A lombikbébiprogram minden formája bűn

2017. augusztus 24. 16:44

Veres András
Magyar Nemzet
A mesterséges megtermékenyítés nem elfogadható a Katolikus Egyház számára.

„– Ha a törvényileg szabályoznák a lombikbébiprogramot, ha minden létrehozott embriót beültetnének és egyetlenegyet sem pusztítanának el, elfogadhatónak tartaná a beavatkozást?
– A katolikus egyház egyértelműen az élet védelme mellett teszi le a voksát, ahogy azt a mai orvostudomány tartja, a fogantatás pillanatától a természetes befejeződéséig. A lombikbébiprogrammal az a probléma, hogy nem a férfi és a nő természetes kapcsolatában fogan meg az élet, ráadásul pluszmegfoganások is történnek mesterséges körülmények között. A többi embriót vagy lefagyasztják és félreteszik, vagy elpusztítják. A mesterséges megtermékenyítés nem elfogadható a Katolikus Egyház számára. (...)

– Mit gondol arról a helyzetről, ha egy lelki vezető segít egy mélyen vallásos katolikus családnak, akinek nem lehet gyermeke, de végső elkeseredésükben a lelki vezető segítségével, imádkozással, az életadás szándékával vág bele a programba? Elítélendőnek tartja?
– Egy lelkipásztor ilyet soha nem tanácsolhat, hiszen az Egyház ezzel kapcsolatos véleménye nagyon világos és egyértelmű az élet védelmében. Az, hogy lelkipásztori segítséget ad a házaspárnak az állapotuk elfogadásához, az egy másik kérdés. Magam is tapasztaltam több évtizedes lelkipásztori szolgálatomban, hogy steril házaspárok, miután elfogadták a javaslatomat, hogy fogadjanak örökbe és neveljenek gyermeket, ezután egy-két éven belül megszületett a saját gyermekük. Az emberi szervezet és psziché összetett, az látszik, hogy a gyermek gondozása által felszabadul egy belső gát, amely lehetővé teszi, hogy gyermekük születhessen.

– Mi a véleménye azokról a katolikus párokról, akik részt vettek a programban?
– Sajnálattal gondolok ezekre az esetekre, de sajnos azt is tudom, hogy ebben mi, papok is hibásak vagyunk, mert kevés alkalmunk van, hogy erről beszéljünk. Egy templomi közösség nem alkalmas arra, hogy ezekről a kérdésekről beszéljünk, meg kellene találnunk ezeket a fórumokat, ahol erről szólhatunk. Legtöbben tudatlanságból teszik, amit tesznek.

– Bűnben fogannak a lombikgyermekek?
– A gyermek tehet legkevésbé róla. A szülők pedig nagyrészt tájékozatlanok. Azt el kell mondjam, hogy a lombikbébiprogram nem járható út az élet továbbadására.

– Bűnt követ el az, aki részt vesz a programban?
– Attól függően, hogy mennyire volt tudatos részéről a döntés, ennek mértékében a bűne súlyosabb vagy kevésbé súlyos.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 156 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mert az, hogy nem lehet gyereked, az nem bűn, mi?

Bűn. Ízlelgetem a szót. Ha egy élet orvosi segítséggel fogan meg, az bűn. Nem hiszem, hogy ez csak nekem nem tetszik, és nem hiszem, hogy ez az álláspont erősítené a katolikus egyházat. Nem vagyok ugyan katolikus, de sajnálom, hogy ilyen merevek. Végiggondolatlan kinyilatkoztatásokkal (nyissuk meg a templomokat a muzulmán "menekültek" előtt; aki orvosi segítséggel hoz világra gyermeket, az bűnös) súlyos lelkiismereti válságba sodorják a jóravaló hívőket - teljesen értelmetlenül és fölöslegesen. Fordítva kellene: a muzulmánok elé kellene feltételeket állítani a segítségért cserébe, és a hívők törekvései iránt lehetnének megértőbbek.

Az ő dolguk, mondhatnánk, de sajnos egy hajóban ülünk, s a katolikus egyház nem tűnik olyan jó erőben lévőnek, hogy diktálhasson tisztességes, saját gyermeket akaró házaspárok számára.

A mai demográfiai viszonyok között nem kéne az egyháznak nem ennyire szigorúnak lennie? Ő változtathat a véleményén, ha van rá indok, akarat...........
Lassan nem lesz, aki templomba járjon....................
A pápa szorgalmazza az egyre több migráns befogadását..............
A kereszténység így megszűnőben van európában.

Meg kell mondanom, ez a legértelmesebb hozzászólás a kommentek közül. Van egy csomó hatékony mesterséges megtermékenyítési eljárás, ami teljesen rendben van az egyház elgondolásai szerint is, és tökéletesen hatékony. Sajnos általában csak akkor segítenek, ha az asszony a meddő. De akkor a normál házassági aktusból származó spermium minden egyházi ellenvetés nélkül átsegíthető orvosi eszközökkel a női szervezetben kialakult elzáródásokon.
Másrészt ha a férfi terméketlen, akkor marad a spermabank, de az nem csak egyházi szempontból aggályos, hanem normál józan ésszel is: örökbefogadás esetén mindkét szülőnek meg kell bírkóznia azzal, hogy nem a saját gyermekét neveli, de ha spermabankból kölcsönöznek spermát, akkor az asszony saját biológiai gyermekre tehet szert. Na, ez a kiegyensúlyozatlanság olyan próba egy párkapcsolatban, amit a mai kor gyermekei nemigen állnak ki.
Nem biztos, hogy aug. 20-án, egy prédikáció részeként kell ilyen összetett kérdésekről 3 mondatban beszélni.

Viszont valszeg helyesebb egyszerűen megállapítani, hogy újabb püspök vágta be a féltéglát a kirakatba.

Ilyenkor bölcsebb hátradőlni, és figyeli a műsort, mint (mű)fölháborodott embereknek érvelni próbálni.

Az egyházi ellenvetések két csoportba sorolhatók. Egyrészt ha egy élet lombikban, orvosi segítséggel fogan meg, és az első napjaiban orvosok rendelkeznek róla, akkor akárhogy is rendelkezhetnek. Lefagyaszthatják, beültethetik másik édesanyába, kísérletezhetnek vele, vagy dönthetnek úgy, hogy életképes, hurrá. Nem kéne ebben részt venni.

Másrészt senki nem él át elemi morális fölháborodást a maszturbáció miatt, de azért ne egy pornóújsághoz kötődjön már egy ember életének az indulása! Asszony most meg tud termékenyülni, tehát férjemuram, wc, műanyagpohár, Playboy-magazin, vagy ami éppen ott van.

Ha mindezen szerintem józan szempontokból figyelembe veszik az egyház fölvetéseit, akkor több baja az egyháznak sincs.

Össze lehet gyűjteni pl. az elzárt petevezetéken megtapadt ivarsejteket, és be lehet őket injekciózni a méhbe. Elég hatékony, ugyanis az ivarsejtek így minimális időt töltenek az emberi szervezeten kívül, ami amúgy nem túl jó nekik. Hogy azután az ivarsejtek mit intéznek az anyaméhben, az már az ő dolguk, de ez általában így van.

Azért a pontos részleteket ne tőlem kérdezd, de vannak ezzel foglalkozó katolikusok.

1. Vers Andrásnak igaza van .
2. Az élet adományozója a Szentháromság . Vele szemben "jogokat" , követeléseket fogalmazni , bűn .
3. A püspök hirdeti az igét , a hívők egyházias lelkiismeretben döntsenek . Mindenki maga ad számot az Istennek önmagáról , tetteiről .

Mondjuk olyan módon vonzóvá tenni, hogy kényszeresen hallgatunk a saját hivatalos véleményeinkről, szintén elég zsákutcás dolog. De abban egyetértünk, hogy aug. 20. nem feltétlenül a legjobb fórum volt erre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában