A kereszténység védelmében

2017. január 13. 9:21

Szunyogh Szabolcs
Népszava
Gyakran mondjuk, keresztény ország vagyunk. Ha ennek a mai Magyarországnak a címkéjét ragasztjuk a kereszténységre, akkor tönkretesszük azt.

„Jézus urbánus próféta volt, de mindig a népből indult ki, az egyéni ember volt a célja, sohasem szolgálta a hatalmat vagy a hatalmasokat, a szegényekkel, a kitaszítottakkal való szolidaritást hirdette és követte. Tragédiájának ez volt az egyik oka. A keresztény egyház minden bölcsessége azon a mondaton áll, amelyik Máté evangéliumának 22. fejezetében olvasható. Ez ott is egy idézet, Jézus a Tórából, Mózes 3. könyvének 19. fejezetéből veszi, ugyanis azt kérdezték tőle, melyik a legfontosabb parancsolat? És erre így felelt: »Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat.«

Miskolcon ráccsal veszik körül a kukákat, hogy éjszaka, akik ennivaló után kutatnak bennük, ne szórják szét a szemetet. A Budapest Intézet felmérése szerint a fővárosban 130 ezer gyereknek kell szembenéznie az állandó nélkülözéssel, országosan ez a szám valószínűleg 300 ezer fölött van. Még a nagy hideg beállta előtt több mint negyvenöten fagytak meg Budapesten, mert a hajléktalan szállásokon sokkal kevesebb a hely, mint ahány hajléktalan próbálja túlélni a telet a fővárosban...

Gyakran mondjuk, keresztény ország vagyunk. Ha ennek a mai Magyarországnak a címkéjét ragasztjuk a kereszténységre, akkor tönkretesszük azt. Akinek fontos a zsidó-keresztény kultúra, nem járhat tovább azon az úton, amelyiken mostanában elindultunk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tragikomikus , amikor egy marxista kereszténységről prédikál / ismerjük a könyveit a kádári időkből /...Magyarország nem keresztény ország , mert keresztény csak egyén lehet . Jézus célja az Atya emberszeretetének megdicsőítése volt . Ócska teologizálásának aktuálpolitikai célja van . Nem a kereszténységért aggódik , hanem rúgni akar egyet a politikai ellenfélen .

Az evangélium egyetemes szeretetre tanít ! Jézus minden embert hív , s a keresztény szeretete ezért senkivel szemben sem lehet elutasító . "Amit egynek a legkisebbek közül tettetek , nekem tettétek / Mt 25.40 / S az Utolsó Ítéletkor ez lesz a mérce !

Ahhoz képest, hogy a szerző szerint Jézus célja az "egyéni ember" volt, most egy országon kéri számon a kereszténységet, illetve azt, amit ő annak vél. Az aktuálpolitikai indíttatás lólába elég durván lóg ki a (hiteltelen) teologizálás alól.

Jézus lefalcolt, mert látta, hogy megvalósíthatatlan amit hirdetett.

Ha megtűrjük, jó példát mutatunk neki, netalán eltéríteni próbáljuk tévelygéséből, már az is szeretet.

Az ellenségszeretet megvalósítható , Jézus a keresztig menően szeret , s az Atya feltámasztotta . Erre kell irányulni , s akkor valóban , a ténylegesség szintjén is elérhető komoly haladás . Nem a pszichés szint az ember legvégső fóruma / "nincs kedvem szeretni" /, hanem az Istennel való kapcsolat : Jézus szeret / erőforrás / , s ezért adósa vagyok neki . Az Örök-létező szeretethez , a Szentháromság létéhez nem lehet másképp eljutni .

Egyetértek ! A szeretet nem lehet naiv , hanem okosnak kell lennie , mert egyébként nem szeretet , hanem szolgai alávetettség .

Ha lehiggad , akkor érteni is fog : az Utolsó Ítéletkor a Mt 25.41 IS valósul...

Nem félek, nem remélem. Ha igaz lett volna amit hirdet, akkor meg is valósíthatta volna és nem dobja az emberek nyakába a gyeplőt, hogy nesztek, marjátok egymást.
Most ott ül az Úr "jobbján" és mit csinál? Nézik a műsort, hogy az emberek hogy ölik egymást, vagy élősködnek egymáson?
A'szongya az Úr Jézusnak: Nézd ott jön Musztafa, az autója megrakva robbanóanyaggal. Mit tippelsz hány halott lesz?

Akkor innen induljunk ki. Kicsoda neked Jézus?
Neked nem Megváltó, nem Isten Fia, nem a második isteni személy. Neked, csak egy "urbánus próféta."

Tragédiájának, NEM ez volt az akárhány számú oka.

Ezt is rosszul tudod. Nem ez az első és legnagyobb parancs!
„Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez a legnagyobb, az első parancs.

A főparancs

Amikor a farizeusok értesültek róla, hogy a szadduceusokat is elhallgattatta, köréje gyűltek. Hogy próbára tegye, az egyik törvénytudó kérdéssel fordult hozzá: „Mester, melyik a főparancs a törvényben?” Jézus ezt felelte: „Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez a legnagyobb, az első parancs. A második hasonló hozzá: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. Ezen a két parancson alapszik az egész törvény és a próféták.” Mt 22, 34-40

Kezdjük ezzel főparancsilag:

„Hat dolog van, amit gyűlöl az Úr, és hét dolog, ami utálatos a lelkének: a kevély szemek, a hazug nyelv, az ártatlan vért ontó kezek, az álnok tervet forraló szív, a gonoszságra siető lábak, a hazugságot szóló hamis tanú, s aki viszályt támaszt a testvérek között” (PÉLDABESZÉDEK 6:16–19)

Jonathan Ofir írja:

"But let us scrutinise the source, really. It is Leviticus 19:18:
לֹֽא־תִקֹּ֤ם וְלֹֽא־תִטֹּר֙ אֶת־בְּנֵ֣י עַמֶּ֔ךָ וְאָֽהַבְתָּ֥ לְרֵעֲךָ֖ כָּמ֑וֹךָ אֲנִ֖י יְהֹוָֽה׃
This translates commonly to: “You shall not take vengeance or bear a grudge against the sons of your own people, but you shall love your neighbor as yourself: I am the Lord”.
There are two problems in the common translation: The main one is that “your neighbor” is not really precise. ‘Re’acha’ in Hebrew could better be understood as ‘your friend’ or ‘your companion’. The second one is that ‘your own people’ is ‘amcha’ in Hebrew, which is commonly understood today as ‘your nation’. In an ancient tribal society, this could be very much the perception.
So the question becomes, how tribal is one’s perception? Is this about just loving the ‘Hebrews’ or later the ‘Jews’, loving each other amongst themselves?"

Ennek a lényege az, hogy baj van az elterjedt fordítással, ami a "szeresd felebarátodat"-ra vonatkozik.

Szabad akarathoz nem kell isten.
Most is érdekek és erőviszonyok vannak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában