Ferenc pápa: Az egyházban egységre és sokszínűségre egyaránt szükség van

2017. június 4. 14:40
A katolikus egyházfő pünkösd vasárnapi szentmiséjén arról beszélt: az egyházban az egymástól való különbözőség egység nélkül nem vezet eredményre, de sokszínűség nélküli egység sem eredményes, mivel az a szabadság megszűnéséhez vezethet. Azt is mondta: nem lehet „jobb- vagy baloldali” kereszténynek lenni ahelyett, hogy fivérek és nővérek az egyház „alázatos és hálás” fiai lennénk.

Az egyházban egységre és sokszínűségre egyaránt szükség van – hangsúlyozta Ferenc pápa a római Szent Péter téren pünkösd vasárnap kora délelőtt bemutatott szentmisén. A mise után, a Mennyek Királynője (Regina Coeli) – imádságot kísérő rövid beszédében Ferenc pápa elítélte a londoni merényletet. Kijelentette, ismét ártatlan civilek voltak az áldozatok.   

A pünkösdi misén mondott homíliájában Ferenc pápa azt mondta, hogy a Szentlélek „kreatív”, mivel mindig  új dolgokat teremt. 

Megjegyezte, hogy az egyházban az egymástól való különbözőség egység nélkül nem vezet eredményre. Ha mindenki másképpen gondolkodik, akkor egyesek azt hiszik, egyedül ők a múlt „hajthatatlan” letéteményesei, csak ők birtokoljak az igazságot, mások viszont „avantgardisták” és kizárólag a jövőbe tekintenek – hangsúlyozta Ferenc pápa. Hozzátette: hasonlóképpen a sokszínűség nélküli egység sem eredményes, mivel ez a szabadság megszűnéséhez vezethet. Ha mindenki egyformán gondolkodik, akkor ez homológiához vezet, szabadság nélkül – jelentette ki. 

Ferenc pápa azt mondta, az egyházban nem lehet „oldalt” választani, egyiknek vagy másiknak „szurkolni” az egységes egyház helyett, nem lehet „jobb- vagy baloldali” kereszténynek lenni ahelyett, hogy fivérek és nővérek az egyház „alázatos és hálás” fiai lennénk.          

A pápa szavait tűző napon több tízezren hallgatták a Szent Péter téren. 

Pünkösdi hagyomány szerint a római Pantheon mennyezeti nyílásából több tízezer vörös rózsaszirmot szórtak le le a Szentélek eljövetelének jeképeként vasárnap délben. 

(MTI)

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jobboldali es baloldali - miert kell a vallasbol politikat csinalni?
Tenyleg: miert?

Pünkösd van, inkább semmi se mondjon az ember.
Mindenkinek szép napot, a hit a lélekben születik, a hitetlen ember elveszik.

Azért az érdekes, hogy mennyire nem szereted a libsikomcsi kifejezést, ugyanakkor simán fideszbirkázol. Mi ez a kettős mérce?

Ha a kormány egyáltalán nem migránsozna, az emberek akkor is migránsoznának. Nem a kormány uszít, hanem a lakosok, nyitva tartják a szemüket és a fülüket. Vagyis látnak, nem csak néznek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában