Irgalmasság

Szokatlan módon kritizálják Ferenc pápát, nyomoz a rendőrség

2017. február 15. 18:52
Fennen hangoztatott irgalmát kérik számon a Rómában felbukkant poszterek Ferenc pápán. A Vatikán félhivatalos lapját kifigurázó lap is megjelent az Örök Városban. Bíborosok egy csoportja ezt követően hűségesküt tett a pápának. A rendőrség nyomoz.

Hol van az irgalmad? – teszik fel a kérdést Ferenc pápának azok a poszterek, amelyek február elején öntötték el Rómát, több száz példányban. A plakátok pontos szövege: „Hé Feri! Beavatkozol a kongregációkba, papokat helyezgetsz, lefejezted a Máltai Lovagrendet és a Szeplőtelen Fogantatás Ferenceseit, bíborosokat ignorálsz... hol az irgalmasságod?”

A plakátokon való üzengetés a hatalom felé nagy divat volt ötszáz évvel ezelőtt Rómában, legyen szó a világi vezetőkről vagy a pápáról, ám a modern időkben ismeretlen módszer, amelyet a jelek szerint most felelevenítettek bizonyos római egyházi körök. A római rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Mindezek után már furcsaság is történt a Vatikán háza táján: a L’Osservatore Romano-t, a Vatikán félhivatalos lapját és benne Ferenc pápát karikírozta ki egy vicclap a hétvégén, a kiadvány címlapját imitálva; az eredményt e-mailen küldték körbe egyháziaknak. A karikatúra szerint a pápa válasza négy bíboros eldöntendő az, hogy „igen is, meg nem is”. Kritizálva a pápa interjúadási módszerét a lap azt írja: Ferenc pápa interjút adott egy ateista újságírónak, aki azt nem rögzítette sehogyan sem, ellenben a pápa engedélyezte neki, hogy azt vegyen ki belőle és tegyen bele, amit csak akar.

Mindezek után február 13-án, hétfőn azzal kezdte a Ferenc pápa és szűkebb bíborosi tanácsa közös ülését Oscar Rodriguez Maradiaga bíboros, a tanács koordinátora, hogy a tanács tagjainak nevében teljes támogatásáról biztosította Ferenc pápát; minderről aztán sajtóközleményt is kiadtak.

Erről szólnak a plakátok

A plakátok szövege több, a közelmúltban történt vatikáni intézkedésre utal. Miután 2010-ben a pápa kinevezte az afrikai Robert Sarah bíborost az Istentiszteleti Kongregáció prefektusának, a bíboros pedig többször kifejezte szimpátiáját a XVI. Benedek pápa által támogatott liturgikus megújulás iránt, magyarán a latin nyelv és a kelet való misézés („háttal a népnek”) támogatójának tűnt fel, most Ferenc pápa egyszerre kinevezett 27 új tagot a kongregációba, akik mind a progresszív, „lazább” liturgia támogatói. 

Nemrég kiderült, hogy utasította Gerhard Müller bíborost, a Hittani Kongregáció vezetőjét arra, hogy rúgjon ki három munkatársat a kongregációból. Amikor Müller végre elérte, hogy Ferenc pápa fogadja, és kifogásolta, hogy három szerinte nagyszerű munkatársát rúgatja ki a pápa indoklás nélkül, a pápa a hírek szerint annyit válaszolt: én vagyok a pápa, megtehetem.

Még pontifikátusa kezdetén Ferenc pápa vizsgálatot indított a Szeplőtelen Fogantatás Ferencesei ellen, akik arról voltak ismertek, hogy rendszerint a szentmise kivételes formáját, a tridenti rítust celebrálják. 2013 óta Ferenc pápa kézivezérléssel irányítja a rendet. 

A dubia

Úgyszintén a mai napig nem hajlandó egyértelmű és hivatalos választ adni négy magasrangú bíboros dubiájára, azaz hivatalos formában megfogalmazott kérdésére arra vonatkozólag, hogy miként kell értelmezni az Amoris Laetitia című, 2016-ban kiadott apostoli buzdításának egyes kitételeit (főleg egy lábjegyzetet), amelyek önmagukban félreértésre adnak okot azzal kapcsolatban, hogy áldozhatnak-e az elváltak és újraházasodottak.

Az ilyen bizonytalanságokra, amelyek nem szoktak felbukkanni pápai megnyilatkozásokban, általában az a válasz, hogy az egyház hagyományával összhangban álló olvasat a helyes, ugyanakkor a német püspökök és sokan mások is máris úgy értelmezik a szöveget, mint ami engedélyezi az áldozást az említettek számára.

Ferenc pápa nagyon felháborodott a négy bíboros kérdésén, amely egyébként régi egyházi hagyományt követett, habár régóta nem volt precedens arra, hogy nyilvánosságra hozzanak egy dubiát. A négy bíboros (Carlo Caffarra, Raymond Burke, Walter Brandmüller és Joachim Meisner) azért döntöttek a nyilvánosságra hozatal mellett, jóval azután, hogy a dubiát megküldték a pápának, mert így remélték, hogy esetleg választ kapnak.

Ferenc pápa és köre azzal védekezik, hogy mások már választ adtak a dubia kérdésére, miközben annak épp az a lényege, hogy végső és egyértelmű választ csak a pápa adhat, mivel neki van megfelelő felhatalmazása rá, minden más magyarázat kétségbe vonható.

Legutóbb épp február 15-én jött az ügyben a legújabb fordulat: miután Müller bíboros, a Hittani Kongregáció vezetője többször leszögezte, hogy az egyház tanítása szerint nem lehet áldozáshoz engedni az újraházasodottakat, Francesco Coccopalmerio bíboros, a a jogi szövegek értelmezéséért felelős vatikáni hivatal vezetője bemutatta könyvét az Amoris Laetitiáról, amelyben azt fejtegeti, hogy bizonyos esetekben mégis lehetséges az áldozás. 

A Szuverén Máltai Lovagrend ügye

A plakátok ugyanazon a napon jelentek meg, amelyen Ferenc pápa kinevezte Angelo Becciu érseket a Máltai Lovagrendben folytatandó vizsgálat lefolytatására. Ferenc pápa saját ideiglenes delegáltjával töltötte be a Szuverén Máltai Lovagrend vezetői székét, miután felszólítására lemondott tisztségéről a Lovagrend nagymestere, Matthew Festing, aki lemondatta a lovagrend nagykancellárját, Albrecht Boeselagert, mivel Boeselager tudtával és jóváhagyásával a lovagrend karitatív szervezete évek óta óvszert és más fogamzásgátlókat osztott Afrika szegényeinek. Miután Ferenc lemondatta Festinget, Boeselagert visszahelyezte tisztségébe.

Míg a korábban tárgyalt kinevezések és eltávolítások megtételére a pápának kétségkívül joga van, a Szuverén Máltai Lovagrend belügyeibe való beavatkozással az a baj, hogy a rend: szuverén. Azaz a Máltai Lovagrend egy szuverén állam a nemzetközi jog szerint, mely majdnem 100 állammal tart önálló diplomáciai kapcsolatot, és az ENSZ-ben is önálló megfigyelői státusza van, épp úgy, mint a Vatikánnak. A rend ezért levélben fejezte ki Ferenc pápa azt, hogy kétli, hogy a pápának joga lenne a személyi ügyekbe való beavatkozáshoz.  

A pápa annyit tehet elméletben, hogy ha úgy látja, az egyház tanításával ellentétesen cselekszik a rend, akkor megvonja tőle az elismerést. Személyi ügyekben annyi jogköre van, hogy ő nevezi ki a lovagrend patrónusát, ami szimbolikus tisztség, és jelenleg a Ferenc ellenfelének tekintett, általa a Vatikánból eltávolított Raymond Leo Burke bíboros tölti be, miután Ferenc pápa ezzel a kinevezéssel szabadult meg tőle. 

 

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

bizony, bizony, nagyon nyakatekerten van megfogalmazva, de Ferenc éppenhogy a katolikus hitelvek szerint eljáró vezetőt távolította el és az óvszert osztogatót helyezte vissza. Ferenc rombolja a házasság intézményét, minden lépésével.Meg az egyházat.

"A lényegben egység , a többiben sokféleség , de mindenben szeretet" / Szent Ágoston / .

Ezt a szervilis híradást be is lehetett volna linkelni a Kurírból.

Ennél a résznél az '50-es évek kommunista propagandája jutott az eszembe - sajnos itt tart a Vatikán:

"Az Egyházon belül és a közösségi oldalakon is rengeteg reakció érkezett, az emberek szeretetükről biztosítják Ferenc pápát. Antonio Spadaro jezsuita szerzetes, a La Civiltà Cattolica folyóirat főszerkesztője Twitter-üzenetében azt kifogásolta, hogy a pápa elleni tiltakozást egyesek álnépies nyelven írták, mert azt a látszatot akarják kelteni, hogy az egyszerű emberek véleményét fejezi ki, miközben nekik maguknak fűződik érdekük hozzá. Véleménye szerint ez éppen annak a jele, hogy a pápa helyesen cselekszik, és ezzel sok bosszúságot okoz. Mások kevésbé finoman fejezték ki magukat a Twitteren, kifejezve a plakát alkotóinak rosszindulatát. Volt, aki egyenesen a gonosz lelkek művéről, más fasisztákról beszélt. Egyesek szerint olyan ez, mintha kitüntetést kapott volna a pápa, azt jelzi, hogy a falak, a rasszizmus ellen cselekszik."

Elég szomorú, hogy Ön is megeszi a Kurír híradását. Javaslom, hogy olvasson más katolikus hírportálokat is, úgy közelebb kerül a nyers, brutális valósághoz:

http://remnantnewspaper.com/we..

http://www.katholisches.info/2..

Én inkább azon gondolkodnék el, hogy miként lehetséges az, hogy azok a balliberális médiumok, amik élen jártak a korábbi pápák ekézésében, azok most egyöntetűen támogatják Luciferencet és "reformjait", míg az ezzel szembeszállókat (mindenekelőtt a Dubia aláíróit), ahol tudják, gyalázzák, és kommunista tempó szerint a kicsinálásukat javasolják a pápának:

http://www.katholisches.info/2..

A Máltai Lovagrend belügyeibe való pápai beavatkozás hátteréről, mozgatórugóiról itt lehet részletesen olvasni:

http://www.katholisches.info/2..

A pápa tehát nemcsak az eretnekség bűnével kacérkodik az Amoris Laetitia kapcsán, de derék balos módjára nem átall egyházi és nemzetközi jogot is áthágni annak érdekében, hogy szabadkőműves céljait elérje, a katolikus tanításhoz, hitigazságokhoz és liturgiához ragaszkodó ellenzékét megsemmisítse. Zsarnoki ténykedését pedig az irgalmasság és jópofizás propagandájával leplezi - már akinek tudja.

És akkor még nem beszéltünk Európa muzulmán megszállásban való közreműködéséről.

Hámondjuk engem érdekelne, hogy mégis, miért nyomoz a rendőrség.

A plakátokon persze nyilván szándékosan egy igen negatív beállítású pápa-fotót látunk, de ez még nem tűnik rendőrségi ügynek.

De igazából a posztolót piszkálom: ha világosan elmagyarázná, mi a sztoriban a rendőrségi ügy, hogy én, a magyar paraszt is értsem, akkor ez egy értelmes poszt lenne. Így meg nem.

Katolikusként köszönöm ezt a kommentet, protestáns testvérem! Egyre inkább úgy tűnik nekem, hogy egy konzervatív katolikus közelebb áll hitében és értékrendjében egy konzervatív protestánshoz, mint egy liberális katolikushoz. Szégyen az, ami a Vatikánban manapság zajlik, ha Luciferenc ezt így folytatja, akkor az újabb egyházszakadáshoz fog vezetni.

Az evangélikusok valóban teljesen szét vannak esve: nagy lelkesedéssel ünneplik a reformáció jubileumát, de ha így folytatják, 100 év múlva sehol sem lesznek.

A magyarországi reformátusoknál meg az a probléma, hogy a református dominanciájú kormány bizonyos tagjai szinte kegyúrként rátelepedtek a református egyházra. Mindenféle megbízatás és választás nélkül diktálnak az egyházuknak - ha valami, hát ez a protestáns szabadság megcsúfolása.

Úgyhogy - valljuk meg - valamennyien csehül állunk: nem tehetünk mást, imádkozzunk erősen, és térjünk vissza a "tisztes mérték, szent szeméremhez", ahogy a katolikus keresztúti ének mondja...

Tökéletes a meglátásod: a viszály és a zavar a katolikus egyházban jelenleg óriási. Úgy látom, hogy a szabadkőművesek elérték céljukat: legfőbb ellenségüket, a katolikus egyházat nem kívülről kívánják megsemmisíteni, ahogy korábban, hanem megszerezve a legmagasabb pozíciót saját szolgálatukba állítják azt.

A második vatikáni zsinattal kezdődően tulajdonképpen egy belső puccs zajlik a katolikus egyházban: előbb a liturgiát, most pedig az alapvető hitelveket hígítják föl. Mindezt úgy, hogy az átlag katolikus bízva papjaiban kritika nélkül követi liberálissá vált elöljáróit, válik öntudatlanul nem-katolikussá.

Korábban azt gondoltam, hogy a bíborosok a szokásos katolikus fáziskésés miatt éppen akkor választottak meg egy kivénhedt '68-ast pápának, amikor a világ éppen kezd kigyógyulni az e nemzedékhez tartozó politikusok nemzet- és kultúravesztő maszlagaiból.

Most már azonban az az erős meggyőződésem, hogy egy formális vagy informális összeesküvés révén a szabadkőműveseknek sikerült a főhatalmat is megszerezni az egyházban. Most zajlik éppen a "reakciós" konzervatívok kicsinálása a hierarchiában, azoknak, akik megpróbálják megtartani a szekeret a régi kerékvágásban. Attól tartok, ez fog rövid távon egyházszakadáshoz vezetni - ez pedig amúgy is komoly trauma, de a jelenlegi világpolitikai helyzeteben egyenesen életveszélyes.

Tökéletesen egyetértek!

Kedves szerafim! Miért lenne a szabadkőműveseket emlegetni "minimum közröhej"?!

Ha például utánaolvas a XVIII. század végi Pest-Buda szellemi elitjének, akkor gyorsan kiderülhet, milyen döbbenetes kapcsolati hálót működtettek. Kevesen tudják, de a Deák téri evangélikus templom is azért épült olyan istálló formájúra, mert ahhoz a megrendelők számára a szabadkőműves szentélyek ideálja szolgált modellül (ld. a gyülekezet és a pesti nagylelkűséghez címzett páholy pecsétjének kísérteties hasonlóságát).

De nemcsak itt, hanem a jezsuiták és a szabadkőművesek között is határozottan kitapintható az elvbarátság, sőt a kooperáció ill. személyi összefonódások min. a II. világháború utáni időktől fogva. Elég csak elolvasni Nagy Töhötöm Jezsuiták és szabadkőművesek c. visszaemlékezését (különösen azért, mert ő maga Buenos Airesben lett szabadkőműves), melynek kapcsán érdemes elmerülni ebben a cikkben, ill. a hozzá fűzött kommentárokban:

http://www.katholisches.info/2..

De ha elmélyed Pedro Arrupe és Adolfo Nicolás jezsuita generálisok, illetve a szintén jezsuita Martini bíboros életrajzaiban, akkor szerintem hamar rájön, hogy szamárság volt közröhejnek minősíteni a szabadkőművesek vatikáni befolyását, sőt hatalomra kerülését.

De ha már egyszer Luciferenc misézési szokását emlegette: észrevette, hogy átváltoztatáskor soha nem térdel le, holott más alkalmakkor furcsa módon képes erre?

https://www.gloria.tv/article/..

Én sajnos nem találok erre más épkézláb magyarázatot, mint hogy Luciferenc nem hisz az átváltozásban és/vagy Jézus istenségében. Ha van jobb ötlete, kedves szerafim, akkor szívesen látom. Addig viszont kénytelen vagyok azt gyanítani, hogy ez is egy szabadkőműves hitvallás a "pápa" részéről, ami párhuzamba állítható a szintén szabadkőműves Annibale Bugnini érsek által kivitelezett 1970-es liturgiareform mozgatórugóival:

http://www.katholisches.info/2..

Tökéletesen egyetértek. A "pápa" véleményem szerint eretnekké vált, de ezt óvakodik nyíltan megvallani: ha hosszabb ideig marad Péter trónusán, attól tartok, elkerülhetetlen lesz az egyházszakadás.

Az Amoris Laetitia kapcsán egyértelműen időt akar nyerni, ezért nem válaszol a föltett kérdésekre. Obskúrus megfogalmazásaival teret ad az eretnek értelmezések elterjedésének, így aztán azok de facto elfogadottá válnak a katolikus egyházban. Innen visszatérni a helyes kerékvágásba szinte lehetetlen, akárcsak a tudatosan félrevitt liturgikus reform esetében.

De ki tudja: ember tervez, Isten végez. Mi tegyük a kötelességünket és imádkozzunk.

Ez valóban érdekes, bár ahogy utánaolvastam most, nem találtam semmi személyes megnyilvánulást a részéről a csoda kapcsán. Tény, hogy mint segédpüspök ő vizsgáltatta ki az esetet, de ebből én még nem vonnék le komolyabb következtetést. Bízom benne, hogy a sokrétű vizsgálatok Bergogliót is meggyőzték, hogy itt nem babonaságról van szó.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában