Európába irányuló csöveivel vagy az Afrikából érkező vezetékekkel, az beláthatatlan következményekkel járna az egyébként is energiaínséggel küszködő kontinens számára. " Épp ezért csinálták a ruszkik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik