Vallásközi párbeszéd: ortodox megállapodás született

2016. december 9. 19:05
A konstantinápolyi patriarchátus és a kormány budapesti dialógusközpont létrehozásában állapodott meg. Az új Múzeum utcai centrum liturgikus, oktatási, szociális és karitatív célokat is szolgál majd, ám a legfőbb cél a vallások közötti párbeszéd elősegítése lesz – nyilatkozta a megállapodást aláíró Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Együttműködési megállapodást kötött közfeladat ellátásáról a kormány a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus - Magyarországi Ortodox Exarchátussal. A megállapodást Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Arszeniosz Kardamakisz ausztriai metropolita, magyarországi és közép-európai exarcha írta alá pénteken Budapesten.

Balog Zoltán kiemelte: Magyarország és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus több mint ezeréves történelmének meghatározó eseménye a megállapodás, amelynek értelmében a patriarchátus dialógusközpontot hoz létre Budapesten. A központ célja a vallások közötti párbeszéd elősegítése, amelyre ma igen nagy szükség van Európában.

A kormány támogatja a működtetést

Az épületben lesz köznevelési intézmény, könyvtár, továbbá szociális és karitatív tevékenységet is végez majd benne az egyház. Emellett liturgikus szolgálatra is alkalmassá teszik az épületet, hogy segítsék a Magyarországon élő ortodox vallású görögök vallásgyakorlását - tette hozzá a tárcavezető.

Balog Zoltán ígéretet tett arra, hogy a kormány támogatja a centrum kiépítését és működtetését. 

A pátriárka is ápolni szeretné a keresztény gyökereket

Arszeniosz Kardamakisz arról beszélt, hogy több mint öt év munka, közös gondolkodás előzte meg a most aláírt megállapodást. Az exarcha megköszönte a kormánynak, Balog Zoltánnak és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárnak, hogy lehetőséget kapnak arra: több mint 1000 év után újra gyökeret ereszthetnek Magyarországon. „Közös a célunk: segíteni akarunk, szolgálni az itt élő embereket és ápolni keresztény gyökereinket, és elősegíteni a párbeszédet” - tette hozzá.

A központ egy korábbi kormányhatározat értelmében a VIII. kerületben, a Múzeum utca 11. számú épületben kap majd helyet.

(MTI)

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor már a málna is.

Ez a fákról szól. Vannak olyan barbár vidékek Magyarországon, ahol feketén bólingat a szederfa lombja. Továbbá a vadul villogó föl van mászva a bizsergefára.

De igaz magyar ember tudja, hogy az eperfa, és a macska mászott föl a villanyoszlopra, na!

Miről dumáltunk volna a seregben a körletben, ha nem erről?

Lehet, hogy súlyos csalódást fogok okozni, de három nyári szünetre szétosztott 3 X 1 hónap alapkiképzést jó ötletnek tartanék. Akár férfiaknak-nőknek, ha már egyenjogúság van.

Anno nagyon útáltam, de utóbb erről az első hónapról elismertem, hogy sok szempontból fontos élmény volt. A többi 10 hónapnyi hasvakarást, díszmenetelést, meg lőszerraktárőrzést azóta is hülyeségnek találom.

Egy duma Pázmánytól (emlékezetből, neki jobb a stílusa): "a kálomisták azt mondják, az ő relígyiójuk támogatja Magyarországot. Hát támogatja ám, mint az török álgyúgolyó az várfalat!"

Divat a mai honvédséget szidni, de az egyik ismerős szülő áradozva beszélt egy Honvédelmi Táborról, ahová középiskolás gyerekét küldte, és ahonnan fülig érő szájjal jött haza pár hét elég kemény szívatás után.

Eper tényleg nő a fán, méghozzá az eperfán.
Van amelyiken fehér és van, amelyiken piros színű az eper.
Van eper és van szamóca is. Szamócát az erdő szélén lehet szedni. Olyan picike és nagyon édes.

Nem tudtam eldönteni, hogy komolyan beszélsz, vagy viccelődsz, ezért írtam le ilyen részletesen.

Én is segítek neked. Protestáns családból származott és tért meg a katolikus hitre. De ezt bizonyára te is tudod, csak valahogy "elfelejtetted" leírni.

Tepernének a magyar focisták is, oszt valahogy mégse megy. De a Honvédelmi Táborok meg jól mennek. Részemről hajrá!

Komcsi középiskolában voltak a honvédelmi napok, azok se voltak rosszak. Kinn voltunk a levegőn, lövöldöztünk, működött.

Egy ilyen alapkiképzést inkább iskolai, ismeretátadó és készségfejlesztő tevékenységnek gondolnék, mint konkrét honvédelemnek, amikor nincs a láthatáron ellenség.

A komcsi sorkatonasággal az volt a teljesen abszurd, hogy a nyugatiaktól akarta védeni a hazát, miközben a tényleges ellenség már évtizedek óta megszállva tartott minket.

A kilencvenes években legalább ez az alapvető abszurditás megszűnt, de attól még abszurd erőforráspazarlás maradt, hogy készenlétben volt a sorkatonaság, miközben nemigen volt kommunikálható katonai doktrina, hogy ki ellen is akarjuk védeni a hont.

A csudát! Az eperfa miatt kellett! Szerinted a "vad" szamóca faágakon nő?

Olyan kulturált ősi szittya magyar vidékeken, ahol eperfák nőnek és Arany János, és nem szederfák, a "földi" epret meg kellett különböztetni a fán növő gyümölcstől.

Pssszt! Ez titok! Ilyet nem lehet mondani a katonáknak a laktanyákban. Nekik Afganisztánban a helyük!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában