Ideje pappá szentelni nős férfiakat, írok a pápának

2017. augusztus 11. 13:56

Beer Miklós
SzemLélek
8-10 egyházközségbe egyszerűen nem tudok papot küldeni. Ezt a toldozgatást, foltozgatást már nem lehet tovább folytatni. Interjú.

A katolikus püspökök sorában Ön az első, hazánkban mindenképp, aki a nyilvánosság előtt vállalja azon véleményét, hogy pappá kellene szentelni arra alkalmas nős férfiakat. Ideje van ezt kimondani?

Azt hiszem, ideje van. Most találkoztam egészen konkrétan olyan helyzettel, hogy 8-10 egyházközségbe egyszerűen nem tudok papot küldeni. Ezt a toldozgatást, foltozgatást már nem lehet tovább folytatni, hogy akár külföldről, Lengyelországból, Indiából papokat várunk. Nekünk kell megtalálni azokat az embereket, akikre rá lehet bízni egy egyházközség vezetését. Olyat, aki hiteles, szép családi életet él, akire rá lehet bízni a templom kulcsát, a közösséget. Azt még ki kell dolgozni, hogy milyen képzéssel lehetne ezeket az embereket segíteni szolgálatuk ellátásában. A pappá szentelés egy távlati lépés lenne.

Tervezi-e, hogy ezen törekvéséről tájékoztassa az Ön elöljáróit?

Tervbe vettem.

 Konkrétan Ferenc pápának fog írni?

 Igen.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sajnos, szerintem a tulajdonosváltás érezteti a hatását...

Azt hiszem, erre mondják, hogy "jól bevágta a féltéglát a kirakatba!"

Valószínűleg bölcsebb hátradőlni, és figyelni a műsort, mint érdemben reagálni :-)

Igen, én is azon tűnődöm, hogy nyilván lehetne találni egy-két megfelelő családapát magyar falvakban, akik 40-50 évesen némi teológia után beállhatnának papnak, de nem hinném, hogy tömegesen... Jó, akolitusokat is találtak Vácott, de azt azért hobbiból is lehet csinálni, mellékfoglalkozásként. Azért paposkodni ilyen alapon...

Kb. ugyanarról beszélünk. Azért egy elcigányosodott faluban megszervezni egy működőképes egyházközséget, az akkor is kb. mission impossibile, ha a Vatikán zöld utat ad a "vir probatusoknak" - ami nota bene elvileg nem kizárt.

Másrészt viszont amit ténylegesen meg lehet tenni - rendszeres imaóra, Bibliaolvasás, áldoztatás - azzal most is lehet próbálkozni.

Sok olyan ember van, aki nappalin járt teológiára, és később megnősült, mert nem a papi hivatás miatt ment hanem, mert tanulni akart.
Még ennél is többen vannak, akik levelezőn, estin jártak különböző teológiákra, pl. a Pázmányra, Sapientiára, vagy vidéki városok teológiai főiskoláira.

A másik, hogy vannak papok, akik elhagyták a hivatásukat, de nem hagyták el az egyházukat. Őket nem alkalmazza az egyház, (rossz példát mutatnak). Ezt is át kellene gondolni.

Te jó ég! Hogy akkor mennyi bűnös ember van.
Hol írja le, segítenél?

És akkor mi van, Isten parancsával, hogy: "Szaporodjatok és sokasodjatok"?
Isten bűnre ad parancsot?
Eddig azt hittem, hogy a szerelem, szexualitás, Isten ajándéka.
Világosíts már fel engem!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában