Új főnököt kaptak a magyar jezsuiták

2016. november 7. 17:38
Miután Forrai Tamás Gergely megbízatása lejárt, az ismert lelkivezető, Vízi Elemér került a jezsuiták magyar rendtartományának élére. Az új tartományfőnök aktív tartományt kapott, a jezsuiták ugyanis az utóbbi időben aktív társadalmi szerepet vállaltak: menekültszolgálatot indítottak és konferenciaközpontjuk, a Párbeszéd Háza számos közéletben releváns eseménynek adott otthont.

Arturo Sosa, a jezsuita rend általános rendfőnöke Vízi Elemért nevezte ki a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya vezetőjének. Az új tartományfőnök kinevezése hat évre szól - közölte a rend hétfőn. Vízi Elemér Forrai Tamás Gergelyt váltja a tartományfőnöki poszton, aki 2010 óta töltötte be ezt a tisztséget.

Vízi Elemér 1974. február 24-én született Csíkszeredában. A gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán tanult filozófiát 1992 és 1994 között, majd a németországi Freiburgban teológiát 1994 és 1998 között. Csíkdánfalván szentelték pappá 2000 nyarán. Ezt követően 2003-ig Gyulafehérváron szolgált érseki titkárként. 2003 szeptemberében lépett be a jezsuita rendbe.

Vízi Elemér 2008 óta a dobogókői Manréza lelkigyakorlatos központ igazgatója, 2010 óta vezeti az Ignáci Lelkiségi Központot. 2011-ben többedmagával elindította és azóta vezeti a lelkigyakorlat-kísérő és lelkivezető-képzést. Ünnepélyes rendi fogadalmait 2015-ben tette le. 

A tartományfőnök aktív tartományt kapott

Az utóbbi időben a jezsuiták tevékeny társadalmi szerepet vállaltak, menekültszolgálatot indítottak és  online tananyagot készíttettek a szíriai menekültválságról, valamint konferenciaközpontjuk a Párbeszéd Háza számos közéletben releváns eseménynek adott otthon.

A jezsuiták aktivitása az ifjúság oktatásában is látszik, több szakkollégiumot működtetnek, például a Mandiner kereszténnyel partnerségben álló Szent Ignác Jezsuita Szakkollégiumot, valamint néhány hete készült el az általuk megrendelt Közel-Kelet válságáról és a menekültválságról szóló online tananyaguk középiskolások számára. Erről szóló anyagunkat itt olvashatják.

A katolikus egyház legnagyobb férfi szerzetesrendje a Jezsuita Rend

A jezsuita rend rendtartományokra, provinciákra tagolt, a provinciák általában egy-egy országot fednek le. A magyar rendtartomány sajátossága, hogy a határon túli területekre is kiterjed. A provinciát a tartományfőnök vezeti, akinek hat évre szóló kinevezése nem meghosszabbítható. A tartományfőnök kiválasztása többlépcsős folyamat. A tartományban élő rendtagok három jelöltet javasolnak, akik közül a rendfőnök választja ki az új provinciálist.

A Jézus Társaságát 1540-ben alapította Loyolai Szent Ignác, jelenleg a katolikus egyház egyik legnagyobb férfi szerzetesrendje. Világszerte mintegy 16 ezer jezsuita él több mint 120 országban. Szemben a többi szerzetesrenddel, a jezsuiták nem egy területen, hanem mindig a helyi egyház aktuális kihívásaihoz alkalmazkodva végzik szolgálatukat. Foglalkoznak neveléssel, oktatással, a médiával, szociális és lelkipásztori munkával.

(MTI)

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem vagyok benne biztos, hogy senki nem olvas téged. Ha valóban senki, akkor tényleg kár rád reagálni...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában