Miért rossz ötlet randizni egy nem kereszténnyel?

2016. november 25. 9:08
Keresztény Család
Keresztény Család
Kapcsolatba kezdeni egy nem kereszténnyel szinte mindig szívfájdalommal ér véget.

Ha egy nem kereszténnyel randizol… a szexuális vágyakkal való harc sokkal keményebb lehet

A legtöbb ember számára természetes, ha elérték a megfelelő kort (ez a kor országonként és személyenként persze változó), hogy a randevú célja igazából az együtt hálás. Így ha egy nem kereszténnyel randizol, a legtöbbjük arra számít, hogy előbb-utóbb lefekszetek egymással. Ha a házasságod számára meg akarod őrizni a tisztaságod, ez azért elég kemény kihívás.

Még ha képes is vagy elmagyarázni, hogy pusztán csak találkozgatni akarsz nem pedig a másikkal lefeküdni, a kísértés pillanatában valószínűleg te leszel az egyedüli, aki a sürgetésnek, hogy menjetek tovább, megpróbál ellenállni… Ennek az esélyét pedig csak úgy tudod csökkenteni, ha olyasvalakivel találkozgatsz, aki legalább annyira mint te tisztának akarja megőrizni magát (és téged!).

Ha egy nem kereszténnyel randizol… a házasságod sokkal nehezebbé válhat

Ha egy nem kereszténnyel kezdesz és aztán össze is házasodtok, három lehetőségetek van. Az első, hogy az életedet a párod meggyőzésével töltöd el, megpróbálod rávenni, hogy legyen ő is keresztény, folyamatosan olyan dolgokkal ostromolva melyek az értékrendetekben különböznek. A második, hogy a párod is kereszténnyé lesz (bár az a szomorú helyzet, hogy ez ritkán fordul elő). A harmadik, hogy végül feladod a hitedet azért, hogy megmaradjon köztetek a békesség.

Érdemes végiggondolnod azt is, hogy mindez milyen hatással lesz a gyermekeitekre. Amikor az apa mond valamit, de az anya teljesen mást gondol, a srácok összezavarodnak, szükségképpen csapdába kerülnek mivel valamelyik oldalra kell állniuk. Mégis, hogyan fogjátok felnevelni őket? Fognak járni vasárnap iskolába vagy ifjúsági csoportba? Meg fognak tanulni imádkozni és Bibliát olvasni?

A világ azt mondja, »csak egy randi! Ne törődj a házassággal!« De a keresztények tudják, hogy egy találka még nem jelenti az út végét és a kapcsolatok mindig valahova vezetnek. Ha mégis belevágsz (még akkor is, ha tudod, hogy jónéhány évre vagy a házasságkötéstől), hasznos lenne, ha szembenéznél a találkozgatás céljával. Csak akkor kezdj el közeledni valakihez, ha már késznek érzed magad a házasságra.

Van valaki, aki nagyon tetszik!

A fenti tanácsok jól jöhetnek akkor, ha éppen nem érdekel senki. De mi van, ha már belezúgtál egy nem kereszténybe? Mi van akkor, ha kedves, vonzó és azt gondolod, hogy tiszteletben fogja tartani a hitbeli meggyőződésed?

Ha így érzel, emlékeztesd magad Isten jóságára. Istennek van egy terve az életedre vonatkozóan és türelmesnek kell lenned. Isten terve a sok közül mindig a legjobb. Kapcsolatba kezdeni egy nem kereszténnyel szinte mindig szívfájdalommal ér véget.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 261 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Engem abszolúte meggyőzött a cikk, hogy ne randizzak kereszténnyel. Nagyon kegyetlen lehet ilyen fokú bigottsággal együtt élni.

Jujj!
(Aki keresztény és egyet ért az itt olvasható írással az mindenképpen tartsa be amit a cikk írója tanácsol!)

"A második, hogy a párod is kereszténnyé lesz (bár az a szomorú helyzet, hogy ez ritkán fordul elő)."

Azt nem tudom, hogy mennyire ritkán, de előfordul.

Hídvégi Máté, - az Avemar feltalálója - felesége ateista volt. Az első gyermekük születése után is.
Már mélyen hívő katolikus. Jézus hatására.
Hídvégi Máté édesanyja a fantasztikus Dávid Katalin pedig egy zsidó férfihez ment feleségül.
Mégsem volt vallási probléma ebben a két családban.
Mindezt az Irigyek ránk az angyalok c. interjú kötetben mesélte el.

"ha valaki NEM akar pl a házasság előtt nemi életet élni, és ilyen párt keres magának?"

Te tudsz ilyenekről?

Ezt nem értem. Mi az, hogy "szervezetten"?

Én nem. Különböző korosztályú gyakorló keresztényektől hallottam, hogy ők sem tartoztatták meg magukat a házasság előtt.
Ma még nehezebb, mert kitolódik a házassági idő.
Ha gimibe szeretik meg egymást, mire elvégzik az egyetemet és önállóak lesznek 6-7 év.
Régen gyorsan férjhez adták a lányokat, hogy ne legyen probléma. A Bibliában is szó van róla.

Egyetértek veled. Nem oldott meg semmit.

Tökéletesen igaz. Saját életem a legjobb példa erre.

Válaszok:
ottapont | 2016. november 24. 19:46

Így van, ehhez nem kell bbjnick.

Talán egy olyan szempontot tennék hozzá, hogy ha valaki nem vallja meg világosan a hitét mérsékelten keresztény párjának, és nem ragaszkodik az együttjárás idején saját vallási szokásaihoz, amelyek ezt a hitet kifejezik, pl. a vasárnapi szentmisére/istentiszteletre járáshoz, akkor mérsékelten lesz hiteles a "kísértés órájában" az a duma, hogy "bocs, ezt nem, mert én Krisztus követője vagyok".

Szóval ha az együttjárás a keresztény önfeladással jár együtt, akkor jobb mindkét együttjárást abbahagyni.

Ha a nem keresztény fél általában tűri a keresztény rigolyákat az együttjárás idején, mert pl. szerelmes, akkor azért nem olyan reménytelen a dolog. Ebben az amúgy elég kivételes helyzetben bízhat komolyan abban a keresztény fél, hogy ő lesz az, aki meggyőzi a másikat.

Jó, de miért kell ehhez egy látványpékség?
Ez valamikor régen természetes dolog volt.
Nekem tetszik, hogy ma már nem az. Méghozzá azért, mert a férfiaknak ez volt a legfontosabb, a nő szüzessége a nászéjszakán. Évezredek óta.
És pár évtizede, nem tartják fontosnak. Valami megváltozott. És ez jó, mert számtalan értékkel bír egy nő, nehogy már ez legyen amiért őt válasszák.
Ez csak két emberre tartozik. Egy hideg vérmérsékletű, ne érezze magát fölényben, mert ő megtartotta a forróbb vérű pedig képtelen volt rá.
Mert ez is számít ám. Ha szerelmes vagy, akkor kívánod a másikat. Ha évekig nincs lehetőségük, hogy összeházasodjanak, akkor mi van?
Egy ilyet hallottam egy előadáson. Aki tartotta 7 évig járt a párjával, és amikor végre kettesben lehettek volna az Operában, a srác elvitte a nagynénjét is. A lány bosszús volt, de a fiú elmagyarázta neki, hogy ez milyen jó cselekedet.
Összeházasodtak, de nem követendőnek, hanem rossz példának tartottam a történetét.

Miért nem a hűségüket nyilvánították ki ilyen módon a közösség előtt?


"hanem csak egyszerűen megtartóztatják magukat a szex terén annak a másiknak, aki ugyanúgy megérdemli, hogy első legyen."

Persze, és közben egymást figyelik, hogy ki szegte meg és milyen formában. Meddig volt az addig.
Ez tőlem teljesen idegen. Nem a megtartóztatás, hanem annak nyilvánosságra hozása.

Amit Gusztáv ír, azt orvosok bizonyítják újabban.

Lábunk együtt járjon.
Kezünk együtt gyűjtsön.
Szívünk együtt dobbanjon.
Bensőnk együtt érezzen.
Elménk gondolata egy legyen.
Fülünk együtt figyeljen a csöndességre.
Szemünk egymásba nézzen és tekintetünk összeforrjon.
Ajkunk együtt könyörögjön az Örök Atyához irgalomért.
Ámen.
(Szeretetláng)

Az egyetlen esély a kapcsolat kezdetétől tisztázni, hogy "én olyan vallásos vagyok", ennek minden szexualitásbeli és egyéb életmódbeli következményeivel. Ha így kellek a másiknak, ámen, ha nem, nem, de ez ne akkor derüljön ki, amikor a Talmud által elemzett helyzetben négyszemközt vannak, fedél alatt. (A Talmud szerint egy házasság előtt álló pár tagjai vagy ne legyenek négyszemközt, vagy ne legyenek egy fedél alatt).

Nyilván rápörögnek az Újvilágban is. Van benne néhány szerencsétlen kifejezés, pl. a kamaszkori kapcsolatok döntő többsége szívfájdalommal jár a végén, oszt mégis érdemes, de az alaplogikája a helyén van.

Mert nem is az. Zsidók előbb éltek Európában, - természetesen - mint keresztények.

Nem erről van szó. Te is tudod, hogy a cigány közösségekben belterjesség van. Ez nem rájuk mutogatás, hanem szociológiai felmérés, kutatás.
Királyokat is írtál, ott is volt, természetesen, csakhogy akkor nem voltak még tudományos módszerek ennek kutatására, bizonyítására.

Ha elvonatkoztatsz a két megnevezett néptől talán nem fogadod ezt a nyilvánvaló állítást negatívan, hanem, mint kutatási, orvosi, szociológiai szempontból nézed.

Azért ezt nem Jeszenszky Gézától tudjuk, tudom. Ezek közismert tények.

A tojás volt előbb, nem a tyúk.

Ha zavarta volna, nem a zsidókat választotta volna ki, ill. nem egy zsidó lányt, hogy kihordj és felnevelje egyszülött Fiát.

Kendő volt a fejükön egyébként.

Igen. Mi megfőzzük az ebédet, ők megváltják a világot, - közben kiviszik a szemetet.

Abban az időben nem hordtak a nők parókát, amikor a férfiak kendővel burkolták a fejüket.

Ez nagyon nincs így!

"A cikk alapján, gyerekesnek/ kevésnek/ a valós élettől elvonatkoztatottnak tartom a tanácsokat (nem életre való, csak elmélet- csak véleményem-). Nekem az a logikus, hogy ebből adódóan nincs hatással a fiatalokra: ugyanúgy éreznek/ gondolkodnak a keresztények a szexről, mint akik nem vallásosak. De van egy etika, ami szerintem szégyenérzettettel visszafog. Azt mutatja kívülről, amilyen valójában nem is. De egy házas életben meglátszik az igazi én …kézzelfogható eredménnyel (szexuális zavarok/ hűtlenség/ vágytalanság/ válás / veszekedés…, mint bárki másnál.), hiába van a keresztény szexuális etika (önmegtartóztatás/ tisztaság …)
A keresztény öntudat szerintem idealizálás."

"Hadd javasoljam a fanyalgóknak, hogy kérdezzék meg 35 körüli nőismerőseiket, hogy mit adnának egy bigott, vallásos, barom stb. kérőért, aki hűséget ígérne, és komolyan is gondolná azt."

Bigott kérő nekem nem kellene, az egyszer biztos.
Bigottnak tekinthetők a farizeusok.

(franc.: bigot), kegyeskedő, szenteskedő, vakbuzgó, olyan ember, aki nagy gondot fordít a vallásos szokások külső gyakorlására, anélkül azonban, hogy amellett a komolyabb vallásos életre és a szigorúan erkölcsi magatartásra nagy súlyt helyezne.

Szerintem is ez a lényeg.

"(én simán elmennék a párom miatt a templomba, mégha semmi átélésem/ érdeklődésem/ kedvem sem lenne, a legutolsó sorba)"

De lenne érdeklődésed, mert olyanokat tudnak mondani az atyák, hogy biztos, hogy felkeltené a figyelmedet, és hazafelé, vagy ebéd közben megbeszélnéd a feleségeddel.

Ha nem akadályozod meg, sem szóban, sem tettel azt, hogy szabadon gyakorolhassa a vallását és e szerint nevelhesse a gyermekeiteket, akkor nincs probléma.
Az ellenkező esetet te is végig tudod gondolni.

Ugye ezt te sem gondoltad komolyan?

Miért probléma az, ha olyan valaki a párod, akivel Istenről, Bibliáról IS tudsz beszélgetni?
Vagy legalábbis nem cikiz nap, mint nap a hited miatt?

Amennyiben tudod olvasd el. Nem bánod meg.
Fides et ratio
Minden enciklikája nagyon jó II. János Pál pápának.

oboros, nem hisz Istenben. A keresztényekre írta, hogy kretének.

Lehetett volna kommentelni?

Én is a szűrvére gondoltam.
Nem jó egy helyben ülni egy órát, kell az a kis mozgás, hidd el. A térdelés különösképpen. Isten előtt. Talán közben választ is kapnál tőle.

Itt prédikáció van. Tanítás, nem kérdez felelek.
Az a hittanon van.

- Akadályozás, amikor NEM engedi, hogy templomba járjon.
- Amikor összehozza a pappal, hogy azért jár a templomba.
- Féltékenyek a nem hívő férfiak a papra, hitoktatóra. Pláne, ha a feleségük dicsérni kezdik a jó tulajdonságaikat. Szembesülnek a maguk gyarlóságaival.
- Ha azt mondja, hogy "Anyád hülyeségeket beszél, ne hallgass rá, nincs Isten!"
- Ne járj hittanra, misére, inkább tanuljál, sportoljál.

Sorolhatnám még a negatívumokat, amivel egy keresztény nőnek el kell viselnie egy ateista férj mellett.

Kormányunk, NEMCSAK stadionokat épít, hanem templomokat is.
Van elég templomunk.
Úgy emlékszem, hogy valami ilyesmiről is szó volt.
Mára változott a helyzet, igaz, hogy nem lehet felmenni a drága füves pályákra, csak a focistáknak?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés