Az ördögűző sorozata komolyan veszi a kereszténységet

2017. március 21. 1:27

Wesley J. Smith
First Things
Természetesen rengeteg tévéműsor ábrázolja a gonoszt létezőként. De ritkán láthatjuk a képernyőn ilyen pofátlan módon ábrázolva a vallásgyakorlást, mint ellenszer. Ha nem bánod, hogy égő lámpa mellett alszol, Az ördögűzőt érdemes megnézned.

„Nem titok, hogy a szórakoztatóipar gyakran gúnyolódik a kereszténységen. Mindez már régen közhely lett: a papságot úgy ábrázolják, mint kéjelgő hipokritákat, a hívőket mint reakciósok és gyűlölködők vagy épp prűd erkölcscsőszök. A katolikus egyház, mint intézmény, különösen is a gyalázat tárháza; rendszerint úgy mutatják be, mint sötét összeesküvések helyét, amely mindenáron fenn akarja tartani hatalmát és el akarja kerülni, hogy hitének tévedései ismertté váljanak. (…)

Az ördögűző című sorozat rendkívül hű marad az 1971-es bestsellerhez és az abból készült, 1973-as, klasszikussá vált mozifilmhez. Míg a történet más, annak főszereplői, akárcsak a könyvben és a filmben, két olyan, nehézségekkel küszködő pap, akik felveszik a harcot a megszálló démonnal a megszállott leány édesanyjának kérésére (utóbbit Geena Davis játsza). Marcus atya (Ben Daniels) egy tapasztalt, de sikertelen exorcista, akinek az utolsó esete tragikus véget ért: meghalt a fiú, aki a gondjaira volt bízva. A démon elleni küzdelemben társa, Tomas atya (Alfonso Herrera) egy egyre népszerűbb, hispán sztárpap, aki Chicago egy szegény plébániáján szolgál, s akit az a vágy vezérel, hogy az első mexikói pápa legyen belőle. A démon áldozata megint nő, de most egy fiatal felnőtt, Casey (Hannah Kasulka), nem pedig egy gyermek. És igen, az önpusztító egyházpolitika majdnem meggátolja (a néző szempontjából) a valóban szükséges exorcizmust.

Ugyanakkor vannak fontos különbségek is, és szerintem jelentősen hozzájárulnak a történet sikeréhez. Egy vatikáni hivatalnok pápai kiközösítésről értesíti Marcus atyát, de titokban támogatólag lép fel irányában, és egy apácakolostorba küldi, hogy megtapasztalja, miként győzedelmeskednek a démoni megszállottság felett a nővérek. Több módja is lehet a sötét oldal legyőzésének. Marcus és Tomas atya fegyverként kezelik a feszületüket, és szórják a szenteltvizet, miközben azt üvöltözik: »Krisztus parancsol néked!« Az apácakolostor főnöknője, Bernadette nővér (Deanna Dunagan) a visszafogottabb, nőiesebb megközelítés híve. Emlékeztetvén magát Isten Anyjának szerető szívére, sikeresen megszabadít a démontól egy megszállott férfit, azáltal, hogy odaadóan imádkozik és keblére öleli őt, s ezáltal saját testét is megsebesíti, amikor a démon erőszakos módon távozik. Marcus atyát mélyen megérinti, amit tapasztal, és később úgy látjuk őt viszont, mint aki halkan mormog az öntudatlan Casey felett, szelíden tartva őt saját karjában. 

A sorozatban azzal is szembesülhetünk, amint maga a démon, akinek a neve Üzletember, alattomosan munkálkodik.  Üzletembert úgy ábrázolják, mint egy mocskos és nagyon topis férfit (Robert Emmett Lunney), akit csak Casey láthat. A démon tele van elkínzott gyűlölettel: »Tudod, milyen az, amikor belülről ismered a Paradicsomot, de sosem érintheted meg?« – kérdezi Caseyt, amint a lány a démon erőszakos hatalmával küzd. Sőt mi több, világossá teszi Casey számára, hogy a megszállás fokozottan személyes ügy a démonnak. (…) 

Mint minden jó sorozat, Az ördögűző minden egyes része arra készteti a nézőt, hogy megint a képernyő elé üljön. A teljes gárda színészi játéka csodálatos. És míg valójában morális példázatot látunk, a sorozat nem prédikál és nem akar megtéríteni. Inkább a megrémült emberek hibás erőfeszítéseit mutatja be, akik, hitből és szeretetből fakadóan, elszánva küzdve  »nem annyira a vér és a test ellen, hanem a fejedelemségek és hatalmasságok, ennek a sötét világnak kormányzói és az égi magasságoknak gonosz szellemei ellen.« (Ef,6,12)

Természetesen rengeteg tévéműsor ábrázolja a gonoszt létezőként. De ritkán láthatjuk a képernyőn ilyen pofátlan módon ábrázolva a vallásgyakorlást, mint ellenszer. Ha nem bánod, hogy égő lámpa mellett alszol, Az ördögűzőt érdemes megnézned.”

 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Sátán van , ez az Úr Jézus mutatta meg a létével , mely az Atya színtiszta-végtelen Világossága , szeretete . Ezért előle nem tud elbújni , hiszen az ördög létét is megvilágítja . A Szentlélekben pedig mindig aktuálisan , a konkrét jelenben véd és vezet az Úr Jézus minden HÍVŐT , hogy ellen tudjon állni a kísértéseknek . A Krisztus-hitben és szeretetben élő embert tehát nem tudja legyőzni a Sátán . Jézus nélkül pedig a világban levő rossz nem érthető , s jönnek a vad , légből kapott spekulációk...

Hát , HA nem érti a Szentírást és hitet , AKKOR sötétségben marad...

Értse meg : a Szentlélek nem burok , hanem épp fordítva , végtelen nyitottság az Atyára és Fiúra . Hív , de : VÁLASZOLNI egy ember helyett sem fog ! Az mindenki egyéni feladata . Bulgakov műve zseniális , de csak emberi alkotás , nem Istentől jövő kinyilatkoztatás...

megint nem működik a válasz funkcióm, nem tudok válaszolni.

@stetonis: választás kérdése, nekünk ahhoz, hogy te kit választasz, semmi közünk sincs. Sőt nem is érdekel! Nyilván téged meg igen, különben nem írtad volna meg.

A kereszténység individuális vallás, nem tartozunk felelősséggel a te hitetlenségedért, vagy azért, mert te tagadod az Istent. A végítéletnél nincs más, csak az Isten és én. Nem véd és nem vádol senki.

1. A Biblia egyszerre Isten ÉS ember szava , hiszen a két fél találkozása...
2. Jézus valóságos Isten ÉS valóságos ember : magyarul , Isten nem idegen az embertől és fordítva .

Így van ! Méghozzá azért , mert a Szentháromság előbb VAN , mint az ember . EZÉRT minden kegyelem : annak ajándéka , aki mivel nem szorul senkire , a végtelen léténél fogva abszolút ingyenes tud ajándékozni . De az ajándék átvétele a mindenkori megajándékozott FELADATA . Aki nem csinálja meg a feladatát , az ateista lesz . De ne mondja , hogy nincs Szentháromság...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés