A hit egy őrült nagy belső küzdelem

2016. december 1. 8:18

Szabó Dániel
Facebook
Szóval kedves mindenkori, önjelölt keresztény és térítő kormányok! Ha Krisztus igéjét akarjátok hirdetni, akkor azt a tetteitekkel tegyétek: ne lopjatok, ne hazudjatok, ne kevélyeskedjetek, ne a pénzt kergessétek, ne fordítsatok hátat a nélkülözőknek!

Van a Máté evangéliumban egy olyan vers, amelyik az egyik kedvencem, és amiért őszintén utálni tudom, hogy pártok, kormányok, döntéshozók, magukra aggatják a KERESZTÉNY címkét, arról beszélnek, hogy keresztény szellemiségben kell nevelni a gyerekeket ((((( vagy elhajtani a küszöbről a nincsteleneket (ld. október 2.)))))). Ez a vers így hangzik:

»Amikor pedig imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek az emberek szeme láttára a zsinagógákban és az utcasarkokon állva imádkozni! Bizony, mondom nektek, már meg is kapták jutalmukat. Amikor imádkozol, menj be a szobádba, és zárt ajtó mögött, a rejtekben imádkozzál Atyádhoz! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.« (Mt 6,1-6.16-18)

Mindig ez jut eszembe, amikor kiáll egy politikus, híresség, közösségi döntéshozó, hogy KERESZTÉNNYÉ nevelést követel, mert az a megoldás a XXI. század és úgy általában a világ minden bajára. Szóval tegnap is ez jutott eszembe, amikor Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter – aki nagyjából az egyetlen fideszeses vezető, akit tartok is valamire – kiállt és azt mondta, hogy „a kormány meggyőződése szerint a legtöbb, amit egy diáknak adni lehet, hogy jó keresztényt, illetve keresztyént és jó magyart nevelnek belőle.” Ugyanis a Krisztustól vett fenti idézet éppen arról szól, hogy a keresztény ember nem magára mutogatva, önön magával példálózva, hangosan kereszténységet ordítva hirdeti a megváltást és az örömhírt. Nem attól lesz valaki keresztény, hogy megtanítják imádkozni, vagy felmondani a hittani tételeket – vagyis nem attól, amit az állam törvényeken keresztül elvárhat, pénzek osztogatásával erőltethet.

A hit egy őrült nagy belső küzdelem. Ennek a végén mindenki megtalálhatja Istent, magától. A hit keresés. Egy olyan kereső út, amiben nincsenek rövidítések, nincsenek levágások, trükkök, tuti bevált módszerek.

Éppen ezért, ha mindenből egyházi iskolát csinálunk, kötelezővé tesszük a hittant, nem lesz több hívő. Ha az állam ezt az utat követné, az nem misszió lesz, hanem térítés tűzzel-vassal, kereszteshadjárat. Az iskola napi 6-8 óra, ahol fel lehet mondani a tankönyvi sorokat megértés nélkül is, mert van 18-16 másik óra, amikor ez a tudás épp úgy lappang a következő dolgozatig, mint a kovalenskötés vagy egy Ady-vers kívülről tudása.

Az iskolai kereszténység-oktatástól nem fognak többen templomba járni, nem lesz több keresztelő, de ami ennél is fontosabb, nem fognak többen a szobájuk rejtekén imádkozni a zárt ajtók mögött, ahogy kéretett.

Szóval kedves mindenkori, önjelölt keresztény és térítő kormányok! Ha Krisztus igéjét akarjátok hirdetni, akkor azt a tetteitekkel tegyétek: ne lopjatok, ne hazudjatok, ne kevélyeskedjetek, ne a pénzt kergessétek, ne fordítsatok hátat a nélkülözőknek! Na, látjátok, a hit egy nehéz küzdelem!

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hol így, hol úgy lesz kereszténnyé egy ország. Nagy Vlagyimir alattvalóit tömegesen hajtatta be a folyókba, úgy lettek megkeresztelve.

Az idézett evangéliumi szakasszal ellentétben a tisztelt szerző koránt sem "zárt ajtó mögött" és "rejtekben" képviseli véleményét, de ehhez természetesen joga van.

Ha az ember keresztény, akkor azt hiszem mélyen meg van arról győződve, hogy a kereszténység "a megoldás a XXI. század és úgy általában a világ minden bajára." Nyilván tiszteletben tartjuk, ha egy buddhista szerint a buddhizmus az, vagy ha egy muszlim szerint az iszlám az. A lényeg, hogy az ember, ha hisz valamiben, akkor azt képesnek tartja arra, hogy a világot jobbá tegye.

Természetesen "nem attól lesz valaki keresztény, hogy megtanítják imádkozni, vagy felmondani a hittani tételeket", bár nyilván ezekkel sem árt tisztában lenni, hiszen maga Krisztus is tanított imádkozni és értelmezte a Törvényt. Egy keresztény iskola azonban nem csupán ezt teszi.

Egy keresztény iskola tartást ad. Viszonyítási pontot. Értékrendet. Olyan útravalót, amely elkísér egy életen át.

Kalazanci Szent József, Bosco Szent János vagy Szalézi Szent Ferenc nem "csak" hittant tanítottak. Többet tettek. Embereket neveltek. Neveltek, ez fontos.

A szerző írt egy demagóg-buta cikket : összekeveri a hit előfeltételeinek megteremtését a hit személyes megvalósításával . Az előbbi részben a kormány feladata , utóbbi mindenki helyettesíthetetlen döntésén alapul .

A szerző vagy nagyon ostoba vagy nagyon aljas.
Ostoba mert nem érti a hatalom természetét és a vallás természetét és különbözőségeiket.
Aljas, mert a kereszténytől olyan erények gyakorlását várja, amely vesztessé teszi őt és a vezetett közösségét (vagy gondolja hogy egy egész társadalom majd talál eleséget, mint a madár ?), miközben az ellenfélnek szabad kezet ad.

A valláserkölcs pedig azért jó (hittel vagy anélkül), mert legalább törekszik más érdekek figyelembevételére is. Sajnos a mai világban hiánycikk.

Én nem fényezem a kereszténységet, nem is lennék rá méltó gyarló bűnösként. Egyszerűen hiszek Krisztusban, és igyekszem a tanításai szerint élni, több-kevesebb (inkább kevesebb) sikerrel.

Annyit mondok, hogy ha hiszem Krisztust, akkor azt is hiszem, hogy jobbá tudja tenni a világot.

Nem vontam kétségbe azt sem, hogy egyéb, nem keresztény iskolák is képesek közösséget teremteni, értékrendet, tartást adni. Sőt, meg is említettem - bár nem pont ebben a vonatkozásban - a buddhista és iszlám vallást. Természetesen ugyanilyen joggal említhetők a kibucok, vagy például alternatív pedagógiai intézmények (Montessori, Steiner, Dewey, satöbbi).

A "kereszténység" nem csinál semmit sem jól, sem rosszul. Ez a keresztény emberek dolga. Kereszténynek lenni felelősség, mert - ahogy Krisztus mondta - a keresztény a világ világossága, a föld sója. Úgy kell viselkedni, beszélni, cselekedni, hogy tudjuk: jelek vagyunk, amelyeken keresztül az emberek megítélik a "kereszténységet".

Sajnos, ez sokunknak nem sikerül mindig tökéletesen. Nekem sem. De törekszem, mert - ugyancsak Krisztus szavaival - legyetek tökéletesek, amint Mennyei Atyátok is az. Ismétlem, nem vagyok tökéletes, de törekszem rá. Mert, mint az idézetből is látható, ez lehetséges. Különben Krisztus nem adta volna ezt feladatul.

Zárásul: ha ez egyház "erőltetné a kereszténységet", akkor meg az volna a baj. A jó öreg szekularizmus alapján: nehogy már a "csuhások" mondják meg a frankót, a vallás amúgy is magánügy, satöbbi.

Szóval minden baj.

Az állam ki van hagyva ebből, lásd KLIK (ami szerintem a kormány egyik legelhibázottabb kezdeményezése mellesleg). Az állam nem óhajtja az iskolákat egyházi kézbe adni, sajnos a helyi közösségekébe sem.

Megjegyzem, sok falusi vagy kisvárosi iskola akkor lett egyházi fenntartású, amikor a "haladó", "demokrata" időkben "racionalizálás" címszó alatt bezárni készültek őket.

Zsusztina mondjuk világossá tette, miért jár szívesen református istentiszteletre: katolikusként ott is misén érzi magát, és nem fogadja el az erre vonatkozó felekezetieskedő kioktatást :-) Így könnyű az ökumené.

Azért hogy "alapvetően más" volna a mise és a(z úrvacsorás) Istentisztelet, azt én sem fogadom el, hiszen szándéka szerint mindkettő az Utolsó vacsora megismétlése. Alapvető különbség a pap/lelkész szerepének, feladatának a megítélésében van.

Én katolikusként azt mondom, hogy csak szólt, hogy félreérted a helyzetet. Persze, hogy otthon érzed magad egy református "misén", ha ott Krisztus testével és vérével kívánsz táplálkozni, ahogy föntebb leírtad, csak a református meggyőződés szerint nem ezt teszed.

Nem tartjuk szárazon egymás ellenében a puskaport, nem készülünk vallásháborúra, vannak ellenben közös imádságok a reformátusokkal, (nagyrészt) közös a Szentírásunk, amiről (nagyrészt) ugyanaz hangzik el prédikációban, tehát az egységnek tényleg fontos szempontjai megvannak, de emiatt legyinteni a különbségekre, és kijelenteni, hogy a reformátusoknál ugyanaz van, ami nálunk, az is egyfajta arrogancia ám!

"Öreg" sohasem volt még arrogáns! Kicsit sem, nem, hogy "mérhetetlenül".
A legudvariasabb mindannyiunk között.

1. Jó, óvatosabban fogalmazok: az úrvacsorás Istentisztelet is, a szentmise is egyértelműen az utolsó vacsora gesztusainak az ismétlésével fordul Istenhez. Ez azért mégiscsak kapcsolat, nem?

2. A miseáldozat az azért problémás fogalom náluk, mert az "áldozópap" személyével függ össze. Krisztus Urunk valós jelenléte ügyében viszont van a miénkre hasonlító protestás vélemény is. Mármint, hogy Krisztus Urunk valóságosan jelen van.

Viszont szeretem idézni ezzel kapcsolatban azt a szentírási képet Istenre, hogy olyan úr, aki ott is arat, ahol nem vetett.

Ha egy protestáns az úrvacsora vételekor valóságosan imádkozik Jézus Krisztushoz, nem hiszem, hogy semmiféle valóságos találkozás nem történik.

Az is egy kedvelt mondása Krisztus Urunknak, hogy "Legyen neked a te hited szerint".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés