Az USA államadóssága először haladja meg a 31 ezer milliárd dollárt

2022. október 07. 16:20

Amerika hitelfelvételeit sokáig fenntarthatónak tartották a történelmi mélyponton lévő alacsony kamatlábak miatt. A kamatlábak emelkedésével azonban a szövetségi költségvetés gondjai egyre súlyosabbak lesznek.

2022. október 07. 16:20
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Amerika bruttó államadóssága kedden először lépte át a 31 ezer milliárd dollárt, ami egy zord pénzügyi mérföldkő az emelkedő kamatlábak közepette. Mindeközben mindenki emlékszik Biden elnök ígéretére: egy évtized alatt ezer milliárd dollárral csökkenti a szövetségi költségvetési hiányt.  

Átlépett lélektani határ

A küszöb átlépése, amelyről a Pénzügyminisztérium jelentésében lehetett olvasni, nagyon rossz pillanatban történt, mivel ugyan a Federal Reserve megpróbál küzdeni a gyors infláció ellen, a történelmileg alacsony kamatlábakat magasabb hitelfelvételi költségek váltják fel. Míg a világjárvány elleni küzdelem és az adócsökkentések finanszírozása érdekében felvett rekordszintű kormányzati hiteleket egyes döntéshozók egykor megfizethetőnek tartották,

Az új számadatok olyan változékony gazdasági pillanatban váltak világossá, amikor a befektetők ingadoznak a globális recessziótól való félelem és a recesszió elkerülésére irányuló optimizmus között.

A New York Times idézi a Peterson Alapítvány becslését, amely szerint a magasabb kamatlábak további ezer milliárd dollárral növelhetik a szövetségi kormányzat kamatfizetési kiadásait ebben az évtizedben. Ez rárakódik a májusban, a Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) által előre jelzett 8,1 ezer milliárd dolláros rekordösszegű adósságszolgálatra. A kamatkiadások 2029-re meghaladhatják azt az összeget, amit az Egyesült Államok a nemzetvédelemre költ, ha az államadósság kamatlába csak egy százalékponttal magasabb lesz, mint amit a CBO becsült az elkövetkező évekre.

Kamatlábak

Az állam adóssága nem olyan, mint egy 30 éves jelzáloghitel, amelyet fix kamatláb mellett törlesztenek.

A Fed, amely a világjárvány idején nullához közeli szintre csökkentette a kamatlábakat, most, hogy megpróbálja megfékezni az elmúlt 40 év leggyorsabb inflációját, elkezdte emelni azokat. A kamatlábak jelenleg 3 és 3,25 százalék közötti sávban mozognak, és a központi bank legfrissebb előrejelzései szerint jövő év végére 4,6 százalékra emelkednek – a korábbi előrejelzésben szereplő 3,8 százalékról.

A CBO még az év elején egy jelentésben figyelmeztetett Amerika növekvő adósságterheire, mondván, hogy a befektetők elveszíthetik bizalmukat a kormány azon képességében, hogy vissza tudja fizetni a tartozását. A költségvetési hivatal szerint ezek az aggodalmak is hozzájárulhatnak a kamatlábak hirtelen emelkedéséhez és az infláció felfelé íveléséhez.

A kamatemelések ronthatják az ország költségvetési helyzetének javulását, bár az előrejelzések arról szóltak, hogy a gazdaság méretéhez viszonyított államadósság a következő pénzügyi évben enyhén csökkenni fog, majd 2024-ben fog ismét növekedni. Arra számítottak, hogy az amerikai gazdaság várhatóan gyorsabban növekszik, mint az adósság.

A 31 billió dolláros küszöb politikai problémát is jelent Biden elnök számára, aki ígéretet tett arra, hogy fenntarthatóbb költségvetési pályára állítja az Egyesült Államokat, és egy évtized alatt ezer milliárd dollárral csökkenti a szövetségi költségvetési hiányt.

Hiány-okok

A Felelős Szövetségi Költségvetési Bizottság (Committee for a Responsible Federal Budget) becslése szerint

Ez a becslés tartalmazza Biden 1,9 ezer milliárd dolláros gazdaságélénkítő törvényjavaslatát, számos új, kongresszus által jóváhagyott kiadási kezdeményezést és egy diákhitel-adósság elengedési tervet, amely 30 év alatt várhatóan közel 400 milliárd dollárjába kerül majd az amerikai adófizetőknek.

A Fehér Ház költségvetési tisztviselői augusztusban úgy becsülték, hogy a hiány valamivel több mint ezer milliárd dollár lesz a 2022-es költségvetési évben, ami közel 400 milliárd dollárral kevesebb, mint az eredeti előrejelzésük. Bíznak a gazdasági növekedést ösztönző politikájukban, például az amerikai mentőtervben.

Biden úgy nyilatkozott, hogy tavaly 350 milliárd dollárral, idén pedig közel 1,5 ezer milliárd dollárral csökkentették a hiányt. Ezek a számok elfedik a mentőterv hatásait, amelyet teljes egészében hitelből finanszíroztak. A hiánycsökkentés nagy része azt tükrözi, hogy mind Biden, mind Trump korábbi elnök olyan intézkedéseket hozott, amelyek nagymértékű hitelfelvételt igényeltek a világméretű recesszió kárainak enyhítése érdekében. A hiány nagyrészt azért csökkent, mert az idén nem fogadtak el újabb nagy összegű Covid-támogatást.

És az elmúlt hetekben a hitelfelvételi költségek a vártnál is magasabbra emelkedtek.

A New York Times megemlíti, hogy az elmúlt időszakban hoztak hiánycsökkentő lépéseket, mint a Biden által augusztusban törvénybe iktatott éghajlatvédelmi, egészségügyi és adótörvény, és Biden szívesen aláírná a további hiánycsökkentő lépéseket, mint a magas jövedelműek vagy a nagyvállalatok adóemelése. A kormányzati tisztviselők azonban azt is mondják, hogy a kormányzat előrejelzéseiben szereplő adósság- és hiányszintek megfelelőek, és nem látják, hogy az ország közel kerülne a költségvetési válsághoz. Szerintük helytelen lenne, ha Biden a növekvő kamatlábakra reagálva megváltoztatná a költségvetési prioritásokat.

Ilyenkor mindig nehéz a fordulat, hiszen még pár hónappal ezelőtt az alacsony kamatlábak idején, az amerikai kormányzat is az ambiciózus kiadási javaslatok és ösztönző intézkedések indoklásaként az alacsony hitelfelvételi költségekre hivatkozott.

A Biden-kormányzat kiadási kezdeményezéseinek kritikusai arra is figyelmeztetnek, hogy

A kamatlábak emelkedésével újabb adósságok felvétele pedig csak olaj lenne a költségvetés hiányának most belobbant tüzére.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Búvár Kund
2023. január 03. 13:25
Ez az usa éves gdp-ének hány százaléka? Mi ugye 80% körül mozgunk...kiváncsi lennék náluk mennyi ez a mutató..
zrx8
2023. január 03. 13:25
Merje valaki behajtani az USA-n az adósságát, azonmód lebombázzák a demokrácia nevében.
HunCsz
2023. január 03. 13:22
Mit számit majd rajzolnak hozzá pénzt és kicsavarják a világ vérét, verejtékét fedezetként. Ha ez a gonosz birodalma világkirályság győz, most europát lenullázza a háloztával és sikerül elrabolnia az orosz természeti kincseket, akkor olyan idők jönnének a világra, hogy hitler és sztálin haláltáborai egy irigyelt szanatoriummá szelidülnek. Mellesleg ezekbe is benne volt ezeknek a náci világ királyoknak a keze könyékig. Békét és józanságot a világnak és ezektől a szörnyetegektől szabaduljunk meg. De ez csak akkor fog menni ha jobbak leszünk és csak azt az egy parancsot betartaná az emberiség, hogy nem teszek olyat a másiknak, amit nem szeretnék, hogy velem tegyenek. MIlyen boldog világban élhetnénk.
pipa89
2023. január 03. 13:22
Ugyan, kérem, mi itt a probléma? Az európai gyarmat majd helyrerázza a jenki költségvetést, ezért robbantották fel a gázvezetékeket, hogy nehogy újra visszatérjenek a németek az oroszokhoz. Most felvetetnek Scholzzal és Ursulával egy akkora hitelt, ami egyből FÖDERALIZÁLJA AZ EU-t, mert életfogytig gúzsbaköt mindenkit a németekkel és rajtuk keresztül a jenkikkel. AZ EU egy trójai faló, amit a németek építettek Európa piacának megszerzésére, de a globalista tőke az USA szoknyaráncaiba bújva most lenyúlja előlük! A németek b.lf.szok, mert megint bedőltek annak, hogy a jenkik az orosz medvével riogatták őket. Déja vu-m van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik