Rossz hír: a háború kulcskérdés Putyinnak hatalma megtartásához

2022. október 05. 05:56

Az orosz elit egyre inkább megkérdőjelezi az orosz elnök vezetési képességeit.

2022. október 05. 05:56
null
Mihálovics Zoltán
Mihálovics Zoltán

Mihálovics Zoltán politológus, a Makronóm Intézet szakértőjének írása a Makronómon.

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke immár 22 éve kormányoz, és mostanáig sosem fordult elő az, hogy az orosz elittel kellett volna megküzdenie. A háborúban beállt változások azonban nem várt ellentéteket hoztak a felszínre.

Eddig nem ismert ellentéteket szült a háború

A sokat emlegetett ellentéteket a háborúról alkotott stratégiai döntések hozták felszínre. Putyin az orosz inváziót belső egyeztetések – és ami még lényegesebb – kulcsfontosságú gazdasági szereplők tájékoztatása nélkül (!) indította meg. Ezzel óriási politikai kockázatot vállalt, ami mögött valószínűleg az volt az eredeti elképzelés, hogy februárban még villámháborúval számolt.

Ezzel ugyanakkor a háború kimenetele összekötődött Putyin számára a hatalom megtartásának kérdésével:

csak a győztes háború jelentheti az orosz elnök számára a hatalom megtartását.

Ez a szeptemberi – eléggé sikeres – ukrán ellentámadásokkal ugyanakkor kérdésessé vált. Ezek az ellentámadások eredményezték azt, hogy egyes hírek szerint az orosz elit egyre inkább megkérdőjelezi Putyin vezetési képességeit. Ez a bizonytalanság pedig egyúttal jelentős kockázatot jelent az orosz elnök rezsimje számára, így Putyinnak továbbra is egy erős vezető képét kell mutatnia az elit felé, aki tudja merre viszi Oroszországot.

Annak ellenére van ez így, hogy az orosz elit egy része katasztrófának élte meg a háborút, főleg az elit legerősebb, legdominánsabb és legambiciózusabb szereplői. De még az elit ezen prominens tagjai is kezdetben kiálltak Putyin és a háború mellett. Ennek alapvetően az az oka, hogy Oroszországban a politikai fősodor továbbra is antiliberális, nyugatellenes, valamint Ukrajnát nem tekintik szuverén államnak. 

Emellett az orosz elit globális rendről való gondolkodása is szerepet játszott mindebben. Az ottani vezető réteg úgy tekint a jelenlegi világrendre, hogy a Nyugat 30 éve arrogánsan viselkedik, lenézi Oroszországot, éppen ezért úgy gondolják, hogy nekik, oroszoknak nincs más lehetőségük, mint felforgatni ezt a világrendet, és egy újat létrehozni, számukra igazságosabb körülmények között.

Éppen ezért a háború kezdetén egyértelmű volt, hogy az orosz elit egésze felsorakozik majd Putyin mögött, még azok is, akik a rendszeren belül egyébként liberálisok vagy technokraták. Nagyjából áprilisig abban reménykedtek, hogy a háború gyorsan véget ér orosz győzelemmel, legyen szó békemegállapodásról vagy teljes ukrán vereségről. Az orosz győzelemmel kapcsolatban csupán a költségek és az időtartam volt a kérdés. Áprilisban azonban egyre nyilvánvalóbbá vált a háború elhúzódása. Egyúttal pedig terjedni kezdett a vélekedés, hogy az oroszok nem fognak olyan egyszerűen győzedelmeskedni, mint azt korábban gondolták.

Az ukrán ellentámadások bizonytalanságot keltettek

Szeptemberben azonban az ukrán ellentámadásokkal még inkább megváltozott a helyzet. Felmerült annak a kérdése is az elitben, hogy mi történne akkor, ha Oroszország – finoman szólva – nem győztesen kerülne ki a konfliktusból. Az orosz vezető réteg ugyanakkor nem az ország hadseregének gyengébb képességeit látták a sikertelenségek mögött, sokkal inkább az orosz elnök vezetői alkalmasságát kérdőjelezték meg.

Putyin ugyanakkor hajthatatlan: gyakorlati terveit nem fedi fel, szándékai nem világosak. Többek között ezek is közrejátszanak abban, hogy erodálódik a vezetésébe vetett hit. Az orosz birodalmi mentalitáshoz tartozik, hogy egy olyan politikai vezető kezébe adja szívesebben az ország sorsát, aki már bizonyította korábban azt, hogy erős kézzel bír kormányozni, és szilárdan képviseli hazája érdekeit a geopolitikai konfliktusok közepette is. Putyin eddig  ilyen vezető volt. Ám most egy olyan politikai döntéshozó képét kelti, mint aki vonakodik bármit is megmagyarázni, lépései pedig kiszámíthatatlanok.

Jelenleg az orosz csúcsvezető eredeti villámháborús terve, Ukrajna katonai kimerítésével és területeinek bombázásával egész egyszerűen kudarcba fulladt. Egyelőre nem világos, hogy Oroszország, hogyan akarja elkerülni a háború esetleges elvesztését. Véleményem szerint erre jelenleg két út áll Oroszország előtt. Az egyik a nukleáris fenyegetés a Nyugat felé, miszerint  atomfegyvert vethetnek be Ukrajnában. A másik az általános katonai mozgósítás.

Az orosz elit megosztott

Jelenleg nem lehet azt feltételezni, hogy az orosz katonai, politikai vagy éppen a gazdasági felsővezetés tisztában lenne Putyin terveivel a háborút illetően. A kiszivárgó információk sem Putyin elgondolásait tükrözik, sokkal inkább az elnök szoros kötelékében tevékenykedők vélekedései szivárognak ki. A katonai kudarcokból fakadó bizonytalanság és a félelem, hogy Oroszország vesztesként jöhet ki a háborúból, csak fokozza a belső megosztottságot. Jelenleg az orosz elit esetében így két nagy csoport különíthető el.

Az egyik csoport maximálisan kitart továbbra is Putyin mellett. Ezt a csoportot a technokraták, az elnök szűk köre és az orosz jegybank magas rangú tisztviselői alkotják. Ez a csoport inkább csak kívülről szemléli az eseményeket, mindenféle befolyásolás nélkül. A csoporton belül nyilvánvalóan vannak olyan prominens szereplők, akik politikai haszonszerzésre törekednek. Ilyen például Szergej Kirijenko a Roszatom korábbi vezetője, az elnöki kabinet tagja, de többen vannak, akik csupán a nekik kiosztott feladatokra összpontosítanak.

A csalódottak egy csoportja megsemmisítő csapást mérne

Az elit másik csoportja sokkal érdekesebb. Ők azok, akik csalódtak az elnök lépéseiben, és hangot is adnak nemtetszésüknek. Vannak köztük olyanok is, akik közvetlenül részt vesznek a katonai ügyekben, mint a különböző fegyeres erők, a biztonsági szolgálat, a nemzetőrség vagy a Kadirov-féle csecsenek. De itt található meg az Egységes Oroszország kormánypárt és a rendszeren belüli különböző ellenzéki pártok, mint a kommunisták, a liberális demokraták vagy éppen az Igazságos Oroszországért a domináns konzervatív tábor különböző szereplőivel karöltve. Ez a csoport aktívan ösztönzi Putyint, hogy mérjen „megsemmisítő csapást” az ukrán hadseregre, bármit is jelentsen az.

Az eliten kívül azonban ott vannak az egyszerű háborúpárti oroszok is. Bennük az ukrán előrenyomulás értelemszerűen hatalmas csalódást váltott ki. Ez különösen akkor volt érezhető, főleg a különböző közösségi média platformokon, amikor az oroszok a napokban elvesztették az irányítást Harkiv régiójának egy fontos, viszonylag jelentős része felett. Ez a tábor stratégiailag lojális és ideológiai értelemben közel áll a központi hatalomhoz és alapvetően nincs jelentős hatása a lakosság véleményére. Ez a csoport azonban egy ilyen felfokozott hangulatban könnyen hatást gyakorolhat, és átalakíthatja a hangulatot az elit körében is.

Mégsincs Putyin-ellenes hangulat

Összességében véve Putyin az eddigi kormányzása alatt népszerűségével együtt garantálta a politikai stabilitást és a kiszámíthatóságot, miközben a reformoktól való tartózkodása biztosította a status quo megőrzését. Népszerűsége igaz még most is magas, ami garantálja a belpolitikai stabilitást továbbra is, ugyanakkor egy olyan ország vezetőjévé vált, amelynek jelenleg nem lehet megjósolni a jövőjét. Azt azonban fontos leszögezni, hogy – az erősödő kritikus hangok ellenére – Oroszországban szó sincs Putyin-ellenes hangulatról. 

Az első számú vezető népszerűsége továbbra is magas; és az orosz társadalom – a mentalitásából fakadóan – egy olyan vezetőt szeretne, aki határozott, jól tájékozott és hozzáértő. Putyin esetében azonban most éppen a  kellő tájékozottság és a hozzáértés kérdőjeleződött meg. Jelenleg ugyanakkor nem áll fenn valamiféle puccs, illetve hatalomátvétel érdemi esélye. Egyrészt, mert nincs valódi kihívója, alternatívája az orosz elnöknek, másrészt továbbra is erős a titkosszolgálatoktól való félelem. Hiszen emlékezzünk csak arra a sok fontos, egyes területeken kulcsfontosságú emberre, akik az elmúlt hónapokban igencsak gyanús “balesetek” és „öngyilkosságok” áldozatai lettek.

Borítókép: MTI/ AP/ Kreml/ Szputnyik/ Pool/ Gavriil Grogorov

Kapcsolódó cikkek

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2022. október 21. 20:44
Á, ez bizonyosan nem megyen! "Az, hogy itt már nincs visszaút, végig kell csinálni az orosz hadsereg vereségéig és kivonulásáig Ukrajnából" AZ az egyedüli racionális lépés a jelen helyzetben, hogy TÁRGYALÓASZTALHOZ ülnek, megegyeznek! ehhez PERSZE SZÜKSÉGES az USA és az EU, akár Zelenszkij nélkül, egy másik , ügyvezető elnökkel, akár úgy, Zelenszkijt kényszerítik tárgyalásra, megegyezésre!
Menhetten
2022. október 21. 20:43
Itt egyetlen "reálpolitika" van. Az, hogy itt már nincs visszaút, végig kell csinálni az orosz hadsereg vereségéig és kivonulásáig Ukrajnából, mert ha az agresszor területeket szerez, akkor győz, és ki tudja, hogy ki lesz a következő!? Fenyegetőzik az atommal? Mi lesz, ha engedünk emiatt? Tényleg van, aki azt hiszi, hogy akkor majd el lesz intézve a dolog egy elvtelen alkuval? Dehogy! Következő követelését már atommal való fenyegetőzéssel együtt fogja benyújtani. Itt nem a meghunyászkodás a "realizmus", hanem erőt kell mutatni annak, aki csak az erő nyelvén ért... https://scontent.fbud4-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/310808788_1364408023967119_6731588934501860355_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=syqK4zBL1BcAX_4N-D8&_nc_ht=scontent.fbud4-1.fna&oh=00_AT-jDikZhnyZSyZxoQNwgrTG9tA_DWfPq-FXnJWGC4IfKw&oe=6341D94F
anegy_
2022. október 18. 19:35
Mit is ír, a hogy is hívják? De felesleges írás, mi az, amit eddig nem tudtunk?
Armageddon
2022. október 18. 14:33
Te sem mész a hübriszért a szomszédba!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik