A bűnös hallgatás és az állványimádás is megkísérti az egyházakat

2017. október 3. 10:51

Fabiny Tamás
SzemLélek
Ahogy egy KDNP-s politikus ne szabjon irányt az egyházaknak, úgy ellenzéki politikusok se szabjanak irányt nekünk.

„– Egyre több forrásból törnek fel olyan kritikák, önkritikák, amelyek az általad említett bűnös hallgatásra mutatnak, avagy kérdeznek rá. Úgy érzik, úgy érezzük sokan, hogy a bennünket körülvevő, elszaporodó morális dilemmák kapcsán az egyházak vezetői nem tudják, vagy nem akarják betölteni a tőlük elvárt morális társadalmi iránytű szerepét. Mintha túlzottan hallgató egyházakká váltunk volna.

– A diagnózis helyes, magam is így látom. Itt van most ez a szomorú őcsényi ügy, és láttam egy fotót az egyik cikk illusztrációjaként a településről. Ezen a képen két templom tornya jelenik meg a háttérben, amelyek elgondolkodtattak, hogy vajon az ottani papok, lelkészek tettek-e bármit is annak érdekében, hogy ez a feszültség oldódjon? Lehet, hogy igen, de kudarcos volt a próbálkozásuk, lehet, hogy egyesek indulatait le tudták csitítani, de ez a két torony olyanná vált számomra, mint két felkiáltójel. Ott van-e vajon az egyház jelként egy ilyen település közösségében? El tudják-e mondani az egyház képviselői, hogy eddig és ne tovább? Az egyházi megszólalónak ugyanakkor nagy felelőssége van: ahhoz tudni is kell mondani valamit, hogy megszólaljunk. Önmagában a hangunk hallatása kevés.

– Pedig lenne mondanivalója az egyházaknak, gondolom.

– Erre próbálok utalni, viszont nagyon vigyázni kell arra, hogy egyik oldal elvárásainak se akarjunk megfelelni, ne csússzunk bele politikai érdekek szolgálatába. Volt szerencsém már a rendszerváltás előtt is lelkészként szolgálni, s akkoriban elvárták, hogy – akkori kifejezéssel élve – az egyház letegye a garast, például egyházi újságok cikkeiben dicsérni illett a szocializmust.

– Akkoriban még létezett az Állami Egyházügyi Hivatal.

– Egészen 1989-ig létezett ez az intézmény, de az egyházi vezetés is sokszor elvárta a papoktól az igazodást. Arra akartam utalni, hogy lehet, hogy ma is létezik ilyen elvárás, hogy az egyházak megfogalmazzák a támogató nyilatkozatukat az adott kormányzattal, avagy egyes kormányzati döntésekkel kapcsolatban. Miközben ellenzéki oldalról meg azt várnák el, hogy végre valaki megszólaljon egyházi részről a kormányt kritizálva. Egyik helyzetbe sem szeretnénk belecsúszni. Amit én mondani szeretnék, az nem pártpolitikai mezőben értelmezhető. Örülök annak, ha Lendvai Ildikó arról a bizonyos rendezvényről távozva a SZEMléleknek adott interjúban pozitívan nyilatkozott egyházi témában, viszont ahogy egy KDNP-s politikus ne szabjon irányt az egyházaknak, úgy ellenzéki politikusok se szabjanak irányt nekünk. Hogy konkrétumot is mondjak: Beer Miklós püspököt és engem is próbál kihasználni az ellenzék. Néha azt érzem, úgy kellenek, kellenének nekik a megszólalásaink, mint egy falat kenyér.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sajnos mindketten betöltitek a falat kenyér szerepét, miközben kiüresítettétek az egyházakat, a hívő közösségeket. Mindketten gyökértelenek, hiteltelenek vagytok, képtelenek a valóság felismerésére.

Az emberek Istennel beszélik meg helyettetek lelki dolgaikat, kevés igazi hiteles irányt mutató, követhető rabbi, főpásztor, lelkész maradt.

Bizonyos esetekben talán még a hallgatás is jobb lenne, mint egyes egyházi megnyilvánulások.

A pápa őszentsége például a katolikus egyház fejeként kiválóan képviseli a nem keresztény "menekültek" érdekeit, ugyanakkor ritkábban lehet hallani a kiállását az üldözött keresztények mellett.

Direkte ne politizáljon egy pap , mert nem profi / Erdő Péter például jól tette , hogy faképnél hagyta a Hír TV riporterét , amikor az provokálta / . Indirekte pedig nagy hatása lehet , mert a hit és szeretet okos és tanítása/megvalósítása nagy és pozitív befolyás a társadalomra .

"Úgy érzik, úgy érezzük sokan, hogy a bennünket körülvevő, elszaporodó morális dilemmák kapcsán az egyházak vezetői nem tudják, vagy nem akarják betölteni a tőlük elvárt morális társadalmi iránytű szerepét. Mintha túlzottan hallgató egyházakká váltunk volna."

Nem hallgató, beleegyező egyház lett az evangélikus. A magyar még nem!

"A norvég evangélikus egyházban csütörtökön segédlelkészi szolgálatba lépett az ország első homoszexualitását nyíltan vállaló papja."

http://www.origo.hu/nagyvilag/..

"El akarja távolítani a kereszteket a kelet-stockholmi kikötőben található Tengerészek Templomából a stockholmi evangélikus püspök, Eva Brunne, a világ első, nyíltan leszbikus püspöke, aki regisztrált élettársi kapcsolatban él partnerével."

http://kereszteny.mandiner.hu/..

A bajoroknál például homoszexuális evangélikus lelkészek és lelkésznők számára már öt éve engedélyezett, hogy a lelkészlakásban együtt éljenek partnerükkel. A magyar evangélikusoknak tehát többek között a német evangélikusokat sikerült leálteológusozniuk.

http://valasz.hu/itthon/bun-es..

A napokban több jelzés is érkezett az egyházak felől arról, hogy valami rettenetesen félrecsúszott az Őcsényt országos hírű településsé tevő menekültüdültetési botrányban:

Beer Miklós váci püspök azt mondta, „az őcsényi eset szonda a társadalom állapotáról, nagyon szomorú vagyok”;
Hasonló dolgokat mondott Fabiny Tamás evangélikus püspök is;
Székely János szombathelyi püspök pedig azt mondta, „szívesen vendégül látom néhány napra a gyerekcsapatot, akár itt a püspökségen”.

Vannak aki szomorkodnak és van, -Székely János püspök úr, -
aki a tettek mezejére lép! Ő a hiteles.
Vajon Fabinyi miért nem tudja vendégül látni a gyerekeket abban a szép villában?

– "Maradjunk az épületeknél! Most járok először ebben a püspöki hivatalban, s az olvasók kedvéért jelzem, hogy egy festői környezetben található budai villáról van szó, többszakaszos lépcsősor vezet fel a többszintes, patinás épülethez."

Magam még soha nem tapasztaltam, hogy egy katolikus pap politizált volna prédikáció közben. És nem is teszik.
Természetesen "házon kívül" ugyanolyan állampolgár, mint bármelyikünk, és véleménye is van a politikáról.
A protestánsoknál nincs szentmise, tehát a szószékről megengedett nekik, amint azt láthattad a tv közvetítésekből is.

Erdő Péter bíboros, teológus, kánonjogász és vérprofi. A posztját nem az államtól kapta, hanem II. János Pál pápától.
Ferenc pápá is rendkívüli módon tiszteli.
Igen, egy bíborosnak jól kell, hogy működjenek a reflexei és tudnia kell, hogy kinek és mit nyilatkozhat.

Ne gondold, hogy az Indexnél mindenki odavan a migránsokért.
Meg kell csinálni a riportot, ami egy adott munka.

Ez nagyon dicséretes. Mint ahogyan az is, hogy a ferencesek évtizedek óta jelen vannak Kárpátalján, a munkájukkal, adományaikkal: ruha, könyv, étel, tanítás minden amit csak segíteni lehet. Vagyis NEM időszakosan.
Beer pedig amikor bejött ez a "bankicsőd", összegyűjtött a híveivel egy csomó pénzt, hogy lakásokhoz tudja juttatni azokat, akik elvesztették a házaikat.
A katolikus egyház, rengeteg mindent tesz, csak nem veri nagydobra, mert természetesnek tartja.

Sajnos nem hallottam azt a beszélgetést. Ezt a Fabinyit, viszont nem tisztelem, olvasva itt a vele készült riportokat.

Csak azt nem értem, hogy ez a keresztény oldal, miért nem tud tudósításokat adni Jézus örömhíréről??? Pl. Ilyeneket. Miért nem tud szemlézni a Magyar Kurírból???

https://www.magyarkurir.hu/hir..

https://www.magyarkurir.hu/img..

Csak papírból olvashatja fel a beszédét, mert nem mondhatja spontán, ahogy felkészül a beszédére. És miért? Hát azért, mert van egy média, aki beleköt-ne minden szavába.
Persze, ha migrásokat támogató lenne, a média a tenyerén hordaná, mint Ferenc pápát.
Gondolod, hogy egy bíboros olyan ostoba, hogy bedől egy provokatív kérdésre?
Mivel az első kérdése fal kérdés volt a riporternek, mert csak erre volt kíváncsi.
Nem fogod fel, hogy Erdő Péter bíboros, nem egy közember?

Trump óra alá, azt hiszed, hogy dughat egy riporter mikrofont?

Katolikus létedre, mást sem csinálsz, mint ítélkezel, savazod a katolikusokat és annak vezetőit.
Na ez az ami miatt, egy muszlim országban, már búcsúzhatnál a fejedtől.
Mi katolikusok, iskolát, kórházat építünk Szíriába és a lerombolt országokban. Ez lényegesen több, mint amit megír a média.

Nekem még az is feltűnt, hogy az 5 évente megrendezett Mindszenty József bíboros hívására megrendezett Városmajor, Máriaremete gyalogos zarándoklatról sem írtak semmit.
Rengetegen voltunk. 14 km volt a gyalogos út.
Nagyon sok katolikus iskola is eljött. Csodálkoztam is, hogy milyen jól bírták a gyerekek. Nem volt panasz, nyafogás. Végig imádkoztuk elmélkedtük az utat. Bíró László püspök úr, Székely János püspök úr, és a városmajori plébános, aki 86 éves, vezette a zarándoklatot.

Bezzeg a melegfelvonulásról rengeteg cikket közölt a mandi, de egy katolikus zarándoklatról nem képes a keresztény oldal sem egy sort sem. Szégyen!

Ebben egyetértek, de azért ennél sokkal rosszabb a helyzet.
A tisztasági (szüzesség) fogadalom kötelez.

Az evangélikus nyíltan vállalja és együtt is él. Nálunk nemhogy a pap, de a hívő sem élhet élettársi kapcsolatban.
Szóval az egyik bűn nem menti a másikat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában