Tíz éve nem volt ilyen: bejöttek a tippek, kamatot emelt a jegybank

2021. június 22. 14:15

30 bázisponttal 0,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa; a kamatfolyosó nem változott.

2021. június 22. 14:15
null

Elemzők 30-40 bázispontos szigorításra számítottak.

Legutóbbi, májusi kamatdöntő ülésén a tanács még nem módosította a jegybanki alapkamat szintjét, amely tavaly július óta – kétszer 15 bázispontos csökkenés után – állt 0,60 százalékon. Ugyanakkor megerősítették, hogy az árstabilitás biztosítása és az inflációs kockázatok csökkentése érdekében a grémium proaktív módon készen áll a monetáris kondíciók szükséges mértékű szigorítására.

A júniusi monetáris szigorítás lehetőségét először a jegybank részéről Virág Barnabás, az MNB alelnöke vetette fel még május közepén. Matolcsy György jegybankelnök ezt később egy konferencián megerősítette: amennyiben a monetáris tanács tagjai úgy látják, akár már júniusban sor kerülhet a kamatemelésre. Kiemelte: az infláció tartós megemelkedése veszélyeztetné a kilábalást, a kamatemelést elbírná a magyar gazdaság és „kötelezővé is teszi” az inflációs veszély.

(MTI, fotó: MTI/Illyés Tibor)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egynick
2021. július 07. 19:56
Az eszetlen költekezésnek 5,2%-os infláció az ára... Az alapkamat optimális szintje az infláció + 1-2%. Most a forint értéke folyamatosan romlik, ezért mindenki ingatlanba, vagy aki teheti műtárgyakba fektet. Ettől az ingatlan árak elszállnak, a fiataloknak nehéz a kezdés. A káosz felé megyünk, nem az egyensúly felé.
Vainamoinen
2021. június 22. 18:29
VÉGRE!
olajfa1
2021. június 22. 18:29
Ha ennyivel megússzuk a pandémia árát... AKKOR NAGYON ÖRÜLHETÜNK! A gyurcsányi időkben a 2 hetes gazdasági világválságot fizetésképtelenséget elérő válsággal éltük meg... -az is igaz hogy az akkori fizetésképtelenségnek legkisebb oka volt a gazdasági világválság...
zara
2021. június 22. 18:29
egyszerübb lett volna ha a tavaly nem viszik le 0.6ra ....most még sokat kell emeljenek h az egyensúlyt visszaállitsák...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik