Mária igenje által született a Gyermek

2016. december 21. 11:42

Csókay András
Magyar Nemzet
Miért van csak Magyarországon napi 122 abortusz, hogy a világról már ne is beszéljünk? Az a baj, hogy nem tanították meg, hogy az élet a fogantatással kezdődik, még az orvosoknak sem!

„Adventben vagyunk, karácsonyt várva. Belegondoltunk, mi lenne a világban, ha Mária nemet mondott volna az életre Gyümölcsoltó Boldogasszony napján? Nem ismernénk az élő Isten arcát. Nem tudnánk a megbocsátó, irgalmas szeretetről, és nem tudnánk, hogy van abszolút igazság, ami maga a szeretet. S mert minderről nem tudnánk, rég elpusztultunk volna.

Mária megtehette volna, hogy nemet mond, hiszen szabad akaratot kapott ő is. Hazánkban napi 122-szer, Európában 4-5 ezerszer és szerte a világon 120-150 ezerszer a „nem” hangzik el Mária igenje helyett. A nem az úr a műtőkben, ahol a legális abortuszokat végzik. Egy idősebb kedves barátom mesélte, hogy az ötvenes évek végén a kórházakban annyira sok volt az abortusz, hogy vödörben vitték ki a megölt gyermekeket a kórházi hulladéktárolóba, emberi mészárszéket csinálva a gyógyító intézményekből. Az eszközök finomodtak, a szám nem ennyire magas, de még mindig ijesztően nagy.

A minap piros cédulát kaptam a szélvédőmre szombaton, egy idegenforgalmi szempontból kiemelt kisvárosban. Tudtam, hogy vétséget követek el? Nem tudtam. Megérdemeltem a büntetést? Igen. Így működik a bűn. Attól, hogy nem tudunk valaminek a bűn voltáról, attól még életünkben megjelenik a bűn következménye, súlyos vagy kevésbé súlyos hatása – ez lelki törvényszerűség.

A hatvanas évek elején a tudomány bebizonyította, hol kezdődik az emberi élet. A DNS-nek mint örökítőanyagnak a felfedezésével ez már nem teológiai, nem is filozófiai, sőt nem is igazán tudományos kérdés, inkább tudományos tény. Úgy, ahogy a gravitáció is az, vagy ahogy azt is tudjuk, hogy a láng vagy a parázs megéget. Ezért nem szoktunk még egy hajnali részegség után sem távozni a nyolcadik emeleti lakásból az erkélyen át, pedig mennyivel gyorsabb lenne – inkább letámolygunk vagy lifttel lemegyünk, mert tudjuk, hogy a gravitáció fizikai törvényszerűsége ránk is érvényes. Cigarettára sem úgy gyújtunk, hogy belelépünk a tábortűzbe, pedig mennyivel egyszerűbb lenne, mint a kis parázsló venyigeszálról rágyújtani. Tudjuk, megtanították, megtanultuk saját tapasztalás nélkül is.

Hippokratész ösztönösen ráérzett az ember jövőbeni súlyos kísértésére – hogy olyan akar lenni, mint az Isten, mert maga akarja megszabni az emberi élet kezdetét és végét –, amikor az orvosi eskübe belevette: »Magzatelhajtást nem végzek, mérget haldoklónak nem adok.« Tehát rögzítette az abortusz és az eutanázia elvetését orvosi oldalról is. Sajnos e szavakat ma már nem mondják a végzős orvostanhallgatók.

Mária igenje, amit az angyali üdvözletre adott, rávilágít az élet kezdetére, ami nem a születés, hanem a fogantatás. Ennek az örömnek csak a betetőzése Krisztus megszületése, a karácsony ünnepe. Nem hívő testvéreinknek 1960 évet kellett várniuk a bizonyosságig, a DNS leírásáig, hogy minden tisztázódjék.

Akkor hol a baj? Miért van csak Magyarországon napi 122 abortusz, hogy a világról már ne is beszéljünk? Az a baj, hogy nem tanították meg, hogy az élet a fogantatással kezdődik, még az orvosoknak sem! Tudatlanul bár, de súlyosan vétkezünk. Azért nincs helye az ítéletnek, mert sokan nincsenek az életet adó tudás birtokában.

A Názáreti Jézusnak hihetetlenül gyorsak és rövidek a válaszai még a legnagyobb problémákra is. A legfontosabbra a szenvedés pillanatában, akár a halálunkkor, amikor úgy érezzük, hallgat az Isten: »kezedbe ajánlom a lelkem«. És a bizalom meghozta a gyümölcsét a feltámadásban. Vagy: »Bocsáss meg nekik Atyám, nem tudják, hogy mit cselekszenek.« Igen, meg lehet bocsátani, ha nem tudja a bűnös, hogy mit cselekszik. Számíthatunk Isten irgalmára! De mint fentebb már leírtam, spirituális törvényszerűségként a bűn magával hozza a negatív következményeket, amelyeket cipelnünk kell. Megtapasztaltam az életemben én is, ahogy mindnyájan.

Magyarország szerencsére élen jár a bűnbánatban, a lelkiismeret-vizsgálatban. Ennek jele, hogy külön helyettes államtitkárság alakult, amely a legjobban üldözött populációt, a keresztényeket próbálja segíteni a világban. Szinte egyedülálló kezdeményezés. Dráma, ami a Közel-Keleten történik. Naponta akár több száz keresztényt is képesek megölni. De mindez töredéke a naponta legyilkolt magzatoknak, akik ugyanolyan emberi személyek, mint az eleven felnőttek. Kétségtelen, hogy valami fejlődés itt is van. A családbarátabb politika azt hozta, hogy 2015-ben 9000-rel kevesebb gyermeket »dobtunk ki«, mint 2010-ben, de még mindig harmincezret. Európa pedig minimum egymilliót.

Nemrég láttam Szilágyi Andor író Tóth Ilona-darabját. Ahogy előre kitervelt módon lemészárolták a kommunisták ’57-ben ezt az ártatlan orvostanhallgatót, elborzasztó. Kiszédelegtünk a színházból a feleségemmel és gyermekeinkkel. De ennél még gyalázatosabb az abortusz, mert Tóth Ilona – igaz nem sokat, de – valamit mondhatott, védekezhetett. A magzat nem tud védekezni, csak egyet sikolt, teljesen kiszolgáltatott.

Esélytelen Európa talpra állása, amíg ezt a terhet magán hordozza. Csodálatos lengyel barátaink, akiknek hitéről példát vehetünk, nem bírták kezelni törvényileg a kérdés megoldását. A nők kirohantak tüntetni az abortusz mellett. Ennek óriási tanulsága, hogy nem lehet az abortuszt politikai kérdéssé tenni, nem lehet törvényileg betiltani.

Mit lehet tenni? Összefogni és tanítani. Mindenkinek tanítóvá, lelki gyógyítóvá kell válnia. Gyógyítani az abortusz után lévőket, tanítani az előtte levőket, akiket megkörnyékezhet mindez. Ehhez nagy anyagi erőforrás és mérhetetlen lelki erőforrás kell. Hogyan szerezhetjük meg ezt?

Ezzel elérkeztünk a lényeghez. Krisztus karácsonykor nemcsak a földre születik, hanem mindenkibe beleszületik. Ott van a nem hívőben, a muzulmánban, a buddhistában, a hinduban – mindenkiben ott van. Állandóan ott van! Nem csak a vasárnapi misén van ott! Nem csak az oltáriszentségben! Mindenkiben benne van, csak nem ismerjük fel. Nagy felfedezés, amikor felismerjük őt magunkban! Sok nagy felfedezés volt. Földrészek felfedezése, az elektromosságé, a C-vitaminé, és sorolhatnánk. Mekkora örömöt hoztak, csak fel kellett őket ismerni. Mindez semmi ahhoz képest, amikor felfedezzük, hogy bennünk él a megszületett Krisztus! Ezért annyira fontos az advent. Várjuk, hogy ő megszülessen bennünk. Mert mi történik akkor? Egy áramlásba kerülünk vele, és megérezzük, hogy csak egy Élet van. Hogy minden egybe tartozik! Hogy a mi életünk általa összekötődött az Isten örök életével, amelyben elhunyt szeretteink is élnek már. Hogy nincs két élet, csak egy van, őbenne. Megérezzük, hogy a mennyország köztünk van.

Az adventi készülődésben, mély imádságban, böjtben végre megismerhetjük valós énünket, ahol csupa jóság, csupa szeretet, csupa béke van. Most! Nem a múltban, nem a jövőben, hanem most van! És állandóan van, huszonnégy órán át, mindig. Csak kapcsolatban kell lenni a betlehemi gyermekkel, akinek az édesanyja igent mondott az életre. Gondoljunk erre, hogy ebben az adventben megélhessük életünk legnagyobb felfedezését, s az erőforrásunk lehessen legnehezebb élethelyzeteinkben is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 111 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az a durva, hogy az eutanazia tiltott, az abortusz meg engedelyezett. Pedig utobbi sulyosabb mint az elobbi, mert eutanazia eseten a sajat eletemrol dontok, abortusz eseten a maserol.

Azzal egyetertek, hogy farizeus onmagaban a tiltas, ha nem segitenek az egyetlen vallalhato alternativaban, a megszulesben es felnevelesben.

Erre szoktak cinikusan mondani baloldaliak, hogy a jobbosokat a szuletesig erdekli az elet vedelme, oket meg utana.

Tiltsuk meg, rendben, de akkor tamogatast is adni kell egy magara maradt leanyanyanak pl aki magat is keptelen eltartani nemhogy a gyereket, nem csak anyagi, hanem nagyon sokszor pszichologiai, lelki tamaszt is.
Vagy egy nemi eroszak utan, konnyu mondani hogy ne vetesse el, de van pl ingyenes lehetoseg pszichiaterhez jarni, hogy segitsen feldolgozni benne, hogy az az artatlan elet ott benne nem tehet rola ki volt az apja?

Plusz ott van az a szornyu lehetoseg (az egyetlen amikor meg en is hajlok az abortusz engedelyezesere pedig igencsak ellenzem), ha kiderul a magzatrol hogy sulyos beteg, elete vegeig apolasra szorul majd. Ekkor mik a lehetosegek? Ki teszi azt lehetove egy atlagembernek anyagi szempontbol hogy evtizedekig kiessen a munkabol es a beteg gyereket apolja, vagy hogy gondozot fogadjon melle? Ki segit neki feldolgozni azt a lelki traumat, amit okoz az, hogy az o gyereke beteg, es joesellyel fiatalon elvesziti?

Szerintem abbol kell kiindulni, hogy senki sem valasztja "jokedvebol" az abortuszt. Termeszetellenes dolog elpusztitani a benned novekvo eletet. Nyilvan nem azert teszi valaki, mert olyan kedve van.
Persze, mindig lesz egy -felelotlen, szulonek egyebkent sem valo- reteg, aki a fogamzasgatlassal egy szinten levonek, esemenyutani tabletta macerasabb valtozatanak gondolja az abortuszt, de ezek egyreszt elenyeszoen kevesen vannak, masreszt szinten kuzdhetunk ezellen a tendencia ellen ha a fogamzasgatlas eszkozeit (ovszer, tabletta, stb) allamilag dotaljuk, elerhetobbe tesszuk (Parizsban pl metroban, utcaokn, gyakran latni "ovszerautomatakat"), harmadreszt itt vegso soron megkockaztatnam azt is, hogy akibe ennyi felelossegerzet szorult, az inkabb ne is legyen szulo.

Kedves András!
Örülök, hogy mindezt leírtad. Mi katolikusok, sziszifuszi munkát végzünk ezzel a témával kapcsolatban itt, a mandineren.

Most legalább egy orvostól olvassák a commentelők, hogy mikor is kezdődik az élet, mikortól van az élet kezdete, mert nem akarják megérteni, tudomásul venni, hogy nem a centiken múlik mindez.
Ha abortusz, akkor simán átmegy a köztudatba, ha újszülött a kukában, akkor mindenki megdöbben és felháborodik. A börtönbüntetésről nem is beszélve.

Mária igent mondott az Életre.
Pedig az életét kockáztatta ezzel az igennel.

Boldog karácsonyt, boldog várakozást kívánok.
Már csak hármat kell aludnunk.

A Lucifer évszázadai 1789-ben nem azzal vették kezdetüket, amit Hippokrátész vallott: "»Magzatelhajtást nem végzek, mérget haldoklónak nem adok.« ", ellenkezőleg:
"»Magzatelhajtást végzek, mérget az élőknek adok.« "
Mára a Lucifer-világ - legalábbis az euro-atlanti térségben tort ül, minden áljelmezben tündököl, a jó: rossz; a rossz: jó - az emberi értékrend abortálódott, Lucifer-emberek vezetik a fehér emberek társadalmát.
Így az embercsőd felszámolhatatlannak látszik.
Azonban bizonyos, nem azért vagyunk Isten teremtményei,hogy Luciferek kígyó módra bekebelezzenek bennünket, kiéljenek és kiöklendezzenek.
Donald Trump: "A mi mozgalmunk lecseréli a velejéig romlott, korrupt politikai elitet.
Washington politikai elitje, úgy mint a pénzügyi és médiavállalatok, melyek vagyonokat halmoznak fel, egyetlen oknál fogva léteznek: csak magukat védeni és meggazdagítani..."
Az emberi gondolat rabszolgaszíjra fűzése a vagyonfelhalmozás leghatékonyabb módszere.
Ha lerombolod az ember egészséges pszichéjét, abortusz tíz- és százmilliókkal: uralod az emberek gondolatait.

"...ha a születendő magzat életét akarja védeni valaki, a társadalom, országok vezetése, az egyház, akkor először a potenciális szülő életét kell arra alkalmassá tenni, hogy gyermeknek adhasson életét, felnevelje, nem pedig presszionálni, esetleg egyenesen rákényszeríteni a gyerekvállalásra..."

Ennek alapján -ha már az anyagiakat említed- az idős, ellátásra szoruló emberek is teljesen feleslegesek, hiszen csak a költség és a vesződés van velük.

1. Jézus történetiségét a történészek sem vonják kétségbe .
2. Karácsony teológiai tartalmát ne keverje történeti kérdéssel .

De sok, fejlettnek mondott társadalomban teljesen igaz.

Csókay dr. kiváló orvos és nagyszerű ember , tanúságtevő-hitvalló keresztény . Isten éltesse , és Boldog Karácsonyt kívánok neki .

Ez igaz, de nem pont erre gondoltam. Arra, hogy a Törvény szerint meg kellett volna kövezni Máriát és ezt ő is tudta. De Istenre bízta.
József igaz ember volt, vagyis jelentenie kellett volna a rabbinak. De jött az álom.

Szenteste halászlé, sörben sült pisztráng.

25-én marhahúsleves, karaj, amire sajtot teszek, rá főtt füstölt tarját, és ezt kirántom, krumplipüré.

És te?

Paradicsommártással lesz a marhahús. Most, - kivételesen - nem vettem velős csontot, pedig nagyon szeretem, bár nem pirítóssal. Egy kissé "nehéz" lenne úgy ez az ebéd.

Tévedsz! Mária mondhatta volna, hogy sorry, de nem!

Higgadt, nyugodt, hiteles, mély hitű agysebész. Kedves, emberséges és jókedvű. Írt egy jó pár könyvet. A saját gyarlóságairól sem hallgat.

Igen, fia a Robi a könyv szerzője. A híres apa Tibor, a Nagycsarnokba jár vásárolni. Személyesen választja ki a húsokat, zöldségeket. Láttam.

Igeeeeeeeeeen! A mártásban találkoznak. De akkor is ezt a címet kapta a recept. Most fogom először elkészíteni.

Már voltam az előadásán. Hallottam is beszélni. Nekem igen.

A hagyományos kínai orvoslás már 2 hetes korban pulzusdiagnosztikával meg tudja állapítani a terhességet.
Csak érdekességként írtam.

Svédország egészen biztos.
Élnek ott rokonok, így vannak infóim a svéd álláspontról.

Én pedig arról, hogy a pénznél van fontosabb is.
Anno Lengyelországban is sok gyerek született, a válság kellős közepén.

És -ahogy írtam- az idős magatehetetlen emberek csak viszik a pénzt, mégsem akarja őket megölni senki.

Ez meg egy másik -legalábbis anyagilag- fejlett ország:

http://vigyazo.blog.hu/2016/11..

"A modern , szabadelvű (fejlettnek titulált, miközben csak gazdag) világ a magzatra csak úgy tekint, mint egy akár eltávolítható alkatrészére a nőnek."

Én erre válaszoltam, te meg leragadtál a szemölcsnél.

Ha szerinted a szemölcs és a magzat egyenrangú, nincs miről beszélnünk.

Természetesen nem az öreg néniről beszéltem.

Úgy tudom, hogy Freud mondta, hogy emlékszik 2 éves korára.

"Az meg, hogy a szenvedésemet felajánlhatom a purgatóriumban szenvedőkért..... erre inkább nem is válaszolok semmi. Teljesen reménytelen a katolikusokkal megértetni, hogy ez a dogma hajmeresztő baromság."

Ejnye, de nagyon kategorikusnak teccik lenni!

Így van, mert ÉN ezt így mondom, nem? Vitának helye nincs.

Hajrá, ökumené! :(

A katolikus egyház nem támogatja az orvosok által hosszúra nyújtott szenvedést, életben tartást.

Magyarországon, az abortuszok legnagyobb százalékát fiatalkorúakon végzik el.

Csakhogy, mint bizonyára te is tudod, nem cél a szenvedés.

te valamit nagyon nem értesz.

Így nem lehet, nem tudok érvelni, beszélgetni, ha mindent elviccelsz, és nekem nevetnem kell. :)

"Ha mindenki sumákol" :) Ez tök jó!

Sokan nem tudják, hogy a fájdalmat, szenvedést fel lehet ajánlani. Valakiért, valamiért. Te tudtad?

Igazad van. 28-án, már írta.

XII. Pius pápa 1957-ben ezt mondta:
"Nem vagyunk kötelezve arra, hogy rendkívüli eszközök igénybevételével hosszabbítsuk meg életünket."

Dr. Gaizler Gyula Az élet tisztelete 1. rész

http://magazin.apcsel29.hu/az-..

Talán érdekel téged, vagy Countert, belinkelem a 2. és a 3. részt is.

http://magazin.apcsel29.hu/az-..

http://magazin.apcsel29.hu/az-..

Nem a feleségét, a jegyesét. Bár jogilag annak számított.

Józsefet IS megszólította, - álmában - az angyal.
Elmondta neki a legfontosabb dolgokat.

Te csak álmodoztál. Nyilván nem vagy közvetlenül részese az eseményeknek. József ellenben igen.

Te azt gondolod, hogy abban az időben volt könnyebb az élet? Egy földművesnek, aki ki volt szolgáltatva az időjárási viszonyoknak? Van fogalmad arról, hogy hányan haltak éhen az Ókorban Izraelben? Nyilván hallottál már a hét szűk esztendőről, amikor egy csepp eső sem esett? És ez, csak egy történet a sok között.
Te pedig fogod magad és elmész valamelyik élelmiszerüzletbe és azt veszel, amit csak a pénztárcád megenged.

A másik, a lakás. Izraelben egy lakótérben volt minden. Amikor lefekvésre került a sor, minden hely foglalt volt a földön, merthogy ott aludtak, az ajtóig. Az pedig befelé nyílt.

Az alkalmatlankodó barát Lk 11,5

Hallottál azokról a magas házakról az Ókorban, ahová csak kívülről lehetett bemászni létrával?
A régészek találtak egy csomó emberi maradványt, amin törések voltak láthatók.

http://www.sze.hu/ep/arc/eptor..

Van értelme.
A címzett létezik. És az imádságommal együtt történő felajánlásom bizony, hogy hat. Vagyis célba ér.

Nem táplálja "kényezteti" a nárcisztikus hajlamot, mert ketten tudnak róla, a felajánló és Isten.
Ha fáj valamid, törődsz te a nárcisztikus "kényeztetéssel"? Nem! Örülsz, ha eszedbe jut, hogy ezt a fájdalmat fel is lehet ajánlani. És mindig van akiért, amiért fel lehet.

Gyökössy Endre

Mégis öröm

http://blog.xfree.hu/myblog.tv..

Mi az, hogy és? Csak érdekességként írtam.
Elgondoltam, hogy milyen veszélyes volt így a hazamenetel.

Amit te írtál, arról még nem is hallottam. Nem ellened írtam, ne harapj!

Majd keresek könyveket róla, mert nagyon érdekes a téma.

Rónaszékiné Keresztes Mónika mondta abban a műsorban, ahol arról a programról beszélt, hogyan fogják segíteni az abortusz előtt vagy azon már átesett nőket.

Amíg nem hallottad, nem mondhatsz reális véleményt az elhangzottakról.
Nem tudom kikeresni.
Arról is beszélt, hogy az biológiából tanulunk az egysejtűekről és egyebekről, de az emberről, vajmi keveset. Sok 4,5 gyereket szülő nő, azt sem tudja, hogy mi zajlik le a testében, amikor kisbabát vár.
Ezzel és az iskolai felvilágosítással kapcsolatban beszélt konkrét tervekről. Pl. nyomon követni egy kisbaba fejlődősét a pocakban már általánosban.

2010-es? Honnan tudod? Én úgy értettem, hogy egy mostani kezdeményezés.
Azt mondta, hogy naponta, évente ennyi és ennyi az abortuszok száma, vagyis csökkent, de ezt még lejjebb akarják vinni. Ezért ez a program. Akkor mondta a fiatalkorúaknak a fele ez a szám.
Segíteni, nem ítélkezni ez benne a lényeg.

Rendben, de csak vette valahonnan?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés