Spanyol jezsuitát nevezett ki a leváltott bíboros helyére Ferenc pápa

2017. július 1. 13:27
Egy teológiailag konzervatívnak tartott spanyol jezsuita érseket, Luis Ladariát nevezte ki július elsejével a Hittani Kongregáció élére Ferenc pápa, aki nem hosszabbította meg a kongregáció eddigi vezetőjének, Gerhard Müller bíborosnak a lejárt, öt éves mandátumát. Luis Ladara eddig a kongregáció titkára volt, még XVI. Benedek nevezte ki.

Luis Francisco Ladaria Ferrer spanyol érseket, jezsuita szerzetest, a Hittani Kongregáció eddigi titkárát nevezte ki július elsején, szombaton a kongregáció élére Ferenc pápa, aki nem hosszabbította meg Gerhard Ludwig Müller bíboros lejárt öt éves mandátumát – írja a CNA. Ezzel Luis Ladaria lett az egyház második embere.

Mint azt péntek este megírtuk, Müllert még XVI. Benedek nevezte ki a Hittani Kongregáció élére, ugyanakkor az utóbbi évtizedekben a kongregáció összes vezetője hivatalban maradt 75 éves koráig, amikor minden egyházi vezetőnek kötelező kérvényeznie a nyugdíjazását. Ratzinger bíboros II. János Pál pápasága alatt viszont 78 éves koráig maradt a Hittani Kongregáció élén, ami után pápává választották. Müller bíboros jelenleg 69 éves.
Müller bíboros leváltásának oka az lehet, hogy az utóbbi időben egyre inkább a Ferenc pápát kritizáló, „konzervatív” bíborosokkal értett egyet, és több interjúban is burkoltan kritikát fogalmazott meg a Szentatyával szemben. Egyszer még arra is utalást tett, hogy Ferenc pápa nem igazán képzett teológus.

Müllert várhatóan a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend patrónusának nevezi ki az egyházfő.

Luis Ladaria spanyol és német földön végezte tanulmányait, tanít a Pápai Gergely Egyetemen, és tagja a Nemzetközi Teológiai Bizottságnak is. A Hittani Kongregációnak 1995 óta dolgozik. A kongregáció titkárának XVI. Benedek nevezte ki 2008-ban. Teológiailag konzervatívnak tartják, tagja a X. Szent Piusz Papi Testvériséggel a testvériség egyházi státuszának rendezéséről tárgyalásokat folytató bizottságnak, ugyanakkor Ferenc pápa 2016-ban kinevezte a  női diakonátus lehetőségét vizsgáló bizottság elnökének is.

A Hittani Kongregáció feladata az egyház tanításának védelmezése és magyarázata, vezetője a pápa után a második legfontosabb ember a Vatikánban. Korábban hivatalos neve Szent Officium, illetve Római és Egyetemes Inkvizíció Szent Kongregációja volt.

 

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hasznot is...pl. Dél-Amerikában virágzó indián közösségeket szerveztek kórházzal, iskolával és nívós földműveléssel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában