Matematikailag lehetséges, hogy valaha is kifizessük az államadósságot?

2019. november 13. 20:38

Onnantól kezdve, hogy saját pénzben van az adósság, már nem sok jelentőséggel bír.

2019. november 13. 20:38
Szabó Gergely

„A devizaadósságot egyelőre a külkereskedelmi többletből, illetve a rendelkezésünkre álló devizatöbbletből tudjuk fizetni, ezzel szemben a forint alapú adósságot sosem fogjuk visszafizetni, ugyanis

onnantól kezdve, hogy saját pénzben van az adósság, már nem sok jelentőséggel bír.

Ezen a ponton könnyebb ha úgy gondolunk az államadósságra, mint egy számra az Excel táblázatban, csupán egy jelre.

Ennek az a magyarázata, hogy az államadósság lejegyzéséhez a banknak nincs szüksége előzetes megtakarításra. Tehát amikor az állam kibocsát egy forint államadósságot, azt lejegyzi az ország legnagyobb bankja, és bár jegybankpénzzel fizet az államnak, azt a pénzt az állam elkölti és visszakerül a bank számlájára betétként.

Azért történhet ez így, mert az államadósságunk nem egy olyan kemény dolog mint az arany, ezüst, dollár ami számunkra korlátos lenne, tehát

nem kell félnünk a forint államadósságtól, hiszen a forint egy jel, amiből annyit teremtünk amennyit csak kívánunk.

Az adósságunkra lekötött jegybankpénzként tekinthetünk. Amíg ezt gyűjtik az emberek addig jó, ha viszont nem gyűjtik, akkor megemelkednek az eszközök árai, viszont akkor se omlik ránk a rendszer, csak például megemelkednek a lakásárak és rosszul járnak azok, akik akkor akarnak lakást venni”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wazav
2020. február 22. 17:28
Mondjuk ez már nem KKv-nak tűnik, hanem 250 fő felettinek. De persze KKV is beruház, csak kisebb arányt képviselnek a 2010-es értékekhez képest.
tango47
2020. január 23. 23:21
Ha ez nem így lenne pl. az USA-ban (annyi pénzt nyomunk, amennyire szükségünk van), akkor már régen csődöt jelenthetett volna a világ vezető gazdasága.
lhotx
2020. január 23. 13:24
KI HITELEZ KINEK? Mármint a valóságban, mert a nemzetközi-nemzetekfölötti pénzügyeskedők szerint az ő bankhengereik bármeddig bármire (bárhol és bármikor) bírnak. De valójában erre mindenhol a világon EGYESEGYEDÜL a lakosság képes. Na, EZÉRT nem kellenek független államok a világbirodalomba.
B_kanya
2020. január 23. 13:13
"Ezért nem jó ötlet úgy megtakarítani, hogy az állam ahhoz hozzá tudjon férni." Mennyivel jobb volt olyan bankokba tenni, mint a Lehmann Bros, ugye? Meg aztán mennyit is fordított az ÁLLAM az IMF-től felvett 14+ mrd EURO-ból a hazai (hazánkban ideiglenesen állomásozó) bankok konszolidálására 2009-ben - ráadásul nem is tulajdont vásárolt bennünk ebből a pénzből, mint a "bezzegnyugat"?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik