A politikai kereszténységről

2016. november 18. 11:38

Fabiny Tamás
Kötőszó
Hiányzik egy átlátható egyházfinanszírozási rendszer, méltatlan az egyházakhoz ez a biodíszlet szerep. A politikai kereszténység következménye a paternalista egyházpolitika.

„A politikai keresztyénség olyan jelenség melyben összefonódik a politikai és a vélt egyházi érdek. Amennyiben ez az erő hatalomra kerül, szinte természetessé válik a paternalista egyházpolitika. Ebben az esetben az egyházak – főleg, ha addig elnyomva vagy félreállítva érezték magukat – talán észre sem veszik, mennyire kokettálnak politikai pártokkal.

Amikor ráadásul hiányzik egy átlátható, és parlamenti ciklusokon átívelő egyházfinanszírozási rendszer, akkor még nagyobb a kísértés arra, hogy az egyház anyagi érdekeltségből is lepaktáljon a hatalommal, a politikai erő pedig tenyeréből etesse az egyházakat. Cserébe pedig azt várja el a keresztyénektől, hogy társadalmi vagy akár politikai események kísérő liturgiáját szolgáltassa. Mondanom sem kell, mennyire méltatlan az egyházakhoz ez a biodíszlet szerep.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fabinyi már többedszer mond egyházpolitikai csacsiságokat . A katolikus egyház - magam tagja vagyok - konkrét megnyilatkozásai nyomon követhetők , s Fabinyi nem tud mondani semmi olyat , ami nem őszinte lelkiismereti megnyilatkozás lett volna . A rendezvényeken is az vesz rész , aki akar , legjobb meggyőződése szerint . Az evangélikusoktól mondhatna Fabinyi - ha tud - konkrét fonák eseteket . Konkrétumok nélkül csak sérteget , rágalmaz , gyanúsít , s ez bűn...Azonkívül , illene valami konkrét alternatívát is bemutatnia , elvéger egyháza egyik hangadó vezetője .

Örülnék, ha azt írhatnám: ronda provokáció. De nem örülök. Tényleg így működik valahogy.

Örömre senki nem kér (mármint rajtad kívül), csak eltűrésre. Mármint azon túl, amit saját erőmmel meg tudok változtatni.

"El is lehet innen menni." Meg tudnád mutatni nekem azt a helyet a földön, ahol garantáltan minden rendben van, és semmit nem eltűrni kell?

péterx nevében nem nyilatkozhatok, ami engem illet, eredményesen kiszúrtál egy féligazságot. Az igazság másik fele, hogy jó lenne, ha az egyház képes lenne jó irányba változni, mert megerősítene abban, hogy én is képes vagyok jó irányba változni.

Azérazérazér. Nem tudom azt mondani, hogy nincs olyan püspöki magatartás, amilyenről acedia ír, de van másféle is. Sokfélék vagyunk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában