Új irány

A német püspöki kar ajtót nyit az elváltak áldozásának

2017. február 2. 10:10

Esetenkénti jóváhagyással, de lehetővé teszi az egyházi hozzájárulás nélkül elváltak áldozását a német püspöki kar állásfoglalása. A döntés összefüggésbe hozható azzal, hogy 2016 áprilisában Ferenc pápa az Amoris Laetitia című enciklikájában a korábbinál elfogadóbb álláspontot tett lehetővé az elvált katolikusok ügyében.

Szerdán arról határozott a német püspöki kar, hogy esetenkénti jóváhagyással, de engedélyezi az egyházi hozzájárulás nélkül elváltak áldozását – tudósít a New York Times. A döntés alapját Ferenc pápa állásfoglalása képezi, az egyházfő ugyanis 2016 áprilisában az Amoris Laetitia (A szeretet öröme) című enciklikájában a korábbiaknál megengedőbben nyilatkozott a katolikus elváltakról. A dokumentum értelmében lehetővé vált, hogy a püspökök és papok határozzák meg az elváltak helyzetét. 

A német püspöki kar ezt a lehetőséget használta ki, amikor kimondta: „az elválás után polgárilag újraházasodott katolikusokat visszavárjuk az egyházba”. Az állásfoglalás szerint nincs általános szabály, nem ragaszkodnak hozzá, hogy a papok áldoztassák az elváltakat, de az egyes esetekben differenciált elbírálásra hívnak.

A döntés korántsem volt egyhangú, Ludwig Müller bíboros például azt nyilatkozta: figyelemmel kell lenni II. János Pál szavaira, amelyek az erkölcsi relativizmusra figyelmeztetnek, „Isten szava világos és az egyház nem fogadja el a házasság szekularizációját”.

A bejegyzés trackback címe: https://kereszteny.mandiner.hu/trackback/28230