Robert Fico szerint a barátainkban sem bízhatunk, hazavinné az aranyat

2019. december 13. 15:21

A Smer–SD szlovák politikai párt vezetője szerint országának haza kell hoznia aranyát, mert még szövetségeseiben sem bízhat meg, főleg miután 1938-ban a nagyhatalmak felosztották Csehországot. Fico nincs egyedül, az elmúlt években a lengyelek, a magyarok és számos ország hazavitte az aranytartalékot részben vagy egészben.

2019. december 13. 15:21
null

Az ex-miniszterelnök, Robert Fico a múlt héten különleges országgyűlési ülést hívott össze az ország aranykészleteivel kapcsolatban. Fico elmondta, hogy az ország aranytartaléka nincs biztonságos helyen Angliában a Brexit és a globális gazdasági válság növekvő esélye miatt.

Miután 1938-ban a Müncheni Egyezményben nemzetközi nagyhatalmak felosztották Csehszlovákiát, a csehek ma már a legközelebbi szövetségeseikben sem bízhatnak Fico szerint. A szlovák jegybanknak 31,7 tonna aranytartaléka van.

Szlovákia követné a lengyel és a magyar példát az aranytartalék hazavitelében. Decemberben jelentette be a lengyel jegybank, hogy befejeződött a száz tonna arany hazaszállítása Londonból. Adam Glapiński jegybankelnök szerint az arany az ország erejét szimbolizálja.

Számos központi bank agresszíven növeli aranytartalékait az elmúlt néhány évben. Lengyelország tavaly kezdte az arany felhalmozását és 2019 első felében 100 tonnával növelte a tartalékot. Ez az ország teljes készletét 228,6 tonnára növelte.

Az aranytartalék lehet sok esetben a legvégső pénzügyi mentsvár, a bizalom hordozójaként tekintenek rá, különösen válságok idején.

Szerbia októberben kilenc tonnával növelte a tartalékot. Tavaly pedig épp a magyar kormány jelentette be, hogy megtízszerezi a tartalékát.

Októberben a világ jegybankjai összesen nettó 41,8 tonnával növelték aranytartalékukat, tavaly pedig 651 tonnát halmoztak fel a jegybankok.

Németország még 2017-ben vitte haza aranytartalékának felét angol, amerikai és francia széfekből. 2015-ben Ausztrália döntött a hazavitel mellett, de Hollandia és Belgium is hasonló programok mellett döntött.

Úgy tűnik tehát, hogy az aranytartalék akkor számít értékesnek, ha a tulajdonos fizikai közelében van, különben nem igazán birtokolja ténylegesen.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2020. január 22. 22:12
Hát csak a javunkat akarják, akik őrzik az aranyunkat!
Cassi
2019. december 17. 13:45
Te meg egyél aranyat. Jó étvágyat!
luisbathhelena
2019. december 17. 11:41
Tökmindegy mit gondoltok barmiről is hazaarulo komcsik.
Anonymtalan
2019. december 17. 11:41
Kreténke! Aranyért tudok ételt venni, de alternatívan is fel lehet használni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik