Határvadászok

Megkezdődött a határvadászképzés

2016. november 4. 17:24
Tizenegy helyszínen, összesen 570 személy részvételével elkezdődött a határvadászok képzése, mely több mint fél évig tart majd. A képzést sikeresen teljesítők őr-járőrtárs rész-szakképesítést szereznek, és májustól állhatnak munkába.

Ötszázhetven jelentkező részvételével megkezdődött a határvadászképzés első üteme, az őr-járőrtárs rész-szakképesítést megszerzők jövő májusban állhatnak munkába – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság pénteken a honlapján.

A közleményben felidézték: a kormány augusztusban döntött a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályainak bővítéséről 3000 emberrel. Az országos toborzás szeptember 1-jén kezdődött, és folyamatosan lehet jelentkezni, eddig több mint 2100-an nyújtottak be pályázatot a képzésre. Az érvényes pályázatot benyújtó 1809 jelentkező közül 1667-an kezdték meg a felvételi eljárást, átlagéletkoruk 28 év.

A felvételi eljárásban a fizikai, pszichikai és egészségügyi vizsgálatokat a pályaalkalmassági beszélgetés követi, majd a Nemzeti Védelmi Szolgálat életvitel-ellenőrzésével zárul az eljárás. A felvételi követelményeknek megfelelt jelentkezők őr-járőrtárs rész-szakképesítést szereznek. A folyamatos toborzás következtében gördülő rendszerben indulnak a képzések. Az első ütem országszerte 11 képzési helyen szerdán indult 574 jelentkezővel, közülük 498 férfi, 76 nő, a legfiatalabb pályázó 18, a legidősebb 53 éves. Az oktatás 2017. április végén fejeződik be.

A felnőttképzési programot a jogi, jogalkalmazási, rendőrszakmai elméleti és gyakorlati ismeretek, intézkedéstaktikai gyakorlatok, a rendőri kommunikáció gyakorlása, idegen nyelvű szaknyelv elsajátítása, a csapatszolgálat és testnevelés képezi. A gyakorlatorientált képzés keretében a közrendvédelemmel, a határellenőrzéssel, a menekültügyi helyzet kezelésével, erőszakos cselekmények elhárításával összefüggő szituációkban oldanak meg egyéni és csoportos rendőri fellépést igénylő feladatokat – írták.

Az őr-járőrtárs rész-szakképesítéssel rendelkező hivatásos állományú rendőrök májustól a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályai állományában, járőrvezető irányítása mellett őrzési, járőrözési feladatokat hajtanak majd végre.

(MTI)

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés