Erdő Péter bíboros úr állásfoglalása az újraházasodottak áldozásáról

2017. február 22. 17:40

Az argentin, a római, a német, a máltai példák mutatják, hogy bizonyos püspökök készek hivatalosan is ellene mondani Jézus tanításának és az Egyház világosan kifejtett, definitív hitének.

2017. február 22. 17:40
Szerdahelyi Miklós
Katolikus Válasz

„A világegyház baljós helyzetére tekintettel fontos értékelnünk és megszívlelnünk Erdő Péter bíboros álláspontját az úgynevezett Kasper-javaslattal kapcsolatban, amely javaslat látszólag irgalmasan ad új esélyt azoknak, akiknek a házassága valamiért zátonyra futott, ám valójában Isten hatodik parancsának, és az Egyház házasságról és szexualitásról szóló tanításának a feladását jelenti, lelki veszélybe sodorva a híveket, a szentségek kiszolgáltatóit, és a hit tanítóit egyaránt.

A Ferenc pápa Amoris Laetitiájában sejtetett Kasper-javaslat miatt egy év leforgása alatt olyan helyzetben találjuk magunkat katolikusként, hogy az Egyház egyetemes hite hivatalosan is országról országra, egyházmegyéről egyházmegyére változni látszik. Az argentin, a római, a német, a máltai példák mutatják, hogy bizonyos püspökök készek hivatalosan is ellene mondani Jézus tanításának és az Egyház világosan kifejtett, definitív hitének (lásd itt, itt, itt és itt).

Ennek tükrében nagyra kell tartanunk, hogy Erdő Péter bíborosunk többször is világossá tette hithű álláspontját mind interjúkban, mind a szinódusi atyák és Ferenc pápa előtt is - nem mellesleg a családszinódusok főrelátoraként. Megjegyzendő, hogy az Amoris Laetitia megjelenése óta a magyar bíboros nem nyilatkozott a kérdésben; megtette azonban segédpüspöke, Székely János, aki mérvadónak a Hittani Kongregáció prefektusának, Müller bíborosnak az értelmezését jelölte meg. Ez valójában Erdő Péter és a magyar egyház álláspontja a kérdésben: az Amoris Laetitia nem akarja megváltoztatni sem a jogot, sem a tanítást, sem a szentségi gyakorlatot, ha ugyanis ez lenne a célja, akkor ezt világosan ki kellene fejeznie, nem pedig egy homályos lábjegyzetben utalnia rá. Tudomásunk van róla, hogy Erdő Péter ezt mondja a papjainak és a híveknek, ha kérdezik, és a Magyar Kurír is, ami (általunk vitatott gyakorlatként) minél több részlettől és konfliktustól igyekszik megkímélni a magyar katolikus közvéleményt - akár az olvasói hozzászólások cenzúrázása és az olvasók tömeges kitiltása árán is. A Kurír egyedül Müller bíboros azon interjúját hozta le a témában, amiben ezt az értelmezést kifejti.  

Természetesen a Kasper-javaslat nem azért rossz, mert azt az Amoris Laetitia nem még egyértelműbben propagálja, hanem eleve rossz, amit ha maga a pápa tanítana is, sem lenne elfogadható igaz tanításként és helyes gyakorlatként. Az alábbiakban összegyűjtöttük Erdő Péter nyilvánosan fellelhető megnyilatkozásait azzal kapcsolatban, hogy a Kasper-javaslat miért lehetetlenség. A megnyilatkozásokat azok megjelenésének sorrendjében közöljük, a szövegfordításokat és egyes szövegerészletek kiemelését a szerkesztőségünk végezte el.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2017. június 09. 19:39
A pap szavára, a Szentlélek Úristen változtat át. Nincs ilyen "hagyományos felfogás".
Starlord
2017. május 13. 10:01
De nézd meg itt a nagyrészt konzervatívokból álló oldalon a keresztény szekció "lájk"-jait. Már abból is kitűnik, hogy még nekik sem fekszik ez a fundamentalista vonal. És ha már itt tartunk, Jézus soha nem mondta, hogy bárki a pokolra jut ha nem követi őt. Ő maga sem pokollal való fenyegetésekkel szerzett életében követőket. Pedig a könyv szerint elment a bűnösökhöz, és nem azt mondta nekik, hogy a pokolban fogtok megrohadni, hanem azt, hogy tudja a módját, hogyan szabadulhatnak onnan. Ezzel szemben az egyház és annak bizonyos hivei, főleg itt a mandineren a rettenetes dogmáikkal és erőszakosságukkal, szeretet helyett a terror a pokollal való fenyegetésig jutottak...
C.Dömötör
2017. május 13. 09:58
Hihetetlen, hogy mennyire kedveli ezt az oldalt. Ez rendben is van, mindenki oda ír ahová akar. De ennyi hülyeséget összeírni, minden ismeret nélkül, önként, és ingyen így blamálnia magát, visszatérő rendszerességgel, ez már lélegzet elállító!
acido domingo
2017. május 13. 09:57
'Egy tudós még a látszólag nyilvánvaló tényeket (pl. az egyidejűség abszolút voltát) is csak munkahipotézisként fogja fel' Ha CSAKUGYAN így lett volna, akkor soha nem merült volna fel egyetlen szabadgondolkodóban sem, hogy a tudomány nem fér össze a katolikus tanítással. De nem így volt és most sincs így mert fent nevezett urak/hölgyek mindig az éppen aktuális hipotézisről jelentik ki, hogy az 'most már tényleg, végképp' leszámol a vallással. Ha végtelen a világegyetem akkor azért, ha véges, akkor meg azért... 'Az egyház viszont nyilvánvalóan idejétmúlt eszmékhez is már-már nevetséges görccsel ragaszkodik.' Még az is lehet, hogy a Te eszméid túlhaladottak, és az Egyház képviseli az frissességet ebben a kérdésben. Ott ketyeg a zsebedben a NAGY ÓRA, ami megmutatja, hogy melyik eszme mikor válik túlhaladottá?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik