Eretnekségnek ad utat Ferenc pápa teológusok szerint

2017. szeptember 24. 21:00
Egy új dokumentumban arra szólítják fel az egyházfőt teológusok és más egyházi személyek, hogy javítsa ki A szeretet öröme kezdetű apostoli buzdításának hét pontját, amelyeket részletesen elemeznek. Ezek megítélésük szerint hamisak és eretnekségre adnak lehetőséget, ezért az egyházfőnek el is kell határolódnia korábbi kijelentéseitől.

Téves egyházi tanítással és ebből eredő eretnekséggel vádolja Ferenc pápát a több nemzetközi katolikus internetes oldalon közétett dokumentum, amely az egyházfő Amoris laetitia (A szeretet öröme) kezdetű apostoli buzdításának, „tévedéseinek” korrekcióját szorgalmazza az egyházfőtől.  

A 25 oldalas, pénteken éjfélkor közzétett dokumentumot eddig hatvanketten írták alá többségükben világi katolikus teológusok és egyházi személyek, közöttük Bernard Fellay, az egyház konzervatív szárnyát képviselő lefebvrianusok vezetője. Az aláírók között egy bíboros sem szerepel. 

A több nyelven közölt felhívást Ferenc pápához intézték arra szólítva fel az egyházfőt, hogy javítsa ki A szeretet öröme kezdetű apostoli buzdításának hét pontját, amelyeket részletesen elemeznek. Ezek megítélésük szerint hamisak és eretnekségre adnak lehetőséget, ezért az egyházfőnek el is kell határolódnia korábbi kijelentéseitől.

Gyermeki kötelességtudat

A dokumentum több nemzetközi katolikus honlapon és blogon megjelent, valamint egy külön erre létrehozott internetes oldalon (correctiofilialis.org). A dokumentum címe azt sugallja, hogy szerzői „gyermeki” kötelességtudattal és tisztelettel javítják ki a pápát. Leszögezik az egyház iránti hűségüket, az egyházfőt azonban csupán imájukról biztosítják. A dokumentumot augusztus 11-én személyesen Ferenc pápának juttatták el, de mivel az egyházfő nem válaszolt, most nyilvánosságra hozták. 

A szeretet öröme apostoli buzdítást Ferenc pápa 2016-ban jelentette meg az egy évvel korábban a családról rendezett püspöki szinódust követően. A szinódus témáihoz útmutatásként szolgáló pápai dokumentum egyik kezdettől vitatott pontja az áldozás szentsége volt az egyházi esküvő után elvált és polgárilag újraházasodott hívők esetében.  

A korrekciókat követelő dokumentum kijelenti, hogy Ferenc pápa „közvetetten vagy közvetlenül megengedte, hogy az isteni törvényekhez való engedelmesség lehetetlenné és nem kívánatossá váljék, mintha az egyháznak néha el kellene fogadnia a házasságtörést, mivel ez nem egyeztethető a katolikus vallás gyakorlásával”. 

Kételkedés

A dokumentum aláírói között szereplő Ettore Gotti Tedeschi az IOR vatikáni bank egykori elnöke, akit 2012-ben bocsátottak el a Vatikánból, úgy nyilatkozott, „teológusok kéréséről van szó, amely nem eretnekségről beszél, hanem azt állítja, hogy egyes kijelentések eretnekséget sugallhatnak”. 

Korábban 2016 szeptemberében négy bíboros szorgalmazta A szeretet öröme szerintük kétes pontjainak korrekcióját hangsúlyozva, hogy ezek zavart okoznak az egyházban és a hívőkben. Mivel Ferenc pápa nem válaszolt Carlo Caffarra azóta elhunyt bolognai érsek, a német Walter Brandmüller, az amerikai Raymond Leo Burke és a közben szintén meghalt Joachim Meisner német bíboros idén májusban újabb közös levelet írt neki, amelyre Ferenc pápa ismét nem reagált.

(MTI)

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

egy hívő katolikust? soha. a pápa kijelentései "eretnekséget sugallhatnak". a protestantizmus maga az eretnekség.

Tisztában vagy az "eretnekség" szó tartalmával? Katolikusok írták a levelet. Tudod, mi a katolikus megítélés szerint az eretnekség? Szerintem fogalmad sincs. Legalábbis a hozzászólásból ez derül ki.

Az egyház (egyházak) sohasem marad ki semmilyen világrengető eseményből sem.

Te miről beszélsz? Olyan vagy, mint az a gyerek az iskolában, aki folyton jelentkezik, aztán, ha felszólítják kiderül, hogy milyen butaságokat beszél.

A cölibátus valóban emberi döntés, bármikor visszavonhatná a pápa, de, hogy semmilyen bibliai alapja ne lenne ez téves megközelítés.

Isten nem büntet! Isten nem lép közbe, ha valamit elront az ember. Isten a történelem ura, de ez nem azt jelenti, folyamatosan kijavítaná az emberek által okozott hibákat, mert akkor nem adott volna szabad akaratot.

És miért fogadja el a női lelkészeket? Ezt is vajon a Bibliából vezették le?

Természetesen le lehet vezetni a Bibliából. Jézus kizárólag férfiakat választott ki tanítványainak, az evangélium hirdetésére.

A leginkább osztódással szaporodó protestáns egyházakat a szakadás szelleme hozta létre, amelynek fő zászlóvivője volt Luther. A szakadás nem Istentől való, Jézus Krisztus halála előtt a benne hívők egységéért imádkozott az Atyához:

Halála előtt Jézus így imádkozott: „Szent Atyám, tartsd meg őket a te nevedben, akiket nékem adtál, hogy egyek legyenek, mint mi!” (János 17,11)

A katolikus egyházat azok reformálták akik hűségesek maradtak hozzá, miközben szóvá tették bírálták azt ami nem egyezett Isten akaratával, mint Sziennai szent Katalin, szent Bernát, vagy Luther kortársa a legnagyobb katolikus reformátor, Assziszi Szent Ferenc, Luther tökéletes ellentéte, a hűségével, alázatos szeretetével, Isten és emberszeretetével. Őróla elképzelni se lehet, hogy leírt volna olyan gyűlöletes, uszító szövegeket, amilyenek Luther leírt a zsidókról és a katolikusokról.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában