Ferenc pápa: A menekülttáborok néha a pokolra hasonlítanak

2017. június 28. 18:23
„A valóság a menedékkérő-táboroké, amelyek időnként inkább a pokolra hasonlítanak mint a tisztítótűzre” – jelentette ki Ferenc pápa szerdán a Szent Péter-bazilikában. A katolikus egyházfő hozzátette: a vallási vezetők feladata, hogy lássák ezt a valóságot.

Korunk valóságával és szenvedésével való szembenézésre szólította fel egyháza tagjait Ferenc pápa, aki a menedékkérők táborait pokolhoz hasonlította a Szent Péter-bazilikában szerdán tartott szertartáson, amelyen öt új egyházi vezetőt emelt bíborosi rangra, tovább alakítva a pápaválasztó testület földrajzi összetételét.

Ferenc pápa kijelentette, korunk valóságát azok az ártatlanok képviselik, akik a háborúk és a terrorizmus miatt szenvednek és meghalnak, azok, akik még mindig rabszolgasorsban élnek az emberi jogok korában. „A valóság a menedékkérő-táboroké, amelyek időnként inkább a pokolra hasonlítanak mint a tisztítótűzre” – mondta a katolikus egyházfő. Hozzátette, a bíborosoknak az a feladata, hogy lássák a valóságot anélkül, hogy ettől más érdek elvonná a figyelmüket.

Szent Péter és Szent Pál apostolok június 29-i ünnepe előtt Ferenc pápa rendes nyilvános konzisztóriumot tartott, vagyis a Vatikánba hívta egyháza bíborosait, és öt új embert emelt bíborosi rangra. A szertartáson fejükre helyezte a bíborosi fejfedőt (birétum), átadta a bíborosi gyűrűt és kijelölte címtemplomukat. Az új bíborosok a világ különböző kontinenseit képviselik, ketten európaiak: Juan José Omella, Barcelona érseke és Anders Arborelius stockholmi érsek. A másik három Louis Marie-Ling Mangkhanekhoun címzetes püspök, a laoszi Paksé apostoli helynöke, Gregorio Rosa Chávez címzetes püspök, a San Salvador-i főegyházmegye segédpüspöke és Jean Zerbo bamakói érsek az afrikai Maliból.

Egyre több a latin-amerikai és afrikai bíboros

Ferenc pápa 2013 óta negyedik alkalommal emel bíborosi rangra egyházi vezetőket. XVI. Benedek nyolc éves pápasága alatt öt, II. János Pál pápa 27 éve alatt kilenc ilyen konzisztóriumot hívott össze. Az új bíborosokkal 225-re nő a teljes bíborosi testület létszáma, és közöttük 121-re emelkedik a pápaválasztó bíborosok száma, vagyis azoké, akik 80 évnél fiatalabbak és részt vesznek a következő egyházfőt megválasztó konklávén.

Elődjeihez hasonlóan a bíborosi kinevezésekkel az argentin Ferenc pápa is folyamatosan átalakítja az utódját megválasztó bíborosi csoport földrajzi összetételét, és az általuk képviselt térségek súlyát. Az utóbbi négy év alatt Ferenc pápa hatvan bíborost kreált, közöttük 49 a pápaválasztó. A Ferenc pápát megválasztó 2013. márciusi konklávén még 60 európai, 20 észak-amerikai, 13 latin-amerikai, 11 afrikai, 10 ázsiai, és 1 óceániai bíboros vett részt.

Jelenleg a pápaválasztó bíborosok között 53 európai, 17 észak-amerikai, 17 latin-amerikai, 15 afrikai, 15 ázsiai, és 4 óceániai bíboros van. Olaszország továbbra is vezet a bíborosok számában, 24 pápaválasztóval. Az utána következő legnépesebb csoportok: Egyesült Államok 10, Franciaország 5, Brazília, Mexikó, Spanyolország, Lengyelország és India pedig egyaránt 4-4 bíborossal bírnak a pápaválasztó korúak között.

A vatikáni konzisztóriumon jelen van Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

(MTI)

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Milyen táborokat kellene építeni?
Ki számított arra, hogy millió számra fognak jönni?
Azonkívül: Hány valódi menekült van közöttük?
Tessék nekik jobb táborokat építtetni!

Az nem zavar senkit, hogy egy éjjel-nappal gürcölő európai ember a felét sem kapja annak, amit egy migráns?
Mondjuk, ők is tehetnének magukért valamit!

Ezek az emberek, arrol szolt a fama, nagyreszt azert migralnak, mert naluk haboru folyik. A papa mikor szol ujra a haboruk ellen?
Mikor szol azok erdekeben, akik ott maradnak a haborus ovezetben? Miert nem oda viszik a segitseget, ahol baj van?
Miert kell mindenkinek bajban lennie?

Ez a fickó leginkább a sátánra hasonlít. Én is pont annyiszor jártam arrafele, szóval értek hozzá.

És afrikai bíborosokat választ. Biztos ami biztos.

Bezzeg az általad rajongva szeretett Kim Zsong Un maga a földreszállt angyal!!

Ferenc, pápai helynök még mindig nem emeli fel a szavát a szabadkőművesség, és azok ellen, akik ezt az egészet gründolták.

Hát, ebben van valami. Tűnődtem azon, hogy pl. svéd börtönbe se kerülnék szívesen, mert nem a tárgyi feltételek a lényeg, hanem a társaság.

Ehhez képest Európát gigantikus menekülttáborrá igyekeznek tenni...

Egyébként nem kellene esetleg szót emelni az üldözött keresztények érdekében is néha? Vagy a Vatikánt ez az "apróság" hidegen hagyja?

Fiat voluntas Tua! Nem történik semmi az Úr akarata nélkül.
" A menekülttáborok néha a pokolra hasonlítanak"

Akkor úgy látszik a migránsok szeretik a poklot, mert mégsem fordulnak vissza.
Ha valóban arra hasonlítana, kimenekülnének belőle.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés