Kétszer annyi értéket termel a magyar autóipari dolgozó, mint amibe ő maga kerül

2019. január 30. 10:09
Pitti Zoltán, a Corvinus Egyetem tudományos kutatója ábrán vetette össze az autóipari dolgozók teljesítményét és fizetését. Egészen pontosan termelékenységüket állította szembe a személyi ráfordításokkal, amiből kiderül, hogy az egy foglalkoztatottra jutó hozzáadott érték több mint kétszerese a bruttó személyi ráfordítások értékének, azaz durván alulfizetik a magyar autóipari dolgozókat.

A közvélemény ellentmondásosan értelmezi, hogy miért egy hazai bérátlagnál kedvezőbb pozícióban levő járműipari vállalkozásnál alakult ki sztrájkhangulat, s tart már napok óta. Ennek megértését kívánja segíteni a mellékelt grafikai ábra, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a járműiparban - Anglia után - nálunk van a legnagyobb szakadék az egy főre jutó munkateljesítmény és javadalmazás között. Előzetes adatok szerint a 2016. évi állapothoz képest az értékek módosultak, de az arányok "műemlékileg" védettek

– írja a kutató. Ez valójában nem újdonság, hiszen korábban is írtunk róla, hogy a magyarországi külföldi vállalatok európai összevetésben is alulfizetik magyar dolgozóikat. Az is kiderült már korábban, hogy a hazai autóipari top 50 cég nem is fizet olyan jól, főleg ha a szomszéd országokat nézzük, ahol alapvetően ugyanazzal a technológiával, hasonlóan képzett emberekkel termelnek.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem lehetne vegre hagyni ezt az omarxista baromsagot? Ha Picasso vesz egy ketdollaros ecsetet amivel fest egy milliot ero festmenyt akkor az ecset durvan alul van arazva?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés