A lombikbébiprogram minden formája bűn

2017. augusztus 24. 16:44

Veres András
Magyar Nemzet
A mesterséges megtermékenyítés nem elfogadható a Katolikus Egyház számára.

„– Ha a törvényileg szabályoznák a lombikbébiprogramot, ha minden létrehozott embriót beültetnének és egyetlenegyet sem pusztítanának el, elfogadhatónak tartaná a beavatkozást?
– A katolikus egyház egyértelműen az élet védelme mellett teszi le a voksát, ahogy azt a mai orvostudomány tartja, a fogantatás pillanatától a természetes befejeződéséig. A lombikbébiprogrammal az a probléma, hogy nem a férfi és a nő természetes kapcsolatában fogan meg az élet, ráadásul pluszmegfoganások is történnek mesterséges körülmények között. A többi embriót vagy lefagyasztják és félreteszik, vagy elpusztítják. A mesterséges megtermékenyítés nem elfogadható a Katolikus Egyház számára. (...)

– Mit gondol arról a helyzetről, ha egy lelki vezető segít egy mélyen vallásos katolikus családnak, akinek nem lehet gyermeke, de végső elkeseredésükben a lelki vezető segítségével, imádkozással, az életadás szándékával vág bele a programba? Elítélendőnek tartja?
– Egy lelkipásztor ilyet soha nem tanácsolhat, hiszen az Egyház ezzel kapcsolatos véleménye nagyon világos és egyértelmű az élet védelmében. Az, hogy lelkipásztori segítséget ad a házaspárnak az állapotuk elfogadásához, az egy másik kérdés. Magam is tapasztaltam több évtizedes lelkipásztori szolgálatomban, hogy steril házaspárok, miután elfogadták a javaslatomat, hogy fogadjanak örökbe és neveljenek gyermeket, ezután egy-két éven belül megszületett a saját gyermekük. Az emberi szervezet és psziché összetett, az látszik, hogy a gyermek gondozása által felszabadul egy belső gát, amely lehetővé teszi, hogy gyermekük születhessen.

– Mi a véleménye azokról a katolikus párokról, akik részt vettek a programban?
– Sajnálattal gondolok ezekre az esetekre, de sajnos azt is tudom, hogy ebben mi, papok is hibásak vagyunk, mert kevés alkalmunk van, hogy erről beszéljünk. Egy templomi közösség nem alkalmas arra, hogy ezekről a kérdésekről beszéljünk, meg kellene találnunk ezeket a fórumokat, ahol erről szólhatunk. Legtöbben tudatlanságból teszik, amit tesznek.

– Bűnben fogannak a lombikgyermekek?
– A gyermek tehet legkevésbé róla. A szülők pedig nagyrészt tájékozatlanok. Azt el kell mondjam, hogy a lombikbébiprogram nem járható út az élet továbbadására.

– Bűnt követ el az, aki részt vesz a programban?
– Attól függően, hogy mennyire volt tudatos részéről a döntés, ennek mértékében a bűne súlyosabb vagy kevésbé súlyos.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 156 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mert az, hogy nem lehet gyereked, az nem bűn, mi?

Bűn. Ízlelgetem a szót. Ha egy élet orvosi segítséggel fogan meg, az bűn. Nem hiszem, hogy ez csak nekem nem tetszik, és nem hiszem, hogy ez az álláspont erősítené a katolikus egyházat. Nem vagyok ugyan katolikus, de sajnálom, hogy ilyen merevek. Végiggondolatlan kinyilatkoztatásokkal (nyissuk meg a templomokat a muzulmán "menekültek" előtt; aki orvosi segítséggel hoz világra gyermeket, az bűnös) súlyos lelkiismereti válságba sodorják a jóravaló hívőket - teljesen értelmetlenül és fölöslegesen. Fordítva kellene: a muzulmánok elé kellene feltételeket állítani a segítségért cserébe, és a hívők törekvései iránt lehetnének megértőbbek.

Az ő dolguk, mondhatnánk, de sajnos egy hajóban ülünk, s a katolikus egyház nem tűnik olyan jó erőben lévőnek, hogy diktálhasson tisztességes, saját gyermeket akaró házaspárok számára.

Válaszok:
Csomorkany | 2017. augusztus 24. 18:17

A mai demográfiai viszonyok között nem kéne az egyháznak nem ennyire szigorúnak lennie? Ő változtathat a véleményén, ha van rá indok, akarat...........
Lassan nem lesz, aki templomba járjon....................
A pápa szorgalmazza az egyre több migráns befogadását..............
A kereszténység így megszűnőben van európában.

Meg kell mondanom, ez a legértelmesebb hozzászólás a kommentek közül. Van egy csomó hatékony mesterséges megtermékenyítési eljárás, ami teljesen rendben van az egyház elgondolásai szerint is, és tökéletesen hatékony. Sajnos általában csak akkor segítenek, ha az asszony a meddő. De akkor a normál házassági aktusból származó spermium minden egyházi ellenvetés nélkül átsegíthető orvosi eszközökkel a női szervezetben kialakult elzáródásokon.
Másrészt ha a férfi terméketlen, akkor marad a spermabank, de az nem csak egyházi szempontból aggályos, hanem normál józan ésszel is: örökbefogadás esetén mindkét szülőnek meg kell bírkóznia azzal, hogy nem a saját gyermekét neveli, de ha spermabankból kölcsönöznek spermát, akkor az asszony saját biológiai gyermekre tehet szert. Na, ez a kiegyensúlyozatlanság olyan próba egy párkapcsolatban, amit a mai kor gyermekei nemigen állnak ki.
Nem biztos, hogy aug. 20-án, egy prédikáció részeként kell ilyen összetett kérdésekről 3 mondatban beszélni.

Válaszok:
Csomorkany | 2017. augusztus 24. 18:11

Viszont valszeg helyesebb egyszerűen megállapítani, hogy újabb püspök vágta be a féltéglát a kirakatba.

Ilyenkor bölcsebb hátradőlni, és figyeli a műsort, mint (mű)fölháborodott embereknek érvelni próbálni.

Az egyházi ellenvetések két csoportba sorolhatók. Egyrészt ha egy élet lombikban, orvosi segítséggel fogan meg, és az első napjaiban orvosok rendelkeznek róla, akkor akárhogy is rendelkezhetnek. Lefagyaszthatják, beültethetik másik édesanyába, kísérletezhetnek vele, vagy dönthetnek úgy, hogy életképes, hurrá. Nem kéne ebben részt venni.

Másrészt senki nem él át elemi morális fölháborodást a maszturbáció miatt, de azért ne egy pornóújsághoz kötődjön már egy ember életének az indulása! Asszony most meg tud termékenyülni, tehát férjemuram, wc, műanyagpohár, Playboy-magazin, vagy ami éppen ott van.

Ha mindezen szerintem józan szempontokból figyelembe veszik az egyház fölvetéseit, akkor több baja az egyháznak sincs.

Össze lehet gyűjteni pl. az elzárt petevezetéken megtapadt ivarsejteket, és be lehet őket injekciózni a méhbe. Elég hatékony, ugyanis az ivarsejtek így minimális időt töltenek az emberi szervezeten kívül, ami amúgy nem túl jó nekik. Hogy azután az ivarsejtek mit intéznek az anyaméhben, az már az ő dolguk, de ez általában így van.

Válaszok:
Csomorkany | 2017. augusztus 24. 18:57

Azért a pontos részleteket ne tőlem kérdezd, de vannak ezzel foglalkozó katolikusok.

1. Vers Andrásnak igaza van .
2. Az élet adományozója a Szentháromság . Vele szemben "jogokat" , követeléseket fogalmazni , bűn .
3. A püspök hirdeti az igét , a hívők egyházias lelkiismeretben döntsenek . Mindenki maga ad számot az Istennek önmagáról , tetteiről .

Mondjuk olyan módon vonzóvá tenni, hogy kényszeresen hallgatunk a saját hivatalos véleményeinkről, szintén elég zsákutcás dolog. De abban egyetértünk, hogy aug. 20. nem feltétlenül a legjobb fórum volt erre.

A nemi erőszakról általában nem szokták megkrédezni az elszenvedőjét. De a pornóújságba a pár mindkét tagja szabadon beleegyezik, mint szükséges segédeszközbe. Akkor jó ötletnek látszik. Utólag, nem tudom... A férfiakat nemigen kérdezik erről, de azt hiszem, nem csak esztétikai az ellenérzésem.

Tiszta marhaság, középkor ( "Isten akarata, hogy ne legyen, csak szerintem ilyet nem mondott a Mindenható"), egy rakás páron segítettek vele akiknek a gyermekük genetikai szempontból is az övék.

Életellenes??? Pont a megfogant életet védi.

Miért kellett augusztus 20-án ezt a témát bedobni? Nagyon nem tetszett.

Talán ha észrevennéd, hogy ez nem a magzatról szól, hanem a nemzőiről. Nyilván nem a lombikbébi lesz attól valamiképp tisztátalan, hogy lombikban fogant, hanem a szülők eljárása a vitatható. Ha nemi erőszakból fogan, attól sem a magzat lesz tisztátalan, hanem ebben az esetben kifejezetten az egyik szülő eljárása vitatható némileg. De azért a megszülető gyermek egyik vagy másik esetben is kap egy földolgoznivaló puttonyt, ami nélkül talán könnyebb volna. Ennyiben sértik meg az ő emberi méltóságát, nyilván mindkét esetben.

Azért ez a szónoklat kicsit tájékozatlanra sikerült. Amikor Mária meglátogatta Erzsébetet, Erzsébet szíve alatt megmozdult a magzat. A Biblia Isteni sugallat befogadására alkalmasnak mutatja be a magzat-korú Keresztelő Szent Jánost. Amiből nyilván következik ez-az.

A testvére ugyebár nem pusztán "nem születik meg", hanem akkor már kezdenek vele ezt-azt. Végső soron általában aktív cselekedettel elpusztítják. A föntebb emlegetett puttonyban, amivel a lombik-bébinek kezdenie kell valamit, az van benne, hogy simán járhatott volna ő is így, ahogy a testvérei életéről emberek rendelkeztek, úgy az övéről is.

Mintha ezek nem alternatívák volnának, hmmm? Mi a több: 1 méter madzag, vagy egy kg. krumpli?

Ki erőlteti rád, aki Istenben sem hiszel?
Ez nekünk katolikusoknak szól. Én pl. örültem, hogy a kormány megnövelte a támogatásokat a programra.

Mint bizonyára tisztában vagy vele, nem tárolják az idők végezetéig hűtőkamrában. De amúgy valóban jó kérdés, hogy mi legyen a hűtőkamrában tárolt embriókkal, akik mégiscsak a szülők magzatai, abban az esetben, ha az anyaméh mondjuk egy sikeres lombikbébiprogram után végképp alkalmatlanná vált újabb magzat kihordására. Ebben az esetben ugye vagy beültetik másba, vagy lehúzzák a wc-n, vagy esetleg fölhasználják tudományos kísérletekhez. Remekebbnél remekebb alternatívák, tényleg.

A PISA-teszt összeállítói meg Brüsszelben zokognak. Az idézett szöveg a magzatot, ill. jövendő felnőttet ért sérelmeket mutatja be, ami miatt a pápa szerint szülőknek tartózkodniuk kellene attól, hogy ezeket a módszereket válasszák.

Nem győzöm csodálni ezt a "meg nem születés"-szót. A barcelonai terrortámadás áldozatai pedig eltávoztak az élők közül. A körülmények ugye érdektelenek, ez a lényeg.

A katolikus egyház világosan megmondta, hogy miért nem helyesli a lombikbébi programot. Beültetnek egy két megtermékenyített petesejtet és megölnek négyet, ötöt.

Nem vesz el senkitől semmit. Ha katolikus, mérlegel, ha nem az, akkor úgy sem érdekli az egyház véleménye.

Nem a magzat valamiféle rituális beszennyeződéséről szól, hanem a szülők gyermekükkel kapcsolatos esetleges, kerülendő bűneiről.

Mivel a nemi erőszaktevésre hajlamos jövendő apákat kis számban szokták pápai enciklikák megakadályozni vágyaik kibontakoztatásában, ezért a pápa úgy döntött, hogy a nemi erőszak esetét nem állítja oda azon sérelmek sorába, amelyekkel a szülők gyermekeik ellen vétkezhetnek.

Nem! Azzal, hogy az élőket nem akarja a kukába.

Vállalta, el is hajtottátok. Viszont magyar választópolgárként, és választópolgárok egy csoportjának országos vezetőjeként miért ne lenne dolga megkísérelni befolyásolni a kormánypolitikát? Még csak arról sincs szó, hogy állampolgári jogaival élve lefeküdt volna a kormánynak.

Nem az állapot vette semmibe, áldjanak meg a PISA-teszt összeállítói, hanem a szülei, akik ezt az állapotot előidézték. A dokumentum egy szülőknek szóló indoklás, hogy miért ne alakítsanak ki ilyen állapotokat a kémcsövekben. Arról ugye vannak sejtéseid, hogy a kémcsövekbe nem a szülők döntéseitől függetlenül pottyannak bele petesejtek és ondósejtek?

Ja, csak kevésbé eufémiszikusan, és több lényeges tényt figyelembe véve így kell fogalmazni: "a megfogant magzat megszületéséért túl nagy ár, hogy a testvérei megfogannak, de szükségszerűen megölik őket.

Ha az ember TUDJA, h. neki van igaza, jobb, ha nem foglalkozik túl sokat azzal, h. ki mit mond az aug. 20-ai misén, ráadásul valóban nagyon rossz húzásként, rosszkor, indokolatlanul. Meg egyáltalában, bárki, bármikor.

Ez egy katolikus egyházi belügy. Nem lesznek tőle szimpatikusabbak.

Végülis nem csak katolikusok magzatai pusztulnak el kémcsövekben, ennyiben mindenkinek szól az, amit a püspök mondott. Viszont ha valaki nem katolikus, akkor legföljebb azt mondja, hogy őt ez nem érdekli.
Aki katolikus, annak viszont szembe kell néznie azzal, hogy egyháza hivatalos tanításával találkozott.

Már megbocsáss, de ha létrehoznak 5-6 embriót azzal, hogy 2-3-mat beültetnek, akkor el kellene végezni egy nem túl bonyolult számtani műveletet, és megkapod azon embriók számát, akiket úgy teremtett meg az emberisten, hogy nincs számára anyaméh, ahol az élete kiformálódhatna. Helyette van pár évig egy mélyhűtő, azután egy újabb emberisten, aki fölkínál neki egy másik anyaméhet, vagy valamilyen gyógyszerkísérletet, vagy a wc-lefolyót.

Akkor is egy katolikus ünnepen mondta. Legfeljebb bírálta a kormányt.
Nem szeretem a prédikációit, mert nem hallom ki belőle az irgalmas Jézust.
Nem fogjuk sehová sem elhajtani.
Ez a katolikus egyház álláspontja. Nem Veress találta ki. Vannak akiknek ez új volt, nem is értem, hogy miért.

Én sem tartom túl helyes érvelésnek, hogy ez katolikus belügy volna. Álompógárként nekiment a kormánynak. Aki ebben a kérdésben a kormánnyal tart, szóljon be neki. Az egyház általában gondolja azt, hogy nem túl helyes emberi embriókkal szórakozni a kémcsövekben.

Nem azt mondja, hogy a magzat meg nem születése túl nagy ár, hanem azt, hogy a magzat megölése túl nagy ár. Azt a magzatot ugyanis, akit nem ültetnek be, megölésre hozzák létre.

Amúgy az egyik probléma a téma üzleti dimenziója. Ha az asszonyokat megtanítanák olyasfajta öndiagnosztikai módszerekre, amelyeket a természetes családtervezés ajánl, egy csomó adatot tudnának szolgáltatni a saját termékenységükről, vagy annak problémáiról, és akár meg is gyógyíthatnák őket. Csak ebben nincs üzlet. Link: http://www.termekenyvagy.hu/na..

Már hogyne lenne szükségszerű, miféle álmodozás ez már?

Az álompógárok ilyen bonyolult, komplex lények. Egyszerre sokféle minőségük van.

Nem megy az az szövegértés...

Nem írtam, hogy "katolikus belügy!"
A szentmise és a körmenet NEM! állami ünnep.
A kormányt máskor is bírálta az egyház.
Ha joggal szól hozzá, akkor mi a problémád? Az Egyháznak hit és erkölcs dolgában kötelező megszólalnia.
Nem követelt semmit. Jót szólt, rossz helyen, rossz időben.
Ünnepelni jöttünk össze, nem fejmosásra.
Veress szereti a mások fejét mosogatni.

Egy gyógyíthatatlannak tűnő, halálos beteg számára is megoldásnak tűnhet a halál: nosza, támogassuk az eutanáziát?!

Nincs "szükségem" a megfogant gyerekre: nosza, támogassuk a magzatelhajtást?!

Nem tetszik az a nem, amelyikkel születtem: nosza, támogassuk a nemváltó műtéteket?!

Ezek legalább ugyanilyen fontos bio- és szexuáletikai kérdések, melyekben lehetne követni a "korszellemet" és az emberek önző és egoista elvárásait, de biztos, hogy jó lenne ez?

A katolikus egyház nem véletlenül igyekszik tartani a frontot ezekkel szemben: ezek engedélyezése szabályos lavinát indítana el, melyet képtelenség aztán megállítani. Lásd a homoszexuálisok megítélését: üldözöttekből üldözőkké váltak, az aberráció normává alakult alig egy-két évtized alatt. Valóban ezt akarjuk?!

Nem gondolom, hogy a katolikus egyháznak föl kellene adnia következetes álláspontját ezekben a témákban (is), csak azért, hogy megfeleljen egyes emberek elvárásainak. Statisztikák bizonyítják, hogy egy felekezet, egyház, vagy éppen egy egyházközség/gyülekezet akkor sikeres, akkor van sok és valóban elkötelezett tagja, ha világos és rigorózus szabályokat állítanak eléjük, és azt hitelesen képviselik.

Igen, és ezzel sokan visszaélnek. Miközben a női termékenységre, konkrétan a peteérésre vonatkozó információkat jól lehet gyűjteni és értelmezni viszonylag egyszerű és olcsó öndiagnosztikai eszközökkel. Lombikbébiről szinte mindenki hallott, de ha azt írom, ovulációs mikroszkóp, akkor csak remélem, hogy némi guglizás elkezdődik.

A gondolati dolgokat nem kell meggyónni. Ezek az erkölcs teológia témakörébe tartoznak. Beszélgetni kell róluk.

Természetesen bárki reagálhat, bárki hozzászólhat, mert mindenkinek van valamilyen véleménye a témával kapcsolatban.

Nagyon sok a meddő pár. Örökbe fogadni is, csak bizonyos korig lehet.

Olvastam egy részét a vitádnak Fináléval. Jót nevettem magamban, mert neked volt igazad. Nem akartam beleszólni, meg nem is volt időm írni.

Nagyon bírom, amikor ti állítólagos ateisták jobban ismeritek a Szentírást, mint az a hívő akivel éppen vitatkoztok.

Nem jó a példád, mert a többnejűséget az állam törvények által tiltja.

Nem kell.

De ha nem cselekszel helyesen, nem bűn van-e az ajtó előtt, mint leselkedő állat, amely hatalmába akar keríteni, s amelyen uralkodnod kell? Ter 4,7

Nem kell.

De ha nem cselekszel helyesen, nem bűn van-e az ajtó előtt, mint leselkedő állat, amely hatalmába akar keríteni, s amelyen uralkodnod kell? Ter 4,7

Nem kell.

De ha nem cselekszel helyesen, nem bűn van-e az ajtó előtt, mint leselkedő állat, amely hatalmába akar keríteni, s amelyen uralkodnod kell? Ter 4,7

Na látod? Múltkor is volt egy ilyen, akkor csak kétszer ismételt a, - gépem. Akkor is ellenkeztél velem.

Köszönöm el fogom olvasni. Valaki úgyis kíváncsi volt a protestáns hozzáállásra. Engem is érdekel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés