Konferencia

Keresztényüldözés elleni központtá válna Magyarország

2017. január 27. 12:51
Ma nagyobb mértékű a keresztényüldözés a világban, mint Néró korában – fogalmazott egy keresztényüldözéssel foglalkozó konferencián Rétvári Bence. Az államtitkár kijelentette: Magyarország a keresztényüldözés ellen fellépő szervezetek központjává és támogatójává akar válni.

Magyarország a keresztényüldözés ellen fellépő szervezetek központjává és támogatójává akar válni – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, Az összefogás új lehetőségei az üldözött és diszkriminált keresztény közösségek érdekében című nemzetközi konferencián. Rétvári Bence úgy vélekedett, hogy ma nagyobb mértékű a keresztényüldözés a világban, mint Néró korában; minden öt vallási üldözött közül négy keresztény. Ezért arra kérik a közel-keleti vallási vezetők a magyar kormány képviselőit, hogy a többi között Irakban és Szíriában teremtsenek jövőképet, nyújtsanak humanitárius segélyt a nyugati demokráciák a keresztényeknek, ne a befogadásukkal akarjanak segíteni – mondta a politikus a hét ország tizenhét szervezetének részvételével megtartott tanácskozáson.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a magyar Országgyűlés valamennyi párt támogatásával közös határozatot fogadott el arról: elítéli a keresztényüldözést, az Iszlám Állam tevékenységét, és felszólítja a nemzetközi büntetőbíróságot, hogy kezdeményezzen eljárást népirtás miatt. Emellett európai vándorkiállítással kívánják felhívni a figyelmet a keresztényüldözés veszélyére és helyben is szükségesnek tartják a humanitárius segítségnyújtást. Rétvári Bence végül akcióterv elfogadására biztatta a tanácskozás résztvevőit.

Török Tamás, az Emmi üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárságának vezetője arról beszélt, hogy kétezer éves keresztény kultúrák felszámolása zajlik a Közel-Keleten és az Európai Unióban is nő a vallási indíttatású terrorcselekmények száma. Kiemelte, a helyettes államtitkárság létrehozását a többi között az indokolta, hogy koordinációt teremt a kormányon belül a keresztényüldözés elleni fellépés érdekében, illetve jogszabályokat is kezdeményezhet. Továbbá együttműködnek a külügyi tárcával és az egyházakkal, civil szervezetekkel is, illetve kapcsolatban állnak az ENSZ-szel, a hágai bírósággal és az Európai Parlamenttel – sorolta. Közölte, speciális ösztöndíjprogramot dolgoztak ki az üldözött keresztények képviselői számára és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen előadássorozatot tartanak az üldözött keresztény egyházakról.

Hölvényi György európai parlamenti (EP-) képviselő azt hangsúlyozta: egy kereszténydemokrata politikus legfőbb feladata az EP-ben, hogy felhívja a figyelmet egy vallástalan Európában a keresztények szenvedésére és közös cselekvésre késztesse az európai partnereket. Európa nem tud egységet felmutatni a keresztényüldözés ellen – folytatta –, ezért volt szükség a magyar kormánynak a keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárság létrehozásáról szóló döntésére. Ugyanis valakinek el kell kezdeni ezt a folyamatot – mondta, hozzátéve: annál is inkább, mert például ha a következő egy évben nem mennek vissza százezrek Irakba, megszűnik a helyi kereszténység. A politikus úgy vélekedett, nemcsak a kereszténységre veszélyes, de az iszlámot is szétrombolja a keresztényellenesség.

A tanácskozás második részében zárt ajtók mögött külföldi keresztény szervezetek képviselői számoltak be működésükről, illetve a közösségüket ért atrocitásokról. (MTI)

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ellenpápát is kellene választani.

A börtönlakó keresztények több mint fele is...

A második hozzászólásoddal kiérdemelted: X

Bízzátok Selmeczy szenátorasszonyra a keresztényeket! Ő majd jól megvéd mindenkit, mint a nyugdíjat és a bolti kiflicsücsköt:)

Jó ez a kezdeményezés. Igaza van Hölvényinek, valakinek el kell kezdeni ezt a folyamatot. És dicséretes, hogy ezt a magyar politikusok kezdik el.

A kereszténység országok, népek, nemzetek felett van.

Testvéreink??? Nekem igen, te pedig nem vagy keresztény. Legalábbis ezt mondtad. Testvéreim az Úrban.

Na látod, hogy csak sikerült csőbe húznom téged. :)
Le sem tagadhatod, mert le sem tagadod, hogy bizony te is keresztény vagy.
Annak viszont örülök, hogy nem sértődtél meg.

Tudom, hogy csak hülyéskedik.

Hát, egyfelől persze abszolút igazad van abban, hogy Thököly egy véreskezű gyilkos volt, akit méltó helyére kellene űzni a nemzeti emlékezetben, és az valahol Haynauval van egy magasságban, de másfelől ha addig nem csinálunk semmit, amíg el nem értük a teljes következetességet és erkölcsi intaktságot, akkor meg kellene várnunk a temetőt, de ott meg azért nem csinálunk majd semmit...

Látod, addig csinálta, míg szépen kivágták. Akartam neki mondani, hogy fogja vissza magát, mert ez lesz a vége. Sajnálom, hogy nem írtam meg.

A felsorolásba Prohászka Ottokárt, is belevenném.
Ravaszról és ordasról, már hallottam, de nem emlékszem már, hogy milyen előjellel.

Nem vágták ki. Nálam nem lehetett látni.

Nem volt valamelyik ügynök?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés