Izrael amerikai földön tesztelte a rakétavédelmi rendszerét

2019. július 29. 10:24
Az USA és Izrael közösen tesztelték az „Arrow 3” névre keresztelt anti-ballisztikus rakétavédelmi rendszert az elmúlt két hétben az alaszkai Kodiak-szigeten. Az izraeli hatóságok sikeresnek minősítették a teszteket, az összes közeledő rakétát megsemmisítették még az atmoszférán kívül.

Az Arrow 3 jelenleg a legfejlettebb anti-ballisztikus rakétavédelmi rendszer a világon. A teszt célja egy esetlegesen Iránból indított hosszú hatótávolságú rakéta semlegesítése volt, mely rakéta akár nukleáris robbanófejet is hordozhat a jövőben – írja az izreali Channel 13 tudósítója.

 

 

A tesztek finanszírozásáról jórészt az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma gondoskodott, mely részét képezte az USA szerepvállalásának az Arrow program kivitelezésében. A tesztek stratégiai fontosságát jelzi, hogy Izrael washingtoni nagykövete, Ron Dermer titokban Alaszkába utazott, és személyesen is megfigyelte a teszt egyes szakaszait. Alaszkában anélkül van lehetőség ilyen kísérletekre, hogy az a civil légi közlekedést veszélyeztetné.

Bejamin Netanyahu izraeli miniszterelnök egy vasárnap tartott kabinetülésen értékelte az Arrow 3 teszt eredményeit; „Bebizonyosodott, hogy Izrael képes fellépni az iráni rakétaveszély ellen”.

(Borítókép: Izraeli Védelmi Minisztérium/Twitter)

 

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés