Vatikán

Nyolcvanéves Ferenc pápa

2016. december 17. 18:09
Hajléktalanokkal reggelizett, majd a Rómában élő bíborosokkal misézett a Vatikánban szombaton, 80. születésnapján Ferenc pápa, a római katolikus egyház feje. Ferenc pápának az egész világról gratuláltak születésnapjához, csaknem 50 ezer e-mailt kapott.

A pápa a Sixtus-kápolna szomszédságában található Pál-kápolnában tartott mise után azt mondta, magas kora megijeszti, de reméli, rá is igaz a mondás: az idős kor a bölcsesség székhelye.

A mise előtt Ferenc pápa lakhelyén, a Szent Márta-házban nyolc hajléktalannal reggelizett. A két nő és hat férfi Olaszországból, Romániából, Moldovából és Peruból származik. Három napraforgócsokrot ajándékoztak az egyházfőnek, aki viszonzásul argentin süteményekkel lepte meg őket.

Az 1936. december 17-én Buenos Airesben született Jorge Mario Bergoglio nem híve a nagy születésnapi ünnepségeknek. Szombati munkanapja a szokásos mederben zajlott: fogadta mások között Marie Louise Coleiro Preca máltal elnököt és Vitus Huonder churi püspököt.

Ferenc pápának az egész világról gratuláltak születésnapjához, csaknem 50 ezer e-mailt kapott. Zömüket angolul, spanyolul és olaszul írták, sokat portugálul, franciául, németül és lengyelül, de több mint ezret latinul is, amely a Vatikánban, a világ legkisebb államában hivatalos nyelvnek számít.

A leghíresebb gratulálók között volt Barack Obama távozó amerikai elnök, aki azt írta, hogy „a pápa üzenetével részvétet, reményt és békét ihletett világszerte”. Vlagyimir Putyin üdvözlő táviratában egyebek között ezt írta: „A magas lelki és erkölcsi értékek és a különböző vallások és civilizációk közötti párbeszéd előmozdításában kifejtett gyümölcsöző tevékenységével Ön emberek millióinak őszinte tiszteletét vívta ki az egész világon”. Az orosz elnök telefonon is gratulált a pápának, akivel egyebek között a konfliktusok sújtotta térségekben élő veszélyeztetett keresztények védelméről beszéltek.

(MTI)

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Isten éltesse még sokáig!
Én is félek! Valahányszor rosszul leszek,mindég azt hiszem,no,most fogok meghalni!

Egy tüdőgyulladást tudnék így Karácsony táján kívánni a vén hippinek, mert úgy tudom csak egy tüdeje van.

Isten éltesse szent Péter mai utódját , hogy a Szentlélek vezetésével erősödjön , abban , amiben jó , s belássa , mit kell esetleg módosítania ...

Isten éltesse - bár hozzátenném nem a legjobb Pápa.

Sőt.

Tanulni meg magyar...

Na mesélj!!!

Hogyan nem védi a katolikus pápa a "keresztényegyházat"?
(Ez egyébként mi a fene?)
Miért is "liberális szemét" amúgy?

Netán azért mert azt mondja amit Krisztus, hogy "szeresd felebarátodat, mint tenmagadat”??

Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat...

"A gyilkosom és családomon erőszakot tevő, asszonyainkat, lányainkat meggyalázó, terrorista nekem nem a felebarátom."

Konkrétumot, légy´szíves!

Amúgy még mindig nem tudom, hogy mi a fene az a "keresztényegyház", amire hivatkozol!!

Értem.
Ezek szerint ezt még te sem tudod.

Attól még jó lenne ha a liberális jezsuita mielőbb másra hagyná a tennivalókat.

Na mesélj, mit tudsz?

Igen, ez a kulcsszó! Nézd meg ki a te felebarátod Jézus szerint!
Olvasd el az Irgalmas szamaritánus c. példabeszédet

Az irgalmas szamaritánus. Lk 10,25-37

Egy törvénytudó felállt, hogy próbára tegye. „Mester – szólította meg –, mit tegyek, hogy eljussak az örök életre?” Megkérdezte tőle: „Mi van megírva a törvényben? Hogyan olvasod?” Így válaszolt: „Szeresd Uradat, Istenedet, teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, felebarátodat pedig, mint saját magadat.” „Helyesen feleltél. Tégy így, és élni fogsz!” – válaszolta neki. De az igazolni akarta magát, ezért megkérdezte Jézustól: „Kit tekintsek felebarátomnak?” Erre Jézus átvette a szót: „Egy ember Jeruzsálemből Jerikóba ment. Rablók kezébe került. Ezek kifosztották, véresre verték, és félholtan otthagyták. Történetesen egy pap tartott lefelé az úton. Észrevette, de elment mellette. Ugyanígy közeledett egy levita is. Látta, de továbbment. Végül egy szamariainak is arra vitt az útja. Amikor meglátta, megesett rajta a szíve. Odament hozzá, olajat és bort öntött a sebeire és bekötözte, magát az embert pedig felültette teherhordó állatára, elvitte egy fogadóba és ápolta. Másnap elővett két dénárt, odaadta a fogadósnak ezzel a kéréssel: Viseld gondját, és ha többet költenél, visszatérve megadom neked. Mit gondolsz, e három közül ki volt az igazi felebarátja annak, aki a rablók kezébe került?” „Aki irgalmas szívű volt iránta” – felelte. Jézus így folytatta: „Menj és tégy te is hasonlóképpen.”

Idegenekkel nem ismerkedem! :) Úgyhogy csak ne lépjen elő.

"Ha tanulna az ember történelmet, tudná,"

Na, ez a mondatod igaz. Úgyhogy láss is hozzá a tanuláshoz!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában