Isten tanítása nem a jobb vagy a baloldalé, hanem mindenkié

2017. március 16. 12:44

Sallai Róbert Benedek
Kötőszó
Az egyháznak olyannak kell lennie, mint egy jól működő politikai közösségnek: sem nem jobb, sem nem bal, minden együtt, tárt kapukkal, szeretettel fordulni azok felé, akik rászorulnak a segítségre, de megtartani közösségünket, nemzetet. Én ezt az LMP-ben találtam meg. Interjú.

Hogyan látja az egyházak és a politikai erők kapcsolatát a mai Magyarországon? Mit tart jónak, min tartaná szükségesnek változtatni?

Rendkívül egészségtelen kapcsolatot látok, ahol az egyház egy része elfeledte létének alapját, és Isten helyett inkább földi urakat és azok érdekeit szolgálja. Talán ha visszanézünk a történelemben, akkor nem csodálkozunk ezen, azonban olyannyira ellentétes azzal a fajta hittel, amit én gyermekkoromban láttam, hogy azzal azonosulni nem tudok. Isten, és a beléje vetett hit mindenkié, és ez a kőszikla, amelyre valójában az egyháznak épülnie kell: az egyház nem válogathat az emberek között azok politikai meggyőződése alapján, márpedig manapság nem egyszer megteszi, és ezen mélységesen fel vagyok háborodva. Magam azt gondolom: ahogy a civil szektornak,a gazdasági szektornak és a politikának nem lenne szabad átfednie egymást, épp úgy az egyháznak sem lenne szabad politikai véleményt formálnia, és politikai érdeket képviselnie, márpedig látom: ezt nem egyszer megteszi. Nem lenne szabad hagynia, hogy egy politikai erő saját hasznára hasznosítsa mindazt, ami fölött egyedül neki kellene rendelkeznie.

Mit gondol arról az általános vélekedésről, miszerint a keresztény vallásos értékrend szükségszerűen a jobboldalinak nevezett politikai beállítódással kapcsolódik össze, míg ha valaki szabadelvű, környezetvédő, és a társadalmi igazságosság értékeit képviseli, az szükségszerűen csak ateista vagy agnosztikus lehet. Az ezzel kapcsolatos tévképzeteket, vitákat hogyan éli meg?

Egyszerű butaságként élek meg minden állítást, amely az istenhitet politikai ideológia alapján akarja besorolni. Egyáltalán nem azonosulok azzal, hogy bárki Isten tanítását jobboldalinak, vagy baloldalinak akarja beállítani. Éppen ezért leltem politikai közösségre életemben elsőként az LMP-ben. Itt nem kell sem jobb, sem baloldalinak lennem: lehetek mindkettő, illetve egyik sem. Szerintem a világot sem lehet világosan materialista és idealista részre bontani, és butaság is erre törekedni.

Az egyház: helyi közösségeket véd, családokat, településeket - és ezek együttese a haza. Jobboldali hát, ha kötődik a hazához, a nemzethez? Talán igen. Főleg, ha itthon a történelmi hagyományokat nézzük. Ugyanakkor a jobboldali gazdaságpolitikában a magántulajdon meghatározó, és vajon mi a vagyonosság határa a magántulajdonban? Jézus tanítása mi a vagyonról, a sok-sok magántulajdonról? Nem, nem hinném, hogy az egyház lehet csak jobboldali.

Az egyház és maga az istenhívő ember mindenkor kell, hogy az elesettek felé forduljon, segítse a rászorulót, ajtót nyisson az előtt, aki segítséget kér. Márpedig ezek szociális értékek, és ez politikailag baloldali eszme lenne, ugyanakkor a baloldal nevében vették el a segítség lehetőségét az egyháztól, csoda hát, ha megtagadja mindazt, amit szocialista értének vél? Nem csoda, de ettől még az egyház ebből a szempontból nézve baloldali értékeket kellene, hogy képviseljen.

Liberális-e az egyház? Bizonyos tekintetben, emberjogi vonatkozásokban igen, hiszen alapvetően nem akar megkülönböztetni nem szerint, bőrszín szerint. Szerintem az egyháznak olyannak kell lennie, mint egy jól működő politikai közösségnek: sem nem jobb, sem nem bal, minden együtt, tárt kapukkal, szeretettel fordulni azok felé, akik rászorulnak a segítségre, de megtartani közösségünket, nemzetet. Én ezt az LMP-ben találtam meg. Nem szívesen vitázok egyházról, vallásról, vallom, hogy a hitet mindenkinek magának kell megélnie, Jézus tanítása a szeretet tanítása, ami a lélekben van, és cselekedeteinkben jelenik meg. A mai magyar kormány szerintem vallhatja magát keresztény-konzervatívnak, homlokára is tetováltathatja Jézus tanításait: cselekedeteiben akkor sem lesz az, ha gyűlöletet szít, kirekeszt, megítél, és nem érti a szeretet tanítását. És aki a szeretet tanítását nem érti, az vajon mit ért Jézus életéből?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kezdem mar marhara unni hogy zsidoktol kezdve politikusokig mindenki jobban akarja tudni hogy kene a keresztenyeknek viselkedni, mint ok maguk.

az egyház SOHA nem ítél el egyes személyeket. az általuk elkövetett tettekről viszont egy objektív erkölcsi értékrend alapján ítéletet mond.

magyarán soha nem fogja azt mondani, hogy józsi bácsi, te bűnös vagy, mert a nők helyett a férfiakat szereted.
viszont azt ki fogja mondani, hogy az Istentől kapott és keresztények számára kötelező erkölcsi értékrend szerint a buzulás bűn.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában