A távoli jövőben a patikában nyomtathatják majd a gyógyszert

2019. december 06. 09:44

A tíz innovatív gyógyszerfejlesztési irány egyike a 3D nyomtatás, amely a személyre szabott gyógyszerkezelésben jelenthet áttörést a jövőben – hangzott el a magyar klinikai farmakológusok 21. kongresszusának nyitónapján, csütörtökön Debrecenben.

2019. december 06. 09:44
null

A téma előadója, Bácskay Ildikó, a Debreceni Egyetem (DE) gyógyszer-technológiai tanszékének docense azt mondta, jelenleg még inkább gyógyszekutatási érdeklődés témája a 3D nyomtatás a gyógyszerfejlesztésben, de az Egyesült Államok gyógyszerellenőrzési hatósága a világon elsőként epilepszia kezelésére már engedélyezett egy 3 dimenziós nyomtatással készült gyógyszerkészítményt.

Bácskay Ildikó szerint ígéretes új lehetőségeket hozhat a 3D technológia a gyógyszerfejlesztésben, és nagy előnyt jelenthet a személyre szabott gyógyszerkészítésben.

„Talán megvalósul egyszer egy olyan álom, hogy az orvos felírja a betegnek a készítményt, azt számítógépen továbbítja a patikába, és mire a beteg a gyógyszertárba ér, nem 5-6 doboz gyógyszert kap, hanem az 5-6 gyógyszer hatóanyagának a kombinációját egyetlen gyógyszerhordozóban elkészítve” – vázolta a szerinte nem is túl távoli jövőt a szakember.

Bácskay Ildikó jelezte: Magyarországon ma elsősorban a négy gyógyszerészképző egyetemen – Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden – foglalkoznak 3D technológiával. A gyógyszerész-, a műszaki, az informatikai és a természettudományi karok szoros együttműködésével „több tudományterület tudása, innovatív kutatása összegződik ennek a technológiának a kifejlesztésében, alkalmazásában”.

Kovács Péter professzor, a kongresszus szervezőbizottságának elnöke a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón elmondta: az idei tanácskozáson több mint félezer klinikai farmakológus, köztük száz gyógyszerész vesz részt.

A klinikai farmakológia híd az elméleti gyógyszerkutatás és a klinikai gyógyítás között – magyarázta a professzor, megjegyezve, hogy Magyarország a gyógyszerfejlesztésben jelentős szerepet tölt be a világban, ebből a tevékenységből évente mintegy 70-100 milliárd forint bevétele származik a központi költségvetésnek.

A klinikai farmakológusok idei, háromnapos debreceni találkozóján a 3D nyomtatás mellett további újdonságként tekintik át a kiberbiztonság, a gyógyszeriparban tapasztalható kiberfenyegetés kérdéseit, amelyekre szerinte Magyarországon még nem figyelnek eléggé. Ezen túlmenően a klinikai vizsgálatok tükrében vitatják meg a D-vitamin-kezelés és a csonttörések kockázatának összefüggéseit – jelezte Kovács Péter.

(MTI)
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. december 07. 02:59
Így van. Nem jólét lesz, hanem tömegnyomor. Már ma is arról szól a propaganda, hogy éljünk rosszabbul, mert már a jelenlegi élet sem fenntartható. De azért további négerek még mindig kellenek milliárdszámra. Na ebből jobb világ ugyan nem lesz, mert nem is lehet.
Akitlosz
2019. december 06. 23:45
"A távoli jövőben a patikában nyomtathatják majd a gyógyszert" műanyagból.
duzur
2019. december 06. 17:10
Az jó lenne és sokkal megbízhatóbb, mint a mostani, pld Indiában készített gyógyszerek. Arrafele ugyanis olcsóbb az orvosságok készítése is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik