Ezt ígéri a lengyel kormánypárt, ha győz a választáson

2019. október 07. 17:04

Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke és Mateusz Morawiecki kormányfő ismertette hétfőn azokat a jóléti intézkedéseket, amelyeket a vasárnapi választási győzelem esetén a kormányzás első száz napján kezdeményeznek. Ilyen a lengyel mezőgazdaságot támogató program erősítése.

2019. október 07. 17:04
null

Az öt pont a kisvállalkozók által fizetett társadalombiztosítás csökkentését, a 13. és a 14. havi nyugdíj kifizetését tartalmazza, továbbá az egészségügyben az új betegségmegelőzési vizsgálatcsomag bevezetését a 40 évnél idősebbek számára, városi elkerülő utak megépítését, valamint a lengyel gazdáknak járó támogatások felzárkóztatását a nyugat-európai szinthez.

Az említett programpontokat korábban, a választási kampány során hirdették meg.  A hétfői sajtóértekezleten Jaroslaw Kaczynski elmondta: már az új kormányzati ciklus első száz napján a PiS olyan törvényeket, illetve kormányprogramokat fogad  el, amelyek lehetővé teszik e pontok megvalósítását.

Mateusz Morawiecki elmondta: az alacsonyabb társadalombiztosítás mintegy 300 ezer kisvállalkozást érint, átlagban havi 500 zloty (mintegy 38 500 forint) megtakarítást jelent majd a havi átlagban maximum 10 ezer zloty (769 ezer forint) bruttó bevételt, valamint maximum 6 ezer zloty (461 ezer forint) jövedelmet elérő vállalkozóknak.

A közúti körgyűrűk építésének költségeit Morawiecki mintegy 20 milliárd zlotyra (1,5 billió forint) becsülte, a beruházásokat részben az állami költségvetésből, részben uniós támogatásból fedezik.

Az agrártámogatási program viszont a 2020 utáni uniós költségvetésről szóló tárgyalásokkal, az európai kohéziós politikával  függ majd össze – mondta a kormányfő.

A PiS választási programja előterében a biztonságpolitikai témák mellett éppen a gazdasági és társadalompolitikai intézkedések szerepelnek. A kormánypárt e téren az eddigi politikája folytatását ígéri. A kampány során a PiS az aktuálisan felmerülő társadalmi témákra is reagált, kiállva a hagyományos családfelfogás, a keresztény értékek védelmében.

Felmérések szerint a PiS a vasárnapi választáson újból abszolút többségre tehet szert a parlamentben.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Óbor Dezső
2019. november 18. 17:49
Hajrá PiS!!! Sok sikert!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik