Vatikán

Nyolcvanéves Ferenc pápa

2016. december 17. 18:09
Hajléktalanokkal reggelizett, majd a Rómában élő bíborosokkal misézett a Vatikánban szombaton, 80. születésnapján Ferenc pápa, a római katolikus egyház feje. Ferenc pápának az egész világról gratuláltak születésnapjához, csaknem 50 ezer e-mailt kapott.

A pápa a Sixtus-kápolna szomszédságában található Pál-kápolnában tartott mise után azt mondta, magas kora megijeszti, de reméli, rá is igaz a mondás: az idős kor a bölcsesség székhelye.

A mise előtt Ferenc pápa lakhelyén, a Szent Márta-házban nyolc hajléktalannal reggelizett. A két nő és hat férfi Olaszországból, Romániából, Moldovából és Peruból származik. Három napraforgócsokrot ajándékoztak az egyházfőnek, aki viszonzásul argentin süteményekkel lepte meg őket.

Az 1936. december 17-én Buenos Airesben született Jorge Mario Bergoglio nem híve a nagy születésnapi ünnepségeknek. Szombati munkanapja a szokásos mederben zajlott: fogadta mások között Marie Louise Coleiro Preca máltal elnököt és Vitus Huonder churi püspököt.

Ferenc pápának az egész világról gratuláltak születésnapjához, csaknem 50 ezer e-mailt kapott. Zömüket angolul, spanyolul és olaszul írták, sokat portugálul, franciául, németül és lengyelül, de több mint ezret latinul is, amely a Vatikánban, a világ legkisebb államában hivatalos nyelvnek számít.

A leghíresebb gratulálók között volt Barack Obama távozó amerikai elnök, aki azt írta, hogy „a pápa üzenetével részvétet, reményt és békét ihletett világszerte”. Vlagyimir Putyin üdvözlő táviratában egyebek között ezt írta: „A magas lelki és erkölcsi értékek és a különböző vallások és civilizációk közötti párbeszéd előmozdításában kifejtett gyümölcsöző tevékenységével Ön emberek millióinak őszinte tiszteletét vívta ki az egész világon”. Az orosz elnök telefonon is gratulált a pápának, akivel egyebek között a konfliktusok sújtotta térségekben élő veszélyeztetett keresztények védelméről beszéltek.

(MTI)

Összesen 101 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Isten éltesse még sokáig!
Én is félek! Valahányszor rosszul leszek,mindég azt hiszem,no,most fogok meghalni!

Egy tüdőgyulladást tudnék így Karácsony táján kívánni a vén hippinek, mert úgy tudom csak egy tüdeje van.

Maradjon ezen úton Ferenc pápa, a Krisztus követők útján, lelkek tömegeit segítve Jézushoz ...

"Az emberek esztelenek, következetlenek és magukba fordulnak,
mégis szeresd őket!
Ha jót teszel, megvádolnak,
hogy önzés és hátsó gondolat vezérli cselekedeteidet,
mégis tégy jót!
Ha sikeres vagy,
hamis barátokat és igazi ellenségeket szerzel,
mégis érj célt!
A jó, amit ma teszel,
holnap már feledésbe megy,
mégis tedd a jót!
A becsületesség s őszinteség sebezhetővé tesz,
mégis légy becsületes és nyílt!
Amit évek alatt felépítesz,
lerombolhatják egy nap alatt,
mégis építs!
Az embereknek szükségük van segítségedre,
de ha segítesz, támadás érhet,
mégis segíts!
A legjobbat add a világnak, amid csak van,
s ha verést kapsz cserébe,
mégis a legjobbat add a világnak, amid csak van!

Felirat az egyik kalkuttai, a Szeretet Misszionáriusai által fenntartott gyermekotthon falán."

Válaszok:
hhonor | 2016. december 17. 21:16

Isten éltesse szent Péter mai utódját , hogy a Szentlélek vezetésével erősödjön , abban , amiben jó , s belássa , mit kell esetleg módosítania ...

Isten éltesse - bár hozzátenném nem a legjobb Pápa.

Sőt.

Krisztus földi helytartója, aki követi Jézust, akinek Krisztus követése, keresztény szeretete abban is megnyilvánul, hogy imádkozik üldözői, az Őt elgáncsolni igyekvőkért is.

"Új parancsot adok nektek: Szeressétek egymást! Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek ti is egymást. Arról tudják majd meg rólatok, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt." [Jn 13,34-35]

Válaszok:
ancilla | 2016. december 17. 21:29
hhonor | 2016. december 17. 21:43

Tanulni meg magyar...

Szent Pál: A Szeretet himnusza
https://www.youtube.com/watch?v=A71sbj2rajY

Na mesélj!!!

Hogyan nem védi a katolikus pápa a "keresztényegyházat"?
(Ez egyébként mi a fene?)
Miért is "liberális szemét" amúgy?

Netán azért mert azt mondja amit Krisztus, hogy "szeresd felebarátodat, mint tenmagadat”??

"A pápua által (is) szorgalmazott ellenőrizetlen és minden (létszám)határ nélküli betelepítés csak boldogtalanságot és pusztulást hoz. Mindegyik félre nézve."

Kérem, mutassa meg azt a forrás, ahol az pápa ellenőrizetlen, minden határ nélküli betelepítés mellett kardoskodik. Magam viszont meg tudom mutatni állításának cáfolatát illetve, hogy mit képvisel valójában a pápa.

A pápa azt teszi, amit Jézus is mindig tett és ma is tenne. Ferenc pápa Krisztus követésre törekvő, aki törekszik megélni Krisztus tanításait mindennapjaiban, megnyilvánulásaiban.

Vajon kereszténynek lenni mit jelent? A szó jelentése Krisztus követő.

Jézus azt tanítja, mindenkit gyümölcsei jellemzik. Hát tekintsük a gyümölcsöket, Nála s másoknál és hasonlítsuk azokat össze Jézus gyümölcseivel.

Ha valakit Ferenc pápával ellentétes oldalra helyezünk a kereszténységben, azzal valójában nem Ferenc pápáról állítunk ki magunk részéről bizonyítványt.

Hogy magunkra kellene hallgatnunk az emberre s nem Istenre, a Szentlélek vezetésre?

"Egy napon Jézus nevéről prédikáltam. A lámpaoszlophoz támaszkodva egy ember hallgatta. Lámpaoszlop kellett neki, hogy meg tudjon állni. Mikor befejeztük az utcai összejövetelt, az ember még mindig az oszlopnak támaszkodott.
Megkérdeztem: "Maga beteg?"
Megmutatta a kezét, és a köpenye alatt egy tőrt láttam. Elmondta, hogy útban volt, hogy megölje hűtlen feleségét. De mikor hallotta, hogy Jézus nevéről prédikálok, nem tudott továbbmenni, és most nem tud mit csinálni.
Azt mondtam neki: "Térdeljen le!" És ott, az utcán, mialatt az emberek fel és le járkáltak, megtalálta egy bűnös a Megváltóját. Hazavittem, és új ruhát adtam neki. Ebben az emberben láttam valamit, amit Isten használni tudna.
Másnap reggel azt mondta nekem: "Isten megmutatta nekem Jézust. Tudom, hogy minden Jézusra van téve." Némi pénzt adtam neki, és nemsokára kis háza volt. Hűtlen felesége egy másik emberrel élt együtt, de szeretett volna visszatérni az új házba, amit a férje neki készített. Visszajött, és ahol ezelőtt gyűlölet és ellenségeskedés volt, a szeretet mindent megváltoztatott .
Isten felhasználta ezt az embert szolgájául ott, ahová csak ment. Mindenütt van erő Jézus nevében. Isten a legeldugottabb sarokban is tud menteni."

Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat...

"A gyilkosom és családomon erőszakot tevő, asszonyainkat, lányainkat meggyalázó, terrorista nekem nem a felebarátom."

Konkrétumot, légy´szíves!

Valójában ha az ember keresztény, Krisztus követő szeretne lenni, akkor Krisztus mellett kell döntenie, nem politikusok, nem mások, nem saját maga, de nem is a pápa mellett elsődlegesen.

Levetni a régi ruhákat s felvenni az újat, meg kell térnie, be kell engednie Jézust életébe, át kell annak adnia élete vezetését.

Ha valóban keresztény, Krisztus követő akarsz lenni, hívd be Jézust életedbe Krisztust:
https://www.youtube.com/watch?v=DjmzAiDrPpQ&t=2137s

Válaszok:
hhonor | 2016. december 17. 23:10
hhonor | 2016. december 17. 23:18

Amúgy még mindig nem tudom, hogy mi a fene az a "keresztényegyház", amire hivatkozol!!

(jav.: ... hívd be Jézust életedbe:)

Nem szabad elfelejtenünk, kereszténynek lenni nem azt jelenti, hogy álkereszténynek, langyos kereszténynek, vasárnapi kereszténynek, külsőségekre összpontosító megkereszteltnek, akár farizeusnak lenni, de nem is azt jelenti, hogy szimplán vallásosnak kell lenni, hanem azt, hogy Krisztus követésre törekvővé kell válni.

Válaszok:
hhonor | 2016. december 17. 23:26

Ferenc pápa lényegében már akkor belépett az örökkévalóságba, amikor Jézus mellett döntött, amikor átadta életét Jézusnak, mint ahogyan sokan mások is.

Értem.
Ezek szerint ezt még te sem tudod.

"A pápua állandóan arról beszélt akárhány forrást idézhetnénk, hogy a migránsokat be kell fogadni, nem szabad őket elutasítani. Ez - mivel nem említ számot, felső határt - azt jelenti hogy az összeset, aki jön."

Látja, nem tud felmutatni forrást, így ebből megint csak rágalmazás formálódik, ami nem helyes út, lehetséges, hogy Önt is mások vezetik helytelen utakra. Mindig tájékozódnunk kell, mert ellenőrizetlen, hamis információk mentén másokat is rossz irányba vezethetünk, rosszakarók érdekeit szolgálva akaratlanul is, az igazság és világosság ellen fellépve.

"Ma miért van ekkora migráció? Nem arról beszélek, amikor valaki saját hazájából külföldre emigrál: ennek a munkahiány az oka. Világos, hogy kívül keresnek munkát. Ez helyi probléma, kicsit benneteket is érint…

Most azokról beszélek, akik hozzánk jönnek: háborúktól, éhségtől menekülnek. A probléma ott van. És a probléma miért ott van? Mert azon a földön kizsákmányolják az embereket, kizsákmányolják a földet, kizsákmányolás folyik, hogy több pénzt keressenek. Világméretű problémákkal foglalkozó közgazdászokkal beszéltem, akik látják ezt a problémát, azt mondják: be kell ruháznunk azokban az országokban; ha beruházunk, lesz munkájuk, és nem kell kivándorolniuk. Csakhogy ott háború folyik! Törzsek közti háború, ideológiai háborúk vagy mesterségesen keltett háborúk, ebből élő fegyverkereskedők által kirobbantott háborúk: adnak fegyvereket neked, aki ő ellenük vagy, és adnak őnekik, akik ellened vannak. És így élnek ők! Valóban a korrupció áll a kivándorlás gyökerénél.

Hogyan cselekedjünk? Úgy vélem, mindegyik országnak magának kell látnia, hogyan és mikor: nem mindegyik ország egyforma; nem mindegyik országnak vannak ugyanolyan lehetőségei. Igen, de megvan a lehetőségük, hogy nagylelkűek legyenek! Nagylelkűek mint keresztények. Nem tudunk beruházni ott, de azok számára, akik jönnek… Hányat és hogyan? Nem lehet általánosan érvényes választ adni, mert a befogadás függ minden ország helyzetétől, és a kultúrától is. De biztosan sokat lehet tenni. Ott van például az imádság: hetente egyszer szentségimádáskor imádság azokért, akik zörgetnek Európa kapuján, és nem tudnak bejutni. Némelyeknek sikerül, másoknak nem… Aztán előfordul, hogy valaki bejut, és olyan útra lép, amely félelmet ébreszt. Vannak országok, amelyek jól tudták integrálni a bevándorlókat, évek óta! Jól tudták integrálni őket. Más országokban sajnos gettók jöttek létre. Egy egész reformot kell végrehajtani világszinten, ezen a téren, a befogadás munkájában. Ez ugyanakkor relatív szempont: abszolút a befogadásra nyitott szív. Ez az abszolút! Az imádsággal, a közbenjárással megtenni a tőlem telhetőt. Viszonylagos az, ahogyan meg tudom tenni: nem mindenki tudja ugyanolyan módon tenni. De ez világméretű probléma! A teremtett világ kizsákmányolása és az emberek kizsákmányolása. Olyan időszakban élünk, amikor az embernek mint Isten képmásának a megsemmisítése folyik...

„Mi köze ennek a migránsokhoz?” Egy kicsit a kontextus ez, tudod? A migránsokkal kapcsolatban azt mondom: a probléma ott van, az ő földjükön. De hogyan fogadjuk őket? Mindenkinek magának kell megvizsgálnia, hogyan. De mindannyiunknak nyitott lehet a szívünk, elhatározhatjuk, hogy a plébánián egy óra imádságot, egy óra szentségimádást a bevándorlókért végzünk. Az imádság hegyeket mozgat!" [Ferenc pápa]

Válaszok:
hhonor | 2016. december 18. 8:25

"Bizony, bizony, mondom néktek: aki nem az ajtón megy be a juhok aklába, hanem másfelől hatol be, az tolvaj és rabló;" [Jn 10,1]

Hogy tisztábban lássunk Jézus üzenetét, másoljuk be a szövegkörnyezettel együtt:
"Bizony, bizony, mondom nektek: Aki nem a kapun megy be a juhok aklába, hanem máshonnan hatol be, az tolvaj és rabló. ki a kapun megy be, az a juhok pásztora. 3Az őr kinyit neki, a juhok pedig megismerik a hangját. Nevükön szólítja juhait, és kivezeti őket." [Jn 10,1-3]

Más.

Jézus maga is migráns volt, a zsidók is évtizedekig vándoroltak kivonuláskor. Azok, akik Görögország vagy Olaszország partjaihoz érkeznek, sokan menekülnek, az otthoni viszonyok, borzalmak közül, saját életüket mentve. Ön mit tenne a helyükben, családjának milyen sorsot szánna? Ugyanakkor sokan gazdasági okokból indulnak meg, sokan szerencsét próbálnak, sokakat rászednek, becsapnak, kihasználnak és vannak az érkezők között ártani szándékozók is. A migráció olyan összetett, olyan nagy mértékű a világban, hogy egy földrész azt nem tudja önmagában kezelni, főleg befogadással. Európának is képviselnie kell az itt élők érdekeit, biztonsági érdekeit is, biztosítania kell a szabályozottságot, ahol mindig lehetőségei függvényéhez kell igazítania a befogadást, ezért meg kell erősíteni a földrész külső ellenőrzését is.

Ugyanakkor keresztényként hogyan forduljunk ezen érkezőkhöz, hogyan, milyen módszerekkel kezeljük ezen helyzetet?

Általánosítások, indulatok keltése, manipulációk, uszítás, ellenségkép vetítése mellett, mint tette és teszi sokszor a politika, hamis utakon járva, Krisztus tanításai ellen dolgozva, vagy pontosan láttatni mi történik, kerülve az általánosításokat, uszításokat, manipulációkkal, félinformációkkal történő szándékos megvezetéseket?

Láttatni kell, igen, a probléma nem elbagatelizálható, közösen kell az ellen lépni, összetett módon, párhuzamos lépésekkel, de az érkezők is emberek, sokan bajban lévő emberek, akik a többségükben a mában nem ellenségek, hanem maguk is egy jobb, biztonságosabb életet szeretnének, akiknek lehetőségeink függvényében segítenünk kell, a dolgokhoz való viszonyulásunk fontos dolog.

Ferenc pápa pontosan azon viszonyulást képviseli, amelyet Jézus tanított s amelyet Jézus is megcselekedne a mában s amelyre rá is mutat, a mában is. Felkavarja a vizet, mert Európa kereszténységét elsődlegesen nem a falak, nem a kultúra, nem a felszínes külsőségek, hanem a keresztény ember Krisztus kapcsolata határozza meg, ami viszont tömegekben romokban hever, Európa nyugati felében és Magyarországon is.

Attól még jó lenne ha a liberális jezsuita mielőbb másra hagyná a tennivalókat.

Na mesélj, mit tudsz?

Igen, ez a kulcsszó! Nézd meg ki a te felebarátod Jézus szerint!
Olvasd el az Irgalmas szamaritánus c. példabeszédet

Az irgalmas szamaritánus. Lk 10,25-37

Egy törvénytudó felállt, hogy próbára tegye. „Mester – szólította meg –, mit tegyek, hogy eljussak az örök életre?” Megkérdezte tőle: „Mi van megírva a törvényben? Hogyan olvasod?” Így válaszolt: „Szeresd Uradat, Istenedet, teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, felebarátodat pedig, mint saját magadat.” „Helyesen feleltél. Tégy így, és élni fogsz!” – válaszolta neki. De az igazolni akarta magát, ezért megkérdezte Jézustól: „Kit tekintsek felebarátomnak?” Erre Jézus átvette a szót: „Egy ember Jeruzsálemből Jerikóba ment. Rablók kezébe került. Ezek kifosztották, véresre verték, és félholtan otthagyták. Történetesen egy pap tartott lefelé az úton. Észrevette, de elment mellette. Ugyanígy közeledett egy levita is. Látta, de továbbment. Végül egy szamariainak is arra vitt az útja. Amikor meglátta, megesett rajta a szíve. Odament hozzá, olajat és bort öntött a sebeire és bekötözte, magát az embert pedig felültette teherhordó állatára, elvitte egy fogadóba és ápolta. Másnap elővett két dénárt, odaadta a fogadósnak ezzel a kéréssel: Viseld gondját, és ha többet költenél, visszatérve megadom neked. Mit gondolsz, e három közül ki volt az igazi felebarátja annak, aki a rablók kezébe került?” „Aki irgalmas szívű volt iránta” – felelte. Jézus így folytatta: „Menj és tégy te is hasonlóképpen.”

Idegenekkel nem ismerkedem! :) Úgyhogy csak ne lépjen elő.

"Ha tanulna az ember történelmet, tudná,"

Na, ez a mondatod igaz. Úgyhogy láss is hozzá a tanuláshoz!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában