Magyarország nagyobb szerepet vállalna az üldözött keresztények megsegítésében

2016. november 23. 21:05
Nyugaton figyelemfelhívással, keleten humanitárius segítségnyújtással akarja segíteni Magyarország az üldözött keresztényeket – mondta Rétvári Bence parlamenti államtitkára a Vatikánban folytatott megbeszélések után szerdán. Hozzátette: a muszlimok a keresztényeket nemcsak keleten, hanem Európában is korlátozzák a szabad vallásgyakorlásban.

Nyugaton figyelemfelhívással, keleten humanitárius segítségnyújtással Magyarország aktív szerepet kíván vállalni az üldözött keresztények megsegítésében – mondta Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Vatikánban folytatott megbeszélések után szerdán.

A látogatás célja az volt, hogy a Vatikánban közvetlen tájékoztatást adjanak az üldözött keresztények megsegítésért felelős helyettes államtitkárság munkájáról, valamint egyeztessenek az együttműködési lehetőségekről és tervekről.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány által szeptemberben felállított helyettes államtitkárság kettős cél tölt be: nyugaton a figyelemfelhívást szolgálja, vagyis a probléma szélesebb nemzetközi bemutatását, keleten pedig a humanitárius segítségnyújtásban kíván részt vállalni. A helyettes államtitkárság szoros kapcsolatban kíván állni a korunk keresztényüldözésével foglalkozó szentszéki intézményekkel és a veszélyzónákban szolgáló keresztény közösségek egyházi vezetőivel egyaránt.

Hozzátette, hogy a keresztény közösségeket a háborús övezetekben kettős pusztítás éri, mivel a konfliktus csapásain túl bizonyos országokban vallási támadások áldozatai. „Nem engedhető meg, hogy kétezer éve egy helyen élő keresztény közösségeket üldözzenek, pusztítsanak el vagy erőszakkal áttérítsenek” – mondta Rétvári Bence. Hozzátette: egyes muzulmán közösségek még Európában sem tartják tiszteletben a keresztények vallásszabadságát.

Elmondta, hogy a Vatikánban bizakodással tekintenek a magyar kormányzati egység működésére azzal a reménnyel, hogy más ország is csatlakozik hasonló államtitkárság létrehozásával, ezek közötti európai hálózatot teremtve.

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés