Bécsi érsek: Adjunk egy esélyt Trumpnak!

2017. január 4. 17:49
Nem kell hamar ítélni Donald Trumpról, és nem biztos, hogy Hillary Clinton jobb lett volna – szögezte le egy interjúban Christoph Schönborn bíboros. A bécsi érsek, akit a legutóbbi konklávén a papabilék közt tartottak számon, arról is beszélt: jobb lenne, ha a bevándorlók hazamennének, a Közel-Kelet újra kereszténnyé válna, és az európaiak komolyan vennék a kereszténységet.

Nem tudom, hogy Clinton tényleg jobb lett-e volna, és hogy Trump tényleg akkora szerencsétlenség-e – nyilatkozta a bécsi érsek, Christoph Schönborn bíboros a Krone Zeitungnak. Hozzátette: amikor Ronald Reagant megválasztották elnöknek, akkor is sokan úgy kiáltottak fel: „Istenem, egy színész Kaliforniából!” De Reagan – fogalmazott a bíboros – „bizonyosan az egyik legjobb elnöke volt az Egyesült Államoknak. Szóval nem kellene olyan hamar ítélniük.”

Az érsek beszélt a migrációról is: mint mondta, hazája nagylelkűen reagált a krízisre, de mivel rengetegen jönnek, ezért kérdés, Ausztria tudja-e integrálni a menekülteket. Korábban az érseket a bevándorlópártiak közé sorolták, de aztán változott a véleménye, és azt nyilatkozta, hogy annak örülne, ha a menekültek visszatérnének szülőföldjükre.

Most még azt is megjegyezte: ő személy szerint örülne, ha a Közel-Kelet nagy része újra kereszténnyé válna, hiszen, akárcsak Észak-Afrika, a terület egykoron teljesen keresztény volt. Leszögezte: „természetes, hogy ezt szeretném, hiszen a kereszténység nem csak az én személyes  vallásom, hanem jó vallás.” Schönborn arra is felszólította a nyugatiakat, hogy őrizzék meg a kultúrájukat.

Schönborn arról is beszélt: egyénileg egy muszlimot sem vádol azzal, hogy meg akarná változtatni Európát, de mégis egyre több a mecset a kontinensen, a muszlim országokban pedig lerombolják a templomokat. A vallások egyértelműen versenyeznek egymással a főpap szerint. „Már kétszáz iszlám imahely van Bécsben. Vannak katedrálisokba költözött mecsetek Spanyolországban. És van Damaszkuszban a Keresztes Szent János katedrális, ami most mecset.” Leszögezte: „Örülök, hogy a muzulmánok szabadon gyakorolhatják nálunk a vallásukat, de szeretném, ha a szaúd-arábiai keresztények is szabadon gyakorolhatnák a vallásukat – vagy bármely, muszlim-többségű ország keresztény lakosai.”

Schönborn hozzátette: a fő probléma az, hogy Európa elvesztette a keresztény hitét. Ha egy hollandiai templomból szupermarket lesz, és a szupermarketek fontosabbak lesznek nekünk, mint Európa keresztény gyökerei, akkor nem lepődhetünk meg, hogy Európa változik – mutatott rá a bíboros, rámutatva: mindez nem a muszlimok hibája, s ha a muszlimok eljárnak a mecsetbe, de a templomok üresek, akkor nem vádolhatjuk a muszlimokat, hogy iszlamizálni akarják Európát.

Christoph Schönborn bécsi érsek a nagymúltú arisztokrata Schönborn-család sarja, dominikánus szerzetes. Joseph Ratzinger tanítványaként és lelki gyermekeként tartják számon, aki inkább a konzervatívokhoz tartozik, de ugyanakkor mérsékelt reformer, akit kedvelnek minden irányzat hívei, s aki megértő, toleráns személyiség, jelentős diplomáciai tehetséggel. A 2005-ös, Ratzingert megválasztó konklávé egyik királycsinálójaként tartják számon, ugyanakkor papabile volt a legutóbbi, Ferenc pápát megválasztó konklávén.

 

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igaza van a bíborosnak : ha nincs a Szentháromság abszolút megtartó létének keresztény-emberi ereje , akkor kiszolgáltatott sodródás jön , akkor a materializmus és a más-vallások fanatizmusának nem lehet ellenállni .

Pedig nagy igazsagot mondott ezzel. Ha a sajat hitunket nem vedjuk, sot mi tobb nem is gyakoroljuk, akkor ne lepodjunk meg, ha mas hit fogja kitolteni az urt amit okozunk.

Nem, nem miattuk, hanem rajuk hivatkozva (nagy kulonbseg) a megelhetesi politikai prostitualt libbantak miatt.

Mert en meg egyetlen konkret peldat nem lattam hogy valaha egy muszlim azt mondta volna, hogy hello, ne gyakorold a hitet mert engem az zavar, ne unnepeld a karacsonyt mert nekem nem tetszik, ne allits fat, ne csinalj Betlehemet, esatobbi.
Ellenben szamtalan peldaja volt annak, hogy liberralt politikusok mondtak ilyeneket, arra hivatkozva, hogy ez sertheti muszlimok erzekenyseget.

Nagy kulonbseg!

Jó volt olvasni Schönborn érsek úr mondatait.

Szia Zsolt!
Adok egy másik email címet, mert abba, csak nagyon ritkán szoktam belenézni. Bocsi!
Nem vagy feketelistán, - természetesen!
És igen, mint majdnem mindig, boldog és jókedvű vagyok.

Köszönöm a tárgyilagos kiegészítést, így van!

Valóban méltathattam volna, de nem az ő szavaira, hanem acido kiegészítő (és fontos szempontokat megvilágító) megjegyzésére reagáltam. Ugyanis az őáltala idézett írást az érsek úr megnyilvánulásával kapcsolatban érdemes elolvasni.

Köszönjük Emese, az "értékes" hozzászólásodat!
Úgy is mondhatnók: Ki nem ...le, hogy mit gondol róla kgyula?

Egy 40 éves nőnek, miért kellene lemondania a szülésről. Egy negyvenéves nő ugyanúgy tud szülni, mint egy 30, vagy 20 éves.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés