10 érv a cölibátus mellett

2017. március 8. 20:13
Máté-Tóth András
SzemLélek
A cölibátus pimasz. Mert dacol a szokásos gondolkodással és magatartással. Még hogy csak csúcsteljesítményű szexbajnokok lehetnek boldogok és tehetnek boldoggá másokat? Milyen egysíkú...

6. A cölibátus pimasz

Mert dacol a szokásos gondolkodással és magatartással. Még hogy csak csúcsteljesítményű szexbajnokok lehetnek boldogok és tehetnek boldoggá másokat? Milyen egysíkú... A cölebsz ember orron fricskázza a szokványos követelményeket, s kacsintva éli alternatív életét.

7. A cölibátus természetes

Éppen úgy, mint a családos életforma. Sőt, talán éppen azok, akik a cölebsz élet természetellenességéről beszélnek, azok pártolják, sőt, követelik az alternatív párkapcsolatok jogi, esetleg vallási szentesítését. A cölibátus természetes alternatíva.

8. A cölibátus feminista

A cölebsz életet élők között a legtöbben szerzetesnők, ők a cölibátus női arcai. Európában és Amerikában sok-sok szerzetesnő követel az egyházon belül hasonlókat, mint azon kívül a feminista mozgalmak. Női szemmel olvassák a Bibliát, bírálják a klerikalizmust és szót kérnek az asztaloknál, ahová nem tesznek széket számukra.

9. A cölibátus férfias

A férfié mindenképpen. A közösség irányítója és menedzsere, tanít és megvéd. Minderre a cölibátus női képviselői is alkalmasak, ez vitán felül áll (lásd az előző pontot). S bár Jézus tiltotta, hogy tanítványai atyának szólíttassák magukat, azért a cölebsz pap jelenléte a közösségben sokszor atyai – egy olyan világban, ahol sokan joggal kérdezik, hol vannak az apák.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"És megáldá Isten őket, és monda nékik Isten: Szaporodjatok és sokasodjatok..."
A túlzott népesedés ellenszere lehetett a cölibátus, de most más a helyzet.

A papság szentsége az apostolok kiválasztásához kapcsolódik, így mintái az apostolok. Közöttük Júdás...

Jóval gyakrabban, mint? Mint a szülők körében? Mint a pedagógusok körében? Mint az edzők körében?

Az első keresztények, Pál apostol is a földi világ gyors végét várták.

Júdásra kimondottan negatív hatást gyakorolt, hogy 3 évig Jézus társaságába tartozott. Hit kérdése. Hit nélkül élni papi életet, sokkal rosszabb, mint hit nélkül vízvezetéket szerelni.

51 éves korában, vagyis elég sokáig bírta. Az első püspök volt aki lemondott.

Jelenleg a Nyugat-magyarországi Egyetem docense, a Történeti Segédtudományok Intézeti Tanszékén történeti segédtudományokat, középkori egyetemes történelem 1000-ig és középkori magyar történelem 1301-ig kurzusokat oktató tanár.

A folyamat az egyház és a pápaság 11-12. századi nagy reformjának idején érte el tetőpontját. A II. Miklós pápasága alatt 1059-ben ülésező lateráni zsinat elrendelte, hogy tilos házas papok miséjét hallgatni, a szabály ellen vétkezőket pedig kiátkozással fenyegették meg. VII. Gergely elérte, hogy a papoknak felszentelésükkor meg kelljen fogadniuk a cölibátust. A szigorú, nőtlenséget jelentő cölibátust az 1123-ban és az 1139-ben ülésező lateráni zsinatokon erősítették meg, ezeken érvénytelenítették a magasabb egyházi tisztséget betöltők házasságát.

Azt hol olvastad a Bibliában, hogy Péternek gyerekei voltak?

Az a lényeg, hogy a cölibátus bármikor feloldható, mert emberi és nem isteni törvény.

Egy papnövendék ismeri a katolikus "rendszabályzatot", tehát nem fog más vallású közösségekbe menni. Amennyiben nem bírja a cölibátust, egyszerűen elhagyja a szemináriumot, vagy eltanácsolják. Lehet belőle diakónus vagy hitoktató.

NEM "prédikálnak a papok másoknak a bűntelen életről."

"és álszent pofával prédikálnak másoknak a bűntelen életről."

Amennyiben az "ocsmány bűnökön" a pedofíliát érted, akkor előbb tájékozódj, mert nincs összefüggésben a cölibátussal.

Nézz körül, hogy mennyi férfi él a nagyvilágban önkéntes cölibátusban. Vagyis egyedül, társ nélkül. És igényük sincs rá.

http://lexikon.katolikus.hu/C/..

Ezt minden Biblia olvasó tudja. A kérdésemre viszont nem válasz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában