Pénzügyi válságot jelezhet a délnyugat-kínai bankroham

2018. november 8. 15:52

Írta: Oláh Dániel
Tömegek rohanták meg a délnyugat-kínai Zigong város bankját Szecsuan tartományban november első hetében.

Futhatnak a pénzük után

Az állami Da Zhong híroldalon november 2-án jelent meg a hír, miszerint a Bank of Zigong részvényesei negyven milliárd jüant tüntettek el úgy, hogy a bank kölcsönöket adott a részvényes vállalatok által létrehozott offshore cégeknek.

Bár a cenzorok a hírt húsz perc múlva törölték, ekkor már túl késő volt és az információ terjedni kezdett a közösségi médiában. A bank ügyfelei több tucat zigongi fiókot rohantak meg, hogy felvegyék megtakarított pénzüket – tudósít a The Epoch Times.

Képernyőfotó a közösségi médiába feltöltött képekről, amelyeken a szecsuáni Zigong városi bank fiókjaiban várakozók láthatók (az utolsó ábrán pedig egy várakozó sorszáma).

A jegybanki szabályozóhatóság, a China Banking Regulatory Commission közleményt adott ki az ügyfelek megnyugtatására. Ebben jelezték, hogy a 2001-ben alapított, 32 fiókkal működő bank működése zavartalan és rendelkezésre áll a szükséges készpénz. A helyi rendőrség pedig arról tájékoztatott, hogy letartóztatták az online híresztelést terjesztő személyt.

Baljós előjel

Elemzők szerint az incidens jól illusztrálja a kínai gazdaságban rejlő pénzügyi kockázatokat. Ha a Zigong Bankot megrohanják az ügyfelek, az egy alulról, a kis helyi bankokból kiinduló pénzügyi válság előjele lehet – írta Cao Ji korábbi sanghaji professzor Twitteren.

A The Epoch Times emlékeztet arra, hogy az önkormányzatok nagy összegű hiteleket vettek fel a helyi bankoktól infrastruktúra-beruházások finanszírozására, amelyeket helyi beruházási cégeken keresztül valósítanak meg. A kínai kormány a közelmúltban már olyan szabályokat tett közzé, amelyek lehetővé teszik, hogy e cégek csődöt jelenthessenek.

Számos közgazdász véli úgy, hogy az állami infrastruktúrafejlesztésre fordított kölcsönöket e beruházók nem tudják majd visszafizetni, ami magával ránthat más bankokat, magánszemélyeket és cégeket is.

 

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A bank ügyfelei több tucat zigongi fiókot rohantak meg, hogy felvegyék megtakarított pénzüket – tudósít a The Epoch Times...... Ebben jelezték, hogy a 2001-ben alapított, 32 fiókkal működő bank működése zavartalan és rendelkezésre áll a szükséges készpénz. ......"

Akkor nincs baj. A betétesek kiveszik a pénzüket a bank nem betétekből, hanem hitelek folyósításából fog megélni. Hol a probléma?

"Hol a probléma? - hát ott, hogy a hiteleket a betétekből folyósitják. .........Más kérdés?"

És amikor az ügyfelek a folyószámlákat és betéteket létrehozták, akkor a bank tudatta és egyetértésüket kérte az ügyfeleitől, hogy pénzüket a bank használhatja, és tovább folyósítjhatja hitelként, ami miatt pénzük nem mindig elérhető? Pld. akkor, ha túl sok betétes kéri azt vissza? Mert ha nem, akkor a bank félrevezette ügyfeleit, ami sima csalás.

A kérdés: Adott-e a bank az ügyfeleinek ilyen tájékoztatást, és kérte erre jóváhagyásukat?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés