Tiltakozás cenzúra miatt

2016. december 20. 12:11

Lánchíd Rádió
Lánchíd Rádió
Szerkesztőségünk és újságíróink megdöbbenéssel tapasztalják szóbeli tájékoztatás és e-mailek útján, hogy a közpénzből működtetett, az Emmi fenntartása alá tartozó kulturális intézmények, múzeumok szakemberei nem nyilatkozhatnak rádiónkban, munkatársaink nem készíthetnek riportot a meghirdetett kulturális programokon sem a résztvevőkkel, sem az intézményben dolgozó szakemberekkel.

A Lánchíd Rádió teljes vezetősége és szerkesztői tiltakoznak az ellen, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tiltólistára tette a műsorainkból érkező megkereséseket. Tiltakozásunkat fejezzük ki továbbá amiatt, hogy a kultúrához való hozzáférés, az információátadás joga a médiacsatározás színterévé vált.

Szerkesztőségünk és újságíróink megdöbbenéssel tapasztalják szóbeli tájékoztatás és e-mailek útján, hogy a közpénzből működtetett, az Emmi fenntartása alá tartozó kulturális intézmények, múzeumok szakemberei nem nyilatkozhatnak rádiónkban, munkatársaink nem készíthetnek riportot a meghirdetett kulturális programokon sem a résztvevőkkel, sem az intézményben dolgozó szakemberekkel. A közelmúltban arra is volt példa, hogy egy előre egyeztetett riportot a helyszínen szakítottak félbe, mondván, hogy most érkezett meg a felvétel megtiltását tartalmazó e-mail a minisztérium sajtóosztályától.

A Lánchíd Rádió műsoraiban mindig is kiemelt szerepet kapott az ország kulturális életének, sokszínűségének, kulturális eseményeinek politikától független bemutatása.

Számunkra kifejezetten megdöbbentő, hogy a folyamatos bojkottot az adventi időszakra időzítették. Értetlenül állunk az előtt, hogy hallgatóinkat megfosztják azoktól az információktól, amelyekhez rádiónkon keresztül juthattak a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepéhez, a karácsonyhoz kapcsolódó kulturális események, programok kapcsán.

Jogsértőnek tartjuk továbbá, hogy a közművelődés javára létrehozott, közpénzből működő, állami fenntartású intézmények eseményein mint a Lánchíd Rádió munkatársa nem vehetünk részt, és nem készíthetünk riportokat. Ezen döntéssel kulturális műsorainkat megpróbálják ellehetetleníteni.

A Lánchíd Rádió vezetői és munkatársai ezért kérik Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert, hogy vizsgálja ki az Emmi kommunikációs gyakorlatát. Emellett felszólítjuk nemzetünk kulturális vezetését, hogy legyen méltó gróf Széchenyi Ferenc szellemiségéhez és hagyatékához, jelesül ahhoz a gondolathoz, amit 1802-ben a hazai közgyűjtemények alapjainak letételekor megfogalmazott: »…édes hazámnak és a közösségnek használatára és javára mindörökre és visszavonhatatlanul adományozom és átruházom.«

Fenti tiltakozásunkat eljuttatjuk az Emberi Erőforrások Minisztériumához, különböző sajtóorgánumokhoz, parlamenti pártokhoz, valamint jogorvoslat céljából az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ilyen tömeges cenzúra már a Kádár-rendszerben sem volt.
Lengyelországban nem mernének ilyet megcsinálni.

gróf Széchenyi Ferenc üzeni a szerzőnek:

"A magyar szó még nem magyar érzés, az ember, mert magyar, még nem erényes ember, és a hazafiság köntésében járó még korántsem hazafi. S hány ily külmázos dolgozik a haza meggyilkolásán..."

Válaszok:
Türelem | 2016. december 20. 19:57

1948-tól egészen 1989-ig pl. volt cenzúra. Most nincs!
Ha valaki nem akar nyilatkozni az egy más helyzet, nem cenzúra.

Válaszok:
marko11 | 2016. december 20. 12:28
Gombóc XVI. Artúr | 2016. december 20. 12:46

nem akar nyilatkozni?
ja, hát ha a főnökei azt mondták, hogy ne akarjon, akkor inkább "nem akar"

Válaszok:
Nick Holgerzson | 2016. december 20. 12:32

Ha jogi probléma van , pereljenek . Egyébként pedig mindenki dönt : a Lánchíd Rádió , hogy Orbánékat folyamatosan támadja-lejáratni akarja ; az EMMI pedig , hogy kivel áll szóba , és kivel nem . Mert álszent ám a Lánchíd Rádió : a szerzett anyagot vágják , összeállítják , elhagynak belőle , saját hangsúlyokat "gyártanak" stb. a riport alapján . Tehát a "szabad manipuláció" ellen teljesen jogosan védekezik az EMMI .

" Amúgy mindenki eldöntheti, hogy kinek nyilatkozik, ez nem cenzúra."

Egy adóforintokból(!!!) működő szervezet képviselője NEM döntheti el, hogy kinek nyilatkozik.

Az MTI meg annyira messze van az "eseményektől", mint Makó Jeruzsálemtől...

" A közelmúltban arra is volt példa, hogy egy előre egyeztetett riportot a helyszínen szakítottak félbe, mondván, hogy most érkezett meg a felvétel megtiltását tartalmazó e-mail a minisztérium sajtóosztályától."

Vagyis a felettes szerv megtiltotta a nyilatkozatot.
Tehát nem "nem akarásról" hanem tiltásról van szó.
Ezt hívják cenzúrának, már 1948-tól kezdve.

Cenzúra, persze. LOL
Konkrétan a Lánchíd Rádió itt tart az elsimicskásodásban, hogy Bella Levente egyszerűen kikapcsolja a Fidesszel egyetértő betelefonálókat. Na, ez pl. már sokkal inkább hasonlít a cenzúrára.

Nem érzem magam "narancsos kutyának", de hadd válaszoljak (szólítsalak ballib kutyának?):

Soha, sehol nem teljes a sajtószabadság.
Relatív arányokról beszélhetünk. Például érzékelhetően szabadabb és diverzifikáltabb, sokkal kevésbé cenzűrázott a sajtó, mint pl. bezzeg-Németországban. Ezt talán nem kell nagyon bizonygatni. Sokkal jobb a sajtószabadság helyzete idősíkon szemlélve is: pl. 1996-ban vagy a 2002-es kormányváltása után sokkal-sokkal durvább volt a kormánypárti médiahegemónia, sokkal-sokkal elenyészőbb az ellenzéki média.

Aztán amit szintén szeretek. Sokan "hajlamosak" elfelejteni, hogy éveken át bojkottálta az MSZP és az MSZP-kormány pl. a HírTv-t. 1998 óta ez a minta: nagy bociszemekkel csodálkoznak rá olyan jelenségekre emberek (és ajvékolnak miattuk), amelyeket nagyjából észre sem vettek, amikor éppen nem Orbán-kormány volt...

Ne fáradj vele, ezek ezt nem értik. A kutya is csak megugatja a Lánchíd Rádiót, no meg a Hír TV-t is.

Tudomásul kell venniük, hogy maguknak állítottak csapdát. Egyébként is, senki sem kötelezhető a nyilatkozatra. Kérdezzék meg Császár Attilát- talán jól emlékszem, hogy Őt lökte fel Veres János miniszterként -, mindent fel lehet dolgozni.

Csodálom, hogy az ilyen kis primitív nácival, mint mindjárt leállsz vitatkozni.

Simicska médiájából ömlik a kormányellenes propaganda.
Ne csodálkozzanak.

1.Akkor - írtam ... - , pereljenek .
2. Ha Önnek igaza lenne , akkor az EMMI mást se csinálna , mint táncolna az újságírók füttyögése szerint . Más szóval : kétoldalú kapcsolatban mindkét félnek van mozgástere .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában