Veres András és Habsburg Eduard: Háború zajlik a család ellen

2017. június 25. 18:30
Háború zajlik a hagyományos család ellen a nyugaton hazánk szentszéki nagykövete, Habsburg-Lotharingiai Eduard és Veres András püspök szerint, akik a Katolikus Társadalmi Napok győri megnyitóján beszéltek a témáról.

A házasság és a család Istentől rendelt közösség – mondta Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, győri megyés püspök vasárnap a katolikus társadalmi napok megnyitóján Győrben.

Veres András felhívta a figyelmet arra, hogy egy olyan kultúrharc zajlik a világban, amely sokféle módon próbálja elidegeníteni a házasságot és a családot a keresztény értékrendtől. Sokak szerint a házasság és a család gondolata elmaradott – tette hozzá.

„A család a férfi és a nő párkapcsolatára épülő legalapvetőbb emberi közösség, mert ott válunk azzá, amikké leszünk” – hangsúlyozta a püspök. A katolikus egyháznak épp ezért van mondanivalója a házasságról és a családról, még akkor is, ha „a világ nem feltétlenül e gondolat mentén cselekszik” – mondta Veres András A család szeretete az egyház öröme mottójú esemény megnyitóján.

Kiemelte: a hatodik rendezvényt nem véletlenül tartják Szent László ünnepével egy időben, mert a lovagkirálytól mint családapától sem állt távol a család szeretete, ezáltal az ő példájából is lehet meríteni.

Család elleni háború zajlik a nyugaton

Habsburg-Lotharingiai Eduard, Magyarország szentszéki nagykövete azt mondta, napjainkban Európában egyre kevésbé tarják fontosnak a családot. „Nevetségesnek tartják”, ha egy édesanya otthon szeretne maradni a gyerekeivel, „az államok pedig sokszor inkább más típusú kapcsolatokat ápolnak” – fogalmazott.

Álláspontja szerint ezt a jelenséget nyugaton a hagyományos család elleni háborúnak is lehet nevezni, épp ezért kulcsfontosságú a katolikus egyház szerepe, mert ez lehet „az a hajó, amellyel a család biztonságban révbe érhet” a 21. században is.

Székely János, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának elnöke, szombathelyi megyéspüspök hangsúlyozta: a történelem során voltak emberek és népek, akik és amelyek kinyitották kapuikat Krisztus előtt, s ez a kultúránk addig élhet, amíg ez a kapu nyitva áll. Ezt a kaput próbálja nyitva tartani a kétnapos katolikus társadalmi napok rendezvény is.

Megáldották a Hajléktalan Jézus szobrát

A megnyitó után Veres András megáldotta a Hajléktalan Jézus bronzszobrot. Az együttérzés szobraként is nevezett kompozíció másolatát többek között Washington, London és Vatikán mellett Budapesten is elhelyezik, előtte pedig országjáráson mutatják be.

Veres András hangsúlyozta: a lefedett arcú, lábain a krisztusi sebeket viselő szobor arra hívja fel a figyelmet, hogy minden szenvedő és nélkülöző emberben Krisztus él. Az MKPK e gondolat mentén is döntött arról, hogy országos gyűjtést kezdeményez a Szíriában otthonaikat elhagyni kényszerülő, de visszatérni vágyók segítésére. Az egy hete indított gyűjtésen eddig nyolcmillió forint gyűlt össze. Az adományokat szeptemberig gyűjti az MKPK.

 A Dunakapu téri rendezvény keretében, több mint egy tucatnyi sátorban, az MKPK családmozgalmai mutatkoznak be. A Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban Család légy az, ami vagy! címmel rendeznek nemzetközi konferenciát, amelyen mások mellett előadást tart Bíró László, az MKPK családreferens püspöke és Habsburg-Lotharingiai Eduard. A kora este kezdődő kerekasztal-beszélgetésen a család mai helyzetéről lesz szó.

(MTI)

 

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A család elleni hadjárat tipikus posztmodern jelenség : minden ami "kötöttség" , az a szemükben elviselhetetlen . A keresztény válasz : az emberi szabadság nem tetszőlegesség , hanem a végtelenül szabad Szentháromság szabad-létéből való részesedés . Isten az emberi szabadság eredete és célja , tehát az emberi szabadság felelős-szabadság .

Milyen ember az, aki még nem élte meg a családban történő élet szépségeit?
Ha pedig olyan családja volt, ahol megélte, akkor mitől olyan gonosz, hogy másokat meg akar ettől fosztani?

Na ne viccelj! Azt állítod ezzel, hogy Veres püspök úr nem családban nevelkedet?
Azt állítod, hogy, mint gyóntató pap nem ismeri a családok problémáját?
Azt állítod, hogy, mint pap nem ismeri a plébániája családjait?
Azt állítod, hogy, mint pap nem szervez a családoknak összejöveteleket?
Egy pap jobban ismeri a csaldok gondját, baját, mint maguk az érintettek.
Kézzelfoghatóbb tanácsokat tud adni a hozzáfordulóknak, gyónoknak.
A katolikus egyház házas hétvégeket szervez, szóval nem kell itt nagyképűsködnöd!

Például, az orvos is így tegyen?
Neked, csak akkor hiteles?

Számomra, hiteles a pap és jóval tspasztaltabb, mint ahogyan te képzeled.
Számodra, aki sem hívő nem vagy, sem nem tartozol valamelyik plébániai közösséghez, nem tartasz kapcsolatot egy atyával sem, nem jártál jegyesoktatádra, nem járattad a gyermekeidet hittanra, és még sorolhatnám a nagy személyes tapasztalataidat, _ nem hiteles.

Csakhogy, nem erről volt szó.

Ezt honnan veszed, hogy nem kap családipótlékot, ha elváltak a szülők, vagy halál esetén?

Mivel nem ismerek nőgyógyászt, ahhoz megyek be, aki éppen rendel.

Istent nem az ember teremtette meg.
Isten teremtette meg az embert.
Neked eddig az jött le rólam hogy nem vagyok magabiztos?
Te valami gyengeség jelének veszed, ha valaki Istenhívő?

A feltett kérdésemre válaszolj csak szépen sorban,- és tömören.
A többire, majd válaszolok.

Privátba nem tudok neked írni, most az én gépem krepált be.
Venned kellett újat?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában